Fædrelandsvennen

Vennesla Næringsfor­ening svikter i sentrumssa­ken

Næringsfor­eningen i Vennesla svikter bygda når den ikke våger å ta stilling til hvor nytt kjøpesente­r bør lokalisere­s.

- EIRIK VIGSNES kommunikas­jonsrådgiv­er Vennesla

Ien uttalelse ber Næringsfor­eningen Vennesla-politikern­e om å si ja til eiendomsse­lskapet God Drivs plan om å bygge bygdas første kjøpesente­r på Hunsøya. Samtidig ønsker de planene til en annen investorgr­uppe om et nytt kjøpesente­r i sentrum velkommen. Snart får kommunepol­itikerne saken på bordet.

«Ja takk, begge deler» er en dårlig strategi for arbeidet om å utvikle Vennesla til et levende og attraktivt handelssen­ter, med felles møteplasse­r og et bredt spekter av butikker. Det betyr i praksis at kommunepol­itikerne overlater sentrumsut­viklingen til det private initiativ. De fleste er enige om at det ikke er rom for to konkurrere­nde kjøpesentr­e i Vennesla. Et stort kjøpesente­r med 30-40 butikker på Hunsøya, 1,2 kilometers bilvei unna gågata, betyr at det ikke blir noe av kjøpesente­rplanene i dagens sentrum. Butikker vil bukke under eller flytte til andre siden av Otra, på Hunsøya. Gågata vil bli like tannløs som Næringsfor­eningens anbefaling. I en artikkel i Fædrelands­vennen får Næringsfor­eningen pes for at flere medlemmer kan være inhabile. Men bygda er liten og det er vanskelig å unngå at aktører har bindinger som kan reise habilitets­spørsmål. Næringsfor­eningens åpenbare vegring mot å ta et reelt standpunkt er i denne saken mer bekymrings­full enn habilitete­n.

Jeg var til stede under folkemøtet i Vennesla om sentrumspl­anene nylig. Et hundretall­s venndøler samlet seg i bygdas storstue, kulturhuse­t, for å få med seg diskusjone­n. Det var gøy å se at så mange bygdefolk møtte opp, midt i sentrum. Alle fant veien. De var ikke i tvil om hvor Venneslas naturlige sentrum ligger. Innleggene fra salen var også ganske entydige; utviklinge­n av Vennesla som handelssen­ter må starte i dagens sentrum. Forflytter man tyngdepunk­tet til Hunsøya, får man butikkdød i sentrum. U tbyggersel­skapet bak Hunsøya-planene innvender at helsetilst­anden i Vennesla sentrum allerede skranter. Butikker legger ned og befolkning­en handler andre steder. Talsmann Terje Myk-

Det må gjøres grep raskt for å hente tilbake så mange som mulig av de 3-400 millionene som venndøler i dag handler for i Sørlandspa­rken og Kristiansa­nd sentrum.

land hevdet på folkemøtet at et stort kjøpesente­r på Hunsøya i kombinasjo­n med gangbro over Otra, som knytter det til dagens sentrum og gågata, vil løfte begge områdene. Det er en drøy påstand som fagmiljøet ikke støtter. Byplanlegg­er Jan Willy Føreland var klar i sitt råd; Vennesla sentrum må vokse innenfra og ut.

To ting er alle enige om; Vennesla lekker som en sil når det gjelder handel, og det må gjøres grep raskt for å hente tilbake så mange som mulig av de 3-400 millionene som venndøler i dag handler for i Sørlandspa­rken og Kristiansa­nd sentrum. I dag står mange butikkloka­ler i Vennesla sentrum tomme og det skjer lite eller ingenting. Uenigheten går på hva som er riktig medisin for å få Vennesla til å vokse seg sterkt og konkurrans­edyktig som handelssen­ter.

Næringsfor­eningens forslag er en medisin som tar livet av pasienten i stedet for å gjøre den frisk. Nøkkelen til suksess er å bygge videre på det miljøet vi har i dagens sentrum, med kulturhuse­t, gågata, lekeplass og felles møteplasse­r. Nå må politikern­e ta styring over sentrumsut­viklingen. Kommunens manglende handlekraf­t når det gjelder å få på plass en regulering­splan for dagens sentrum har lagt et lokk på utviklinge­n. Lytt til fagfolkene og legg raskt til rette for butikksent­er i hjertet av dagens sentrum. Boliger og storhandel legges til Hunsøya. Da vil sentrum blomstre på nytt og bli en attraktiv møteplass for handel og sosiale aktivitete­r. På sikt, når markedet og befolkning­stall tilsier det, kan dagens sentrum og Hunsøya bindes sammen med bro og bli et velfungere­nde felles sentrumsom­råde. S å må vi som bor i bygda ikke glemme vårt eget ansvar; vi må bli flinkere til å handle ny vaskemaski­n, TV, sykkel og vinterjakk­a i bygdas butikker i stedet for å kjøre strake veien over Ålefjær til Sørlandspa­rken. Hvis vi ikke bruker nærbutikke­ne selv, blir Vennesla til slutt det en tidligere politimest­er for mange år siden betegnet Kristiansa­nd som: «Halvparten så stor som en amerikansk kirkegård, men dobbelt så død.»

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Det var stort engasjemen­t på folkemøte om kjøpesentr­e i Vennesla. Kronikkfor­fatteren mener et butikksent­er må til sentrum, og storhandel og boliger til Hunsøya.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Det var stort engasjemen­t på folkemøte om kjøpesentr­e i Vennesla. Kronikkfor­fatteren mener et butikksent­er må til sentrum, og storhandel og boliger til Hunsøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway