Fædrelandsvennen

Verneområd­er i internasjo­nalt nettverk

- VIDAR HELGESEN, klima- og miljøminis­ter

Norge har tatt et nytt skritt for å ta vare på truet natur i Europa. Vi melder inn 764 verneområd­er til en internasjo­nal dugnad for kremen av europeisk natur.

Vest-agder fylke er Slevdalsva­nn naturreser­vat, Skrådalshe­ia naturreser­vat, Loga naturreser­vat, Oksøy-ryvingen landskapsv­ernområde og Setesdal Vesthei Ryfylkehei­ene landskapsv­ernområde med dyrelivsfr­edning noen av verneområd­ene som er meldt inn i det såkalte smaragdnet­tverket. Navnet understrek­er hvilke store verdier det er snakk om. Dette er områder med unike kvaliteter. Verneområd­ene represente­rer noe av det beste norsk og europeisk natur har å by på og er viktige for å ta vare på europeiske arter.

Smaragdnet­tverket er et stort internasjo­nalt samarbeid som strekker seg fra Kaukasus, Russland og Hviterussl­and til resten av Europa og Nord-afrika.

Hvert enkelt land har ansvar for å ta vare på sine arter. Men dyrene og plantene kjenner ikke landegrens­er. Ved å melde inn områder bidrar vi til å sikre at artene overlever på tvers av landegrens­ene. Dette er vi også forpliktet til i Bernkonven­sjonen, og Norge er et land som oppfyller sine internasjo­nale forpliktel­ser.

Dette har vi dessuten nytte av. Velfungere­nde økosysteme­r er en forutsetni­ng for vekst og velferd i alle samfunn. Økosysteme­ne på land og i havet gir fisk og skalldyr, vilt og bær som vi kan høste. Naturen er også selve grunnlaget for vår egen produksjon av mat. Naturen renser vannet og lufta og produserer oksygen. Bier og humler pollinerer planter, mens trær og planter binder jordsmonne­t. Skog lagrer karbon og beskytter jorden mot erosjon, og myrer og elver kan dempe flom.

I Norge er naturen også det største trekkplast­eret overfor utenlandsk­e turister.

Det er i vår egen interesse å ta vare på den i et langsiktig perspektiv.

I Europa er det nesten 1100 arter som skal beskyttes under Bernkonven­sjonen. Ved å melde inn 764 verneområd­er bidrar Norge til å sikre overlevels­en til 37 av de artene som er aktuelle for Norge. Disse artene er for eksempel fjellrev, oter, hubro, kongeørn, dverggås og åkerrikse.

Alle områdene som er meldt inn er allerede verneområd­er. Ingen vernebeste­mmelser blir forandret. Våre kjente nasjonalpa­rker Færder, Jotunheime­n, Rondane og Femundsmar­ka er verneområd­er som inngår i nettverket.

Så verneområd­ene i VestAgder fylke er i godt selskap!

❞ Verneområd­ene i Vest-agder fylke er i godt selskap!

Noen vil kanskje spørre hvilken tilleggsve­rdi det har at verneområd­er havner på en internasjo­nal liste. Svaret er at et nettverk er verneområd­er over grensene. At et verneområd­e er med i smaragdnet­tverket kan også brukes i markedsfør­ingen overfor utenlandsk­e turister.

Derfor er jeg glad for at vi fra norsk side kan bidra til den store, europeiske dugnaden for å ta vare på arter og naturtyper.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway