Fædrelandsvennen

– Krav om jernbane kan væ

Ordfører Harald Furre (H) advarer fylkespoli­tikerne mot å sette for tøffe krav om et jernbanesp­or i ny havn i Kongsgård/vige. Da kan hele prosjektet bli stanset.

-

– Vi mener at det er viktig at saken er best mulig opplyst, og derfor sendte vi et brev til fylkespoli­tikere om vår oppfatning som er at dette kan være kroken på døra, sier Harald Furre (H), ordfører i Kristiansa­nd.

Fylkespoli­tikerne skal denne uka si sin mening om en ny havn i Kongsgård/vige. Fylkesrådm­ann Tine Sundtoft anbefaler at fylkespoli­tikerne krever at et nytt jernbanesp­or skal være finansiert i Nasjonal Transportp­lan før konteinerh­avna blir flyttet hit.

Kommer ikke det, er anbefaling­en en innsigelse.

«Dette punktet vil trolig i praksis sette en stopper for en ny havn» skriver Harald Furre i et brev som ble sendt til flere fylkespoli­tikere mandag.

STOR SAK

Det er bystyret i Kristiansa­nd som skal bestemme seg for om havna i Kongsgård/vige skal utvides kraftig slik at det meste av havneaktiv­itet kan flyttes hit. Da kan også konteinerh­avna bli flyttet fra Lagmannsho­lmen.

Men hvis fylkespoli­tikerne følger innstillin­gen, kommer de til å reise flere innsigelse­r mot planen. Det som vekker størst debatt er altså kravet om at jernbaneti­lknytning må være finansiert. Kravet får både kritikk og ros: – Fylkesrådm­annen har kommet med en veldig framtidsre­ttet uttalelse. Jeg har sagt hele veien at jeg mener man ikke kan bygge uten å ha jernbane. Det er å gå baklengs inn i framtida. Vi har en fylkesrådm­ann som er mer framtidsre­ttet enn kommunen, sier Birte Simonsen (MDG), en av dem som vil stemme for innsigelse.

Hun reagerer på brevet fra Harald Furre.

– Det er spesielt at han går inn i en slik høring og sier hva fylkes- politikern­e burde mene. Her har kommunen bedt om en uttalelse, men når det begynner å ryktes om hvilken vei dette kan gå, så sender han et brev for å påvirke i den prosessen.

AP OG H NØLER

Flere av partiene i fylkesting­et har behandlet den omdiskuter­te saken. Både Høyre og Ap nøler med å gå inn for kravet om jernbane.

– Det er en kjempeutfo­rdring. NTP rulleres først om fire år og spørsmålet er når en slik finansieri­ng kan være sikret. Det viktigste er at jernbane blir regulert inn, sier fylkesordf­ører Terje Damman (H).

Han sier partiets medlemmer i sam-utvalget (samferdsel, areal og miljø) vil be om flere opplys-

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? En ny havn i Kongsgård/vige betyr at Ringknuten (i framgrunne­n) må fjernes for å legge til rette for ny konteinert­erminal. Det vil heller ikke bli noen jernbaneti­lknytning i første omgang. Dette er noen av de viktigste innvending­ene mot planene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND En ny havn i Kongsgård/vige betyr at Ringknuten (i framgrunne­n) må fjernes for å legge til rette for ny konteinert­erminal. Det vil heller ikke bli noen jernbaneti­lknytning i første omgang. Dette er noen av de viktigste innvending­ene mot planene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway