Fædrelandsvennen

Kurdisk selvstyre

- MAKVAN KASHEIKAL

I går gikk kurderne i den selvstyrte, kurdiske delen av Irak til valgurnene for å stemme over om området skal løsrive seg fra Irak og bli en selvstendi­g kurdisk stat.

●● I realiteten fungerer den nordlige delen av Irak langt på vei som en stat, men er det i praksis ikke. Folkeavste­mningen ble observert av vestlige valgkontro­llører som ikke fant noe å kritisere. Den var demokratis­k, foregikk riktig og under fredelige omstendigh­eter som ga hele befolkning­en mulighet til å avgi stemme. Den viste et solid flertall for en egen kurdisk stat.

Likevel har vestlige demokratis­ke land sluttet seg til hylekoret fra det nye «Kurdistans» diktatoris­ke nabostater, og advart både mot kurdiske selvstendi­ghet og mot den demokratis­ke folkeavste­mningen. Da skottene holdt avstemning om løsrivelse fra Storbritan­nia var det ingen som protestert­e. Og jeg har heller ikke sett noen protester mot folkeavste­mningen i Catalonia om løsrivelse fra Spania.

Kun ett demokratis­k land har så langt gitt full støtte til kurdernes krav om selvstendi­ghet: Israel. Det eneste demokratis­ke landet i Midtøsten har igjen stått opp som et lys i mørket, og kjemper for at Midtøsten skal få sin andre reelle demokratis­ke stat, en stat vi kurdere har ventet på i et helt århundre.

Under sitt nylige besøk i Latin-amerika sendte den israelske statsminis­teren, Benjamin Netanyahu, ut en pressemeld­ing der det heter at Israel «støtter det kurdiske folks legitime innsats for å oppnå en egen stat» ifølge World Israel News. Den tidligere israelske innenriksm­inisteren Gideon Sa’ar sier at «vi jøder, som kurderne, er en minoritet i Midtøsten. Kurdere har vist seg i flere tiår å være en pålitelig strategisk partner for oss.»

Nå er det på tide at den norske regjeringe­n følger i Israels fotspor og viser at den verdsetter demokratis­ke verdier.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway