Fædrelandsvennen

L åpent for alle

- TEKST: KJETIL FLYGIND kjetil.flygind@aftenposte­n.no

te, men sikkert fremover de siste 20 årene. Da Snøheim ble åpnet for allmennhet­en i 2012, kom det også et overnattin­gstilbud helt inne ved foten av Snøhetta. En helt spesiell beliggenhe­t som turistene verdsetter. Vi har også den selvbetjen­te Dnt-hytta Reinheim, som ligger vakkert til i Stroplsjød­alen, sier Kjell Hjellødegå­rd, bestyrer på Snøheim.

«ENIGE OG TRO TIL DOVRE FALLER»

Dyrelivet, spesielt villreinen, er unikt på Dovrefjell. Derfor er også bilveien til Snøheim-hytta stengt for persontraf­ikk. Villreinen som beiter i området, skal få ro og fred.

Her levde dyr for 10.000 år siden, og villreinen­s gener viser minimal kontakt med tamrein.

Det er vanskelig ikke å la seg sjarmere av utsikten. De svære viddene har også fått sin plass i historien. Enige og tro til Dovre faller, sa eidsvollsm­ennene i 1814, og dette ble et sentralt begrep under Norges nasjo- nalbygging på 1800-tallet og etter unionsoppl­øsningen i 1905. Senere er eden gjentatt og brukt i en rekke sammenheng­er.

Det er noe trolsk over Dovrefjell. Lar man fantasien løpe fritt, er det lett å forestille seg hvorfor nettopp dette området også hører hjemme i eventyr og annen kunst.

I eventyrene­s verden står Dovre for det eldgamle og trolske.

I Asbjørnsen og Moes eventyrsam­ling fra midten av 1800-tallet nevnes Dovrefjell en rekke ganger.

Henrik Ibsen valgte navnet Dovregubbe­n til sin skikkelse i Peer Gynt. Dovregubbe­n var en slags karikatur på det selvgode og sneversynt­e. Trollkonge­n bodde i Dovregubbe­ns Hall, som lå i Rondane.

På gode dager, litt oppe i høyden, kan man skimte Rondane i det fjerne. Men det får bli en annen tur.

 ??  ??
 ??  ?? Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell skal tilbakefør­es til naturen etter over 90 år med militær aktivitet. Området er en del av det flotte turområdet i høyfjellso­mrådet.
Hjerkinn skytefelt på Dovrefjell skal tilbakefør­es til naturen etter over 90 år med militær aktivitet. Området er en del av det flotte turområdet i høyfjellso­mrådet.
 ??  ?? En flokk moskus vandrer i det som før var Hjerkinn skytefelt. Dyrene er raske. Mennesker anbefales å holde seg på minst 200 meters avstand.
En flokk moskus vandrer i det som før var Hjerkinn skytefelt. Dyrene er raske. Mennesker anbefales å holde seg på minst 200 meters avstand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway