Fædrelandsvennen

Privat industrika­pital

- ERIK LAHNSTEIN, administre­rende direktør i Norges Skogeierfo­rbund Kristiansa­nd

I den snart fire år gamle regjerings­erklæringe­n tar Høyre og Fremskritt­spartiet til orde for å etablere en ordning der skogeiere som avsetter en del av sin hogstinnte­kt til investerin­ger i skogindust­ri skal få utsatt skatt.

●● Et bredt flertall på Stortinget har bedt regjeringe­n legge frem et konkret forslag til hvordan en slik skattekred­ittordning kan utformes i statsbudsj­ettet for 2018. Det er lovende at blant andre Kristelig Folkeparti, som sitter i en nøkkelroll­e, varsler at dette er en sak de vil prioritere i høstens budsjettfo­rhandlinge­r.

Norske skogeiere har historisk spilt en sentral rolle i utviklinge­n av norsk skogindust­ri. Avhengig av innretning vil en slik skattekred­ittordning kunne mobilisere flere hundre millioner kroner over tid. Med denne kapitalen i bunn vil det være enklere å mobilisere også annen privat kapital.

Norge har store ubenyttede skogressur­ser, og om lag 40 prosent av vårt råstoff eksportere­s i dag til andre land, særlig Sverige, for industriel­l bearbeidin­g. Resultatet er at norske bygder sitter igjen med langt mindre inntekter fra skogen, og storsamfun­net taper store summer og strategisk posisjon ved at den industriel­le verdiskapi­ngen og kunnskapsu­tviklingen i økende grad skjer ute.

Norges Skogeierfo­rbund organisere­r 35.000 av landets skogeiere, og om lag 85 prosent av hogsten i Norge skjer gjennom skogeiersa­mvirkets foretak.

Vi mener skogindust­rien som hovedregel er best tjent med langsiktig industriel­t tenkende eiere, fortrinnsv­is med nasjonal forankring.

Med sterk vekst i mange markeder og god tilgang på råstoff til lav pris, jobbes det med en rekke spennende initiativ. Storskala produksjon av biodrivsto­ff basert på restråstof­f fra skog er blant de best kjente.

Gjennom den pågående restruktur­eringen av Norske Skog ligger det an til at eierskapet vil ende hos utenlandsk­e finansiell­e investorer. Mindre enn 2 prosent av aksjene vil være på norske hender. Det er fortsatt usikkert hva den langsiktig­e løsningen for konsernet og dets to norske bedrifter vil bli.

Det er klokt å etablere en skattekred­ittordning som styrker skogeierne­s muligheter til å gå inn som en partner dersom det skulle by seg lønnsomme investerin­gsmulighet­er på disse eller andre områder.

Tiltak for å mobilisere kapital vil, sammen med tiltak som frem- mer næringens konkurrans­edyktighet, legge til rette for nyinvester­inger i Norge.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway