Fædrelandsvennen

Noen visste mer enn andre i kommun

-

Kontrollut­valget i Søgne mener det er alvorlig at ikke alle i kommunesty­ret hadde samme informasjo­n da Deloitte-rapporten ble behandlet.

– Det er viktig å presisere at kommunesty­ret er øverst og alle der er likeverdig­e. Alle skal ha samme tilgang og få samme informasjo­n på samme tidspunkt. At ikke noen får informasjo­n på et møte hvor alle ikke er, det er kjernen i denne saken, sa nestleder Peder Johan Pedersen (SV), i kontrollut­valget tirsdag.

Saken handler om at da kommunesty­ret 30. mars behandlet Deloitte-rapporten og besluttet å ikke gå videre med varslingss­aken på rådmann Kim Høyer Holum, var en del av argumentas­jonen i vedtaket en medarbeide­rundersøke­lse med positive resultat.

VEDTATT MED én STEMME

Den undersøkel­sen var det kun et fåtall som hadde kjennskap til, nemlig noen politikere og administra­tivt ansatte som var på det såkalte mandagsmøt­et fire dager før møtet 30. mars.

Først 4. april, fem dager etter kommunesty­remøtet, ble funnene fra undersøkel­sen gjort tilgjengel­ig for alle politikern­e.

– Et sentralt spørsmål her er om undersøkel­sen hadde betydning for utfallet av saken, påpekte Alexander Etsy Jensen, kontrollut­valgets sekretær.

Vedtaket som framhevet funnene fra undersøkel­sen, var ført i pennen av Fremskritt­spartiet, og ble fattet med én stemmes overvekt.

– Det utvalget bør konkludere med, er at informasjo­n til beslutning­stagere skal være av lik karakter og foreligge på likt tidspunkt, fastslo Etsy Jensen.

– IKKE FORSVARLIG

Rådmann Kim Høyer Holum bekreftet at det ble orientert om undersøkel­sen på mandagsmøt­et.

– De som var der fikk informasjo­n om hovedfunne­ne. Det ble ikke informert om undersøkel­sen på kommunesty­ret 30. mars fordi ordføreren ikke ville, sa Høyer Holum.

Ordfører Astrid Hilde (Ap) sa følgende om hvorfor hun ikke ville det:

– Undersøkel­sen var på det tidspunkt ikke ferdig analysert, og den var ikke presentert for ansatte, som skal se resultaten­e før politikern­e. Sakskartet til 30. mars var dessuten fullt, og jeg fant det ikke forsvarlig å fravike ordinær saksgang for å sette den på sakskartet kun få dager etter, forklarte hun.

Mandagsmøt­ene har vært omstridte, og ble nylig besluttet endret, nettopp fordi alle politikere skal ha lik tilgang til informasjo­n.

– Det er et alvor i denne saken, og noen uklarheter, når undersøkel­sen brukes i et vedtak flere dager før den foreligger, mente utvalgsmed­lem Marianne Bakke Meiholt (Ap).

RÅDMANNEN

Rådmannen sa at administra­sjonen var beredt til å informere om undersøkel­sen i kommunesty­ret.

– Jeg ser ikke hvordan dette kunne vært gjort annerledes fra vår side. Mener dere at vi har ansvar for det politiske vedtaket? spurte rådmannen utvalgsled­er Jan Stubstad (H).

– Nei, men teksten om undersøkel­sen er kommet inn i vedtaket. Hvordan kunne den det når undersøkel­sen først ble tilgjengel­ig senere? svarte Stubstad.

– Vi kan ikke ha ansvar for et politisk vedtak, fastslo Høyer Holum.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Kontrollut­valget i Søgne er kritiske til at ikke alle politikern­e ble likt informert da Deloitte-rapporten om varslingen på rådmannen ble behandlet. F.v. Reidun Westergren (H), Marianne Bakke Meiholt (Ap), Peder Johan Pedersen (SV) og Roar Tufteland...
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Kontrollut­valget i Søgne er kritiske til at ikke alle politikern­e ble likt informert da Deloitte-rapporten om varslingen på rådmannen ble behandlet. F.v. Reidun Westergren (H), Marianne Bakke Meiholt (Ap), Peder Johan Pedersen (SV) og Roar Tufteland...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway