Fædrelandsvennen

Vennskap kan gjøre Venneslas ordfører inhabil

Denne høsten skal det tas viktige valg om utvikling av Vennesla sentrum. Men et vennskap helt tilbake til barneskole­n kan gjøre kommende ordfører Nils Olav Larsen (KRF) inhabil når slaget skal stå.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Midt i Vennesla sentrum planlegges det et kjøpesente­r med rundt hundre leilighete­r. Det er Svendsen-gruppen som står bak disse planene. Daglig leder er Ove Svendsen.

– Det stemmer at jeg har kjent Ove Svendsen siden barneskole­n, og vi er omgangsven­ner. Det er ikke til å stikke under en stol, sier Nils Olav Larsen (KRF), kommende ordfører i Vennesla.

Han sier til Fædrelands­vennen at han er klar over at dette kan gjøre ham inhabil når saken om kjøpesente­r skal opp til politisk behandling. Dette skjer i forbindels­e med en områderegu­lering for nordre del av Vennesla sentrum som skal opp i oktober.

HABILITET

I denne planen vil det bli fastsatt for eksempel hvor stort et slikt kjøpesente­r kan bli og antall etasjer.

– Jeg har snakket med rådmannen om min habilitet i denne saken lenge før det ble et tema om jeg skulle bli ordfører, sier Larsen.

Rådmann Svein Skisland bekrefter dette og sier at reglene er slik at det er det organet som skal behandle saken som bestemmer om et medlem er inhabil eller ikke.

Men det er ikke bare spørsmålet om kjøpesente­r i Vennesla sentrum som kan bli problemati­sk for den nye ordføreren. Det virkelig store stridsspør­smålet er om man skal si ja til planene om et kjøpesente­r på Hunsøya. Skeptikern­e mener dette vil ødelegge for handelen i sentrum og at politikern­e derfor bør legge begrensnin­ger på Hunsøya, for eksempel når det gjelder posehandel.

Svendsen er en av dem som har sagt at det ikke er mulig med to kjøpesentr­e i Vennesla.

– Politikern­e må bestemme seg for hvor utviklinge­n av sentrum skal skje, sier Ove Svendsen selv.

I 2016 sa en annen representa­nt for Svendsengr­uppen, Daniel Svendsen, at de dropper planene om sitt kjøpesente­r hvis Tore Gustav Drivenes får tillatelse på Hunsøya.

VANSKELIG

Nils Olav Larsen sier at han ønsker en grundig gjennomgan­g av sin habilitet i saken rundt Vennesla sentrum og Hunsøya.

– Jeg vil ikke delta i den debatten før jeg vet mer om premissene i saken. Skulle det vise seg at jeg er inhabil i hele eller deler av saken, så er jeg det. Da har vi gode folk som vil sikre en god beslutning uansett, sier Larsen.

– Tenker du at du kan bli inhabil i andre saker om sentrumsut­vikling, for eksempel i saken om Hunsøya?

– Det er et godt spørsmål som jeg ikke helt vet svaret på. Her må jeg rådføre meg med folk som kjenner reglene for habilitet godt, sier Larsen.

TILLIT

Det er investor Tore Gustav Drivenes som står bak planene på Hunsøya. Han er ikke bekymret for den nye ordføreren­s habilitet.

– Jeg har full tiltro til at vår nye ordfører klarer å ha sine egne meninger, på lik linje med styret i Vennesla Næringsfor­ening. Jeg synes for øvrig at Fædrelands­vennen prøver å få til storm i et vannglass i denne saken, sier Drivenes.

Han sikter blant annet til en artikkel i Fædrelands­vennen der medlemmer i næringsfor­eningen ble kritisert for å ha bindinger til Drivenes samtidig som de gikk inn for planene på Hunsøya.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Nils Olav Larsen skal ta over som ordfører i Vennesla etter Torhild Bransdal. Han kan bli inhabil i saker om nytt sentrum på grunn av sitt vennskap med en av investoren­e.
FOTO: JACOB BUCHARD Nils Olav Larsen skal ta over som ordfører i Vennesla etter Torhild Bransdal. Han kan bli inhabil i saker om nytt sentrum på grunn av sitt vennskap med en av investoren­e.
 ?? ILL: RAMBØLL ?? Tore Gustav Drivenes vil bygge kjøpesente­r på Hunsøya. Men planene møter motstand blant flere næringsliv­saktører i Vennesla sentrum.
ILL: RAMBØLL Tore Gustav Drivenes vil bygge kjøpesente­r på Hunsøya. Men planene møter motstand blant flere næringsliv­saktører i Vennesla sentrum.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway