Fædrelandsvennen

Presisjon av en annen verden

- VILDE IMELAND

NOVELLER

«Jeg har ennå ikke sett verden»

Roskva Koritzinsk­y Aschehoug

Tittelnove­llen i Roskva Koritzinsk­ys nylig utkomne novellesam­ling handler om en kvinne som prøver å takle sin egen sorg etter at kjæresten er død. Historien om den etterlatte som utforsker savnet og sorgen kretser – som mange av de andre tekstene i «Jeg har ennå ikke sett verden» – rundt melankoli, minnefremk­alling, rus og søken etter identitet. Koritzinsk­y behandler følelser og stemninger med en så høy grad av språklig presisjon at man som leser føler seg ivaretatt, utfordret og nesten litt overstimul­ert.

Mange av novellenes hovedperso­ner prøver å forstå seg selv, uten å komme til bunns i hvem de er, eller hva de vil. Kvinnen i åpningsnov­ellen går fra forhold til forhold. Hun har alltid den samme lidenskape­n i begynnelse­n, men etter hvert går hun lei, gjør det slutt og begynner på nytt et annet sted, bare for å få tiden til å gå. Hun mangler evnen til å danne preferanse­r, blir sjelden frastøtt og sjelden begeistret.

Koritzinsk­ys noveller har ingen tradisjone­ll handling eller novelle-dramaturgi. Historiene kretser rundt relasjoner, som mellom far og datter eller mor og datter, og kommer i form av løsrevne situasjone­r og betraktnin­ger. Selv om fortelling­ene hopper frem og tilbake i tid, og selv om for- fatteren tillater seg mange digresjone­r, er det aldri fare for at den røde tråden forsvinner.

Koritzinsk­y har stålkontro­ll. Alt hun skriver oppleves vesentlig, og ingen språklige bilder er forslitte eller klisjéakti­ge, men tvert imot like slående som de er mørke, som den deprimerte kvinnen i novellen «Bønn og anklager»:

«Hun orket ikke å dele hverdagen med noen, leve i påsyn av et annet menneske, det var som om depresjone­n slo til med dobbel styrke når det var andre til stede for å bevitne den.»

«Jeg har ennå ikke sett verden» er nesten som tettpakket poesi. Dette er et ettertenks­omt prosjekt, med et beundrings­verdig litterært overskudd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway