Fædrelandsvennen

Ektepar slo seg opp på hesteutsty­r

I 2002 overtok Bente og Edmund Skoie butikkdele­n av Tredal seletøyfab­rikk like utenfor Vigeland. Femten år senere omsetter de for 26 millioner i hesteutsty­r.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Da vi tok over driften i 2002 kom Edmund hjem og ville ha nettbutikk. Problemet var bare at han kunne så lite om data at han skrev «krøllalfa» med bokstaver når han skulle sende e-post, forteller Bente Skoie.

– Og det samme når jeg skulle trykke «enter», humrer Edmund Skoie.

Femten år senere har de begge lært seg både e-post, data og butikk i bedriften som selger alt av utstyr til hest og rytter.

For det som i 2002 var et gammelt salmakeri og seletøyfab­rikk med en omsetning på rundt millionen, har nå blitt en høyst moderne nettbutikk med eget butikkutsa­lg og lager på 1300 kva- dratmeter.

I sommer flyttet de inn i nye lokaler et steinkast unna de gamle. 2600 kvadratmet­er fordelt på to etasjer i den lille bygda Tredal, tre kilometer øst for kommunesen­teret Vigeland i Lindesnes.

SOLGTE FOR 26 MILL.

Omsetninge­n i 2016 endte på 26,3 millioner kroner, og ekteparet satt igjen med et overskudd på 1,1 millioner kroner før skatt.

– Et hyggelig år, kan vi vel si. Vi har bygd opp bedriften stein for stein, og aldri fått tilført noe kapital utenfra. Vi har pløyd overskudde­ne inn i bedriften og brukt ti-tolv år på å bygge en solid be- drift som er den største selvstendi­ge hesteutsty­rsbutikken i Norden, sier Edmund.

På Tredal har Skoies AS, som bedriften formelt heter, rukket å bli en arbeidspla­ss for tolv ansatte. Hver med sitt spesialfel­t.

– Vi klarer ikke å konkurrere på pris i en bransje der avansen ligger på mellom 35 og 40 prosent, og har derfor bestemt oss på å være best på service og kvalitet. Alle ansatte hos oss er hestefolk og skal kunne faget sitt, sier Edmund, som blant annet har egen sal- og bitt-tilpasser som reiser land og strand rundt og selger saler som kan koste opp mot 45.000 kroner.

– I kundemasse­n vår finner du alt fra millionære­r til gårdbruker­e på Gol, og mesteparte­n av salget, rundt 80 prosent, kommer fra netthandel landet rundt, fortsetter Bente.

BUTIKKSATS­ING

Med de nye lokalene håper de å kunne øke salget fra butikkutsa­lget betrakteli­g.

– Vi har store ambisjoner og er blant annet i gang med å bygge stall og uteområde hvor man kan ta med hesten for å prøve bitt og sal. Så satser vi også på kurs og handledage­r for å få oppmerksom­het. Målet er å bli den desidert beste butikken i landet med

kunder som strekker seg fra Skien i øst til Stavanger i vest, sier Edmund, som også har femten års erfaring fra å drive hesteutsty­rsbutikken Sulky & Sadel i Sørlandets Travpark.

Nisjer er også et satsingsom­råde på Tredal.

– Vi har en egen avdeling der vi broderer egne produkter, som nå skal utvides til trykking av logo og tekst for småbedrift­er i nærområdet. Vi skal også bli best på produkter til ridning for funksjonsh­emmede, fortsetter Edmund.

HOLDES I ØRENE

Flere butikker kommer imidlertid ikke på tale.

– Vi har fått tilbud om å overta eller starte butikker i øst og vest, men valgt å konsentrer­e oss om ett sted og ett utsalg. Det er lett å miste kontrollen om man gaper over for mye, supplerer kona.

Kontrollen internt er derimot i orden. Ekteparet har nemlig rolleforde­lingen i orden, i selskapet de eier, driver og sitter i styret for.

– Edmund er daglig leder, mens jeg står bak og holder han i ørene, humrer Bente.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Bente og Edmund Skoie har sakte men sikkert bygd opp en betydelig hesteutsty­rsbutikk på Tredal like øst for Vigeland. For en måned siden flyttet de inn i nye lokaler.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Bente og Edmund Skoie har sakte men sikkert bygd opp en betydelig hesteutsty­rsbutikk på Tredal like øst for Vigeland. For en måned siden flyttet de inn i nye lokaler.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Tredal har vært ei hestebygd helt tilbake til 1800-tallet, da Trædal salmakeri startet opp i 1884. Hans Trædal (til venstre) er fjerdegene­rasjons salmaker og tar seg av alt omstopping av saler og reparasjon av lærprodukt­er for Skoies. Noe Edmund Skoie...
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Tredal har vært ei hestebygd helt tilbake til 1800-tallet, da Trædal salmakeri startet opp i 1884. Hans Trædal (til venstre) er fjerdegene­rasjons salmaker og tar seg av alt omstopping av saler og reparasjon av lærprodukt­er for Skoies. Noe Edmund Skoie...
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? I tillegg til å holde daglig leder og ektemann i ørene, sørger Bente Skoie for at nettsiden, Facebook, Google og Instagram til en hver tid er oppdatert. Hun har også ansvar for broderinge­n.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD I tillegg til å holde daglig leder og ektemann i ørene, sørger Bente Skoie for at nettsiden, Facebook, Google og Instagram til en hver tid er oppdatert. Hun har også ansvar for broderinge­n.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Skoies ligger like ved E 39 et par kilometer øst for Vigeland.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Skoies ligger like ved E 39 et par kilometer øst for Vigeland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway