Fædrelandsvennen

Godt skrevet om «den andre kvinnen»

- ANETTE OS

ROMAN

Den andre kvinnen

Therese Bohman Cappelen Damm romanen. Hun forteller kvinnens historie fra hennes perspektiv.

Kvinnen i romanen forteller hvordan hun klarer å bli den perfekte elskerinne. Hun vet hvordan hun ikke skal bli oppdaget.

«Jeg lærer meg alle elskerinne­reglene så fort at jeg tror jeg har et spesielt talent for dem.»

Hun tar aldri på mye parfyme, slik at mannens ektefelle ikke skal oppdage noe etterpå. Hun leter etter lange hårstrå på klærne hans før han drar hjem. Hun endrer aldri innstillin­gen til passasjers­etet i bilen hans. Hun tar aldri på seg leppestift, så hun ikke skal lage merker på klærne hans. Og hun sender aldri tekstmeldi­nger til elskeren når han er hjemme hos kona.

Det blir ubehagelig å lese hvor utspekuler­t mange av metodene er. Og hvordan de to klarer å møtes når kona er opptatt med andre ting.

Hovedrolle­n skryter over hvor dyk- tig hun er til å skjule forholdet, også til venner, og hvor komfortabe­l hun er med å være i et slikt forhold. Helt til hun innser det bitre med å være hans nummer to, mens hun rastløs venter på tekstmeldi­nger fra ham.

Og – er det kjærlighet? Denne romanen handler ikke bare om utroskap. Den gir også innsiktsfu­lle betraktnin­ger rundt kjærlighet, seksualite­t, likestilli­ng og ensomhet. Den handler også om kjønn og klassefors­kjeller, der vi møter den unge, fattige kvinnen, som møter den rike, gamle mannen. Romanen er til tider morsom og lett, seinere blir den urovekkend­e og uforutsigb­ar. Teksten overrasker, samtidig som den klarer å virke realistisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway