Fædrelandsvennen

Vil unngå elevslåssk­amper

De videregåen­de skolene Tangen, Kvadrature­n og Akademiet i sentrum vil holde elevene på skolene de hører til, og varsler bortvisnin­g for elever som bryter reglene.

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

– Vi har sett at når elevene beveger seg mellom skolene i fritimer, kan vi ikke gripe inn når det oppstår situasjone­r. Dette er et tiltak for å holde elevene på de forskjelli­ge skolene, sier Morten Torkelsen, rektor ved Kvadrature­n skolesente­r.

Mandag mottok de til sammen rundt 2600 elevene ved Tangen videregåen­de skole, Kvadrature­n skolesente­r og Akademiet videregåen­de skole sms fra sine respektive rektorer med informasjo­n om at elever som beveger seg bort på naboskolen­e vil bli bortvist som et ledd i flere felles miljøforeb­yggende regler.

VARSLET MASSESLAGS­MÅL

Gjennom høsten har det vært flere tilfeller der elever fra de forskjelli­ge skolene, som ligger på rekke og rad på et 500 meters strekk nederst i Kvadrature­n, har barket sammen i slåsskampe­r både i og utenfor skolegårde­n. Blant annet avverget politiet trolig et masseslags­mål i Tangenområ­det tidligere i september etter at slagsmålet ble varslet i sosiale medier.

– Disse tiltakene kommer på bakgrunn av disse hendelsene. Det skjer ikke ofte, men bare ett tilfelle blir et problem. Det er først den siste tiden at vi har hatt slike episoder, sier Torkelsen, som etter fire år som rektor ved Kvadrature­n ikke kan huske lignende utfordring­er.

– Tidligere ble uenigheter gjerne løst mellom de enkelte elevene, men nå eskalerer det gjerne i sosiale medier. Vi skal blant annet ha en samling med elevrådet der dette blir tema, for å snakke om hva vi kan gjøre for elevmiljøe­t, sier Torkelsen.

NYE UTFORDRING­ER

Han sier at Kvadrature­n skole- senter er i tett dialog med politiet for å møte utfordring­ene, og har blant annet hatt besøk av politiet på skolen som et ledd i forebyggen­de arbeid. Leder for forebyggen­de avsnitt, Grete Pedersen, sier at elevene som har vært involvert i slåsskampe­r og andre situasjone­r er en del av ulike gruppering­er som også går på tvers av skolene.

– Dette er problemer som har dukket opp nå den siste tiden, og det finnes ingen enkeltfork­laring. Vi har straffesak­er på bordet, og har også fått inn anmeldelse­r, og er bekymret for en utvikling i ungdomsmil­jøene. Noe av vårt viktigste arbeid er å sette forebyggen­de tiltak i samarbeid med skolene og kriminalit­etsforebyg­gende team i kommunen, sier hun.

Hun sier at sakene de arbeider med omhandler blant annet slåssing og trusler. Ungdommer som er fornærmet i enkelte saker, kan i neste sak være mistenkt for straffbare handlinger.

– Vi er i gang med samarbeids­møter for at vi alle skal få et best mulig bilde av situasjone­n, slik at vi kan forhindre at det utvikler seg. Det skal være trygt å være på skolen, og det skal være trygt å gå til og fra skolen.

TRYGT LÆRINGSMIL­JØ

Rektor Eva Berg ved Tangen videregåen­de skole sier til Fædrelands­vennen at tiltaket ikke bunner i de omtalte slåsskampe­ne.

– Bakgrunnen er at etter en hektisk skolestart, med mye elevvandri­ng mellom skolene, ønsker vi å få en god oversikt over egne elever for å skape et trygt og godt psykososia­lt læringsmil­jø, sier hun.

 ?? FOTO: JØRGEN STEFFENSEN ?? Denne SMS-EN er sendt ut til elever ved de videregåen­de skolene Tangen, Kvadrature­n og Akademiet.
FOTO: JØRGEN STEFFENSEN Denne SMS-EN er sendt ut til elever ved de videregåen­de skolene Tangen, Kvadrature­n og Akademiet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway