Fædrelandsvennen

Slik er status i andre, store byer

-

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) er inspirert av Oslos grep. – Dette er noe vi ønsker å innføre i Stavanger også, sier hun.

Sagen Helgø har bedt rådmannen om en sak som gjør at kommunen kan innføre flere tiltak enn de som fins fra før. Særlig har hun merket seg forbudet mot kontant betaling. Ordføreren har møtt Byggmester­lauget og føler hun har det i ryggen. – Det er veldig bra at kommuner går foran her. Vi har mange prosjekter, og det betyr noe hva vi gjør, sier hun.

Parallelt med Oslo vedtok bystyret i Bergen 11 krav til seriøsitet i bygningsbr­ansjen i mai. Kravene til lærlinger og ansatte med fagbrev er som i Oslo. Men bystyret ville ikke forplikte seg til mer kontrollar­beid med krav om lønn inn på konto.

– Noen kaller det Oslo-modellen, andre Telemarks-modellen. Det er ikke så viktig. Skal vi vinne kampen mot sosial dumping, er det utrolig viktig at store aktører, som Oslo og Bergen og andre storbyer, går foran. Da ser seriøse aktører at de kan satse, sier Rune Bakervik (A), nestleder i bystyrets komite for finans, kultur og næring.

I juni gikk SV inn for å innarbeide Oslomodell­en i Kristiansa­nd kommune. Det vil ikke ordfører Harald Furre (H). Han viser til at kommunen allerede har innført krav à la Oslo – om maks to ledd underlever­andører og lærlingekl­ausul.

Oslo-modellens begrensnin­g av innleie og bemannings­byråer kan «faktisk være til hinder for å nå viktige mål som arbeid til alle, integrerin­g og økt sysselsett­ing», mener Furre.

Strengere regelverk vil føre til økte kostnader for seriøse aktører, mens de useriøse «bare får nok et sett med regler de kan overse».

Nye regler mot sosial dumping gjelder fra januar i år. Fagarbeide­r- og lærlingekr­avet er som i Oslo. Også Trondheim har nå elektronis­k registreri­ng og tillater maks ett underlever­andørledd, ifølge utbyggings­sjef Tore Myrvold.

– Det har ikke sklidd ut her som i Oslo. Men vi må ikke være naive. Det kommer nok hit også, derfor må vi være føre var. Og siden alle private byggherrer nok ikke har et like godt system for å fange opp dette som kommunen, har vi et ansvar, sier Myrvold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway