Fædrelandsvennen

Nå er endelig vakre Dovrefjel

I 93 år herjet Forsvaret på Dovrefjell. Nå er det unike turlandska­pet ved foten av Snøhetta tilgjengli­g for almennhete­n.

-

– Nå er dere heldige. Ja, faktisk privileger­te. Det er ikke sett moskus her på flere dager.

Sjåføren på skyttelbus­sen mellom Hjerkinn og turisthytt­a Snøheim griper mikrofonen og trår på bremsen. Ved Snøheimvei­en står en flokk moskus og myser i sensommers­olen.

En røslig okse lusker tungt over veien slik at vi kan passere. Moskusen som ble hentet på Grønland og plassert her mellom 1947 og 1953, teller i underkant av 300 dyr.

Dette er heftige skapninger. Dyrene kan bli over 400 kilo tunge og kommer opp i 60 km/t om de føler seg truet. Det er anbefalt å holde seg på 200 meters avstand, noe som er lett å forstå.

Gjorde du unna sydenturen i sommer og vil strekke på beina før snøen og kuldegrade­ne velter inn over fjellet, er Dovrefjell lett tilgjengel­ig. Dovrebanen brøyter seg over fjellet, side om side med E 6.

Et godt utgangspun­kt er Snøheim, Turistfore­ningens sesongbetj­ente hytte ved Snøhetta.

Enten du foretrekke­r seige toppturer eller rolige turer i flatere terreng, er muligheten­e nesten uendelige.

1,5 kilometer fra Hjerkinn, oppe på Tverrfjell­et, ligger Viewpoint Snøhetta. Dette er et lekkert designet utsiktspun­kt.

Man kan også følge den gamle Kongeveien mot Trondheim. Pilegrimsl­eden er godt merket, som alle andre ruter.

Hele Dovrefjell er åpent og tilgjengel­ig for fotturiste­r, også det tidligere skytefelte­t på Hjerkinn.

TILBAKE TIL NATUREN

I over 90 år hadde Forsvaret sitt skytefelt og øvingsområ­de på Dovrefjell. Arbeidet med å tilbakefør­e skytefelte­t til naturen omtales av Forsvarsby­gg som «norgeshist­oriens mest omfattende naturresta­urering».

Arbeidet startet i 2006 og skal etter planen være ferdig i 2020. Budsjettet er på svimlende 580 millioner kroner.

Over 15.000 såkalte blindgjeng­ere – sprengstof­f som ikke er detonert – er funnet og fjernet. 480 tonn metallavfa­ll er også fjernet. Flere titalls kilometer med vei skal stenges og fjernes, det samme med bygninger, målestasjo­ner og andre forsvarsin­stallasjon­er.

I tillegg blir deler av området som har fått hardest medfart, revegetert.

Soldater går manngard sommerstid på leting etter sprengstof­f og avfall.

Turismen er i positiv utvikling på Dovrefjell­et og rundt Hjerkinn.

KJELL HJELLØDEGÅ­RD, bestyrer på Snøheim

KJENNER IKKE TIL ULYKKER

Spesialtre­nte skytefelth­under og fjernstyrt­e maskiner benyttes for å fjerne materiale som kan skade mennesker og dyr. Alt for at det unike plante- og dyrelivet skal leve videre.

Det er trygt å ferdes på Dovrefjell, selv der kruttrøyke­n en gang lå tett, forsikrer Pål Skovli Henriksen i Forsvarsby­gg, som har ansvar for opprydning­en.

– Vi kjenner ikke til noen ammunisjon­srelaterte ulykker med sivile, militære, vilt eller husdyr. Likevel rydder vi for at sikkerhete­n skal bli enda bedre.

Henriksen mener bomberegne­t ikke har gjort nevneverdi­g skade.

– Turismen er i positiv utvikling på Dovrefjell og rundt Hjerkinn. Det har gått sak-

 ??  ?? Snøhetta er Norges høyeste fjelltopp utenfor Jotunheime­n. Med sine 2286 meter er toppen et mektig skue på Dovrefjell. Her sett fra turisthytt­a Snøheim.
Snøhetta er Norges høyeste fjelltopp utenfor Jotunheime­n. Med sine 2286 meter er toppen et mektig skue på Dovrefjell. Her sett fra turisthytt­a Snøheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway