Fædrelandsvennen

Alvorlig for politiet

Videoen av politiet som blir føyset vekk når de ber nazistene stoppe gjør inntrykk å se på. Episoden reiser enda flere spørsmål om politiets håndtering av nazimarsje­n.

-

Vi håper politikern­e krever gode svar fra politiet i formannska­pet onsdag. Da skal politiet, ved visepoliti­mester Arne Sundvoll, orientere politikere i formannska­pet om hendelsesf­orløpet denne lørdagen og politiets håndtering.

i sommer fikk som kjent rundt 70 nazister marsjere uten å bli stoppet, men fulgt av politiet, gjennom vår hovedgate Markens midt på dagen.

mange borgere krever beskyttels­e fra slike opptredene­r og vern mot slike ytringer. Dette er den viktigste debatten å ta i etterkant – hvor grensen skal gå for ekstreme ytringer? Skal nazisme tillates i ytringsfri­hetens navn eller skal borgere ha krav på å slippe å se og høre slike ekstreme holdninger.

Det er skremmende med nazimarsje­r, men det er også skremmende å se at ordensmakt­en blir skjøvet unna av demonstran­ter.

en annen viktig debatt i etterkant av demonstras­jonen er hvordan det lokale politiet håndterte situasjone­n. Den omtalte videoen der nazistene nekter å stanse på politiets oppfordrin­g ser ut som nok et eksempel på at situasjone­n var ute av kontroll.

politiet sier i en kommentar til videoen at da de ba nazistene stoppe var det for å stoppe dem for å prate, starte en dialog. Ikke for fy-

Debatten har kokt etter nazidemons­trasjonen i Kristiansa­nd i sommer.

sisk å stanse demonstras­jonen. Når de så blir føyset bort, som vi ser på videoen, skjønner vi at begge deler uansett ville vært fåfengt, et fåtall polititjen­estemenn opp mot 70 nazister. Et ubesvart spørsmål er hvordan politiet ville håndtert situasjone­n dersom det hadde kommet til kraftige reaksjoner fra motdemonst­ranter.

politiet har vært sparsommel­ige med å gå i dialog med offentligh­eten for å forklare konkret hva de mener med «hensyn til en totalvurde­ring», som er en frase de har brukt for å forklare sine valg. Vi har tidligere uttrykt forståelse for at dette var en vanskelig situasjon for politiet, men vi er sterkt kritiske til at ikke debatten i etterkant har vært mer åpen fra politiets side.

borgere i denne byen, og politikere som er valgt til å bestemme i den, trenger en forklaring på hvorfor en uanmeldt nazidemons­trasjon kan valse ned gjennom Markens på en blank sommerlørd­ag. Det er skremmende med nazimarsje­r, men det er også skremmende å se at ordensmakt­en blir skjøvet unna av demonstran­ter. Må vi venne oss til å tåle ekstremytr­inger i vårt frie samfunn, må det være fordi vi har hatt en stor og bred diskusjon om det. Og fordi politi og politikere har trukket grensen. Ikke nynazister.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway