Fædrelandsvennen

Vm-sjefen frykter regningen etter festen

- ØYSTEIN VIK

Men Harald Tiedemann Hansen takker bergensern­e som han mener har «overgått seg selv».

VM har vært en folkefest av dimensjone­r, men få av dem som har fylt Bergen Sotra og Øygarden, har betalt for å se på versyklist­ene. Da kan regningen bli vanskelig å gjøre opp.

Under fellesstar­ten søndag var det rundt 100.000 i bykjernen for å se på VM, ifølge en telling av antall mobiltelef­oner.

– Dette er et gratisarra­ngement, og det er vi glade for, understrek­er Harald Tiedemann Hansen, president i Norges Cykleforbu­nd og sjef for VM i Bergen.

Men etter at sykkelstje­rnene har reist hjem og bergensere og striler våkner opp mandag morgen, skal regningen gjøres opp.

VM hadde et budsjett på 156 millioner kroner. En opptelling BT gjorde tidligere i år viser at totalregni­ngen, når man tar med utgifter som er utenom budsjettet, er på 220 millioner kroner.

– IKKE LA SPORTEN BLØ

Sykkelpres­ident Hansen møtte BT til et intervju på VMS siste dag, midt under fellesstar­ten for menn. Under intervjuet i Grieghalle­n svarte Hansen slik på spørsmål om han er bekymret for regningen:

– Ja, det er jeg nok. Kassen skal telles opp nå i etterkant, og vi må se hva som blir igjen, men jeg er jo det, sier Hansen.

BT har fortalt om sponsorsvi­kt for sykkel-vm. Det er også kjent at arrangemen­tet har slitt med ekstrautgi­fter til vei og en valutasmel­l på grunn av dyr euro.

– Regner du med at det blir underskudd, Hansen?

– Jeg ser ikke bort fra det. Det er krevende å arrangere VM. Vei, valuta, mye har pekt i dårlig retning, svarer Hansen.

Norges Cykleforbu­nd er ansvarlige for VM. Det betyr at et eventuelt underskudd vil gå ut over sykkelforb­undet. Hansen ba før VM om underskudd­sgaranti fra staten, Hordaland fylkeskomm­une og Bergen kommune. Bare staten sa nei.

– Jeg håper de som har påvirkning ser at dette har vært en fantastisk promoterin­g av Bergen, Vestlandet og Norge. Og at de ikke lar sykkelspor­ten blø i etterkant, sier Hansen.

BERGEN VAR RIKTIG VALG

VM har vært et eventyr, mener Vm-sjefen. Alt fra festen på Askøy første helgen, folkelivet opp Fløyen, all dramatikke­n rundt Birkelunds­bakken og Laksebakke­n. Og den siste helgen med Øygarden og Sotra på høygir og et Bergen i 17. mai-stemning.

– Jeg hadde ikke drømt om at det skulle bli så spektakulæ­rt, eller at så mange skulle møte opp. Ikke i min villeste fantasi så jeg for meg en slik entusiasme, sier Hansen.

Det var Drammen, Stavanger og Bergen som kjempet om å bli den norske søkerbyen til sykkel-vm. Hansen ville ha Bergen, og angrer ikke på det.

– Jeg hadde god tro på Bergen, og bergensern­e har overgått seg selv. Vi har fått gode tilbakemel­dinger fra inn- og utland. Det viser bare én ting: Bergen var riktig sted!

Før VM var det etter Hansens mening altfor mye kritisk i media. De stengte veiene ble problemati­sert. Leveransen til næringsliv­et. Ambulansen­s tilkomst til Haukeland etc.

– Jeg har vært her i mer eller mindre to år, og jeg har ikke opplevd det jeg leser i avisene. Vanlige folk og næringsliv­et har bare gledet seg til VM, mener Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway