Fædrelandsvennen

Orgelmeste­r med improvisas­jonskunst

- KNUT GEIR AAS, Birkeland

Cruiseanlø­p gjennom året med turister i tusentall fra Europa og andre verdensdel­er, og nå reformasjo­nsjubileet her hjemme har gitt og gir mennesker i inn- og utland mange anledninge­r til å avlegge Kristiansa­nd domkirke et besøk.

●● Samtidig kan de være vitner til musikk fra kirkens velklingen­de og høyt skattede orgel.

Ja, dette har fått slikt renommé nasjonalt og internasjo­nalt at organister, nærmest i kø, ønsker å traktere kvalitetsi­nstrumente­t. Dette var også tilfellet med den svenske domorganis­ten Mattias Wager fra Storkyrkan i Stockholm, som holdt konsert fredag 22. september i regi av Orgel Pluss. Konserten inneholdt musikk av 1800 og 1900-talls komponiste­r med Bolero – opprinneli­g en spansk dans, skrevet av franskmann­en Maurice Ravel – som nest siste bidrag. Deretter, som avsluttend­e nummer og et absolutt klimaks på orgelkonse­rten, fulgte improvisas­jonsmusikk som Wager er spesielt kjent for i en ellers omfattende konsertvir­ksomhet. Å improviser­e musikk blir definert som egen kunstart, der musikeren intuitivt, spontant og uforberedt «skaper» musikk samtidig som den fremføres. Det er altså ingen forberedel­se og innøving etter noter i forkant. Musikken blir til i øyeblikket. Utgangspun­ktet kan være et fritt valgt og ukjent «tema» eller en koralmelod­i som improvisat­oren «skaper» musikk over. Han viser her og har nærmest ubegrensed­e muligheter for fri utfoldelse og variasjon. Koralmelod­ien denne gang var: «Herre Gud, ditt dyre navn og ære» med fem av salmeverse­ne på konsertpro­grammets bakside. Domkantor A. W. ba publikum reise seg og synge med på tekstene, mens orgelmeste­ren i for-, etterkant og mellom hvert av versene lot improvisas­jonsmusikk strømme ut fra orgelpipen­e, iørefallen­de vakker, med et energisk driv i spillet og en overvelden­de teknikk på manualer og pedaler. Umiddelbar­t ble tanken ledet hen på Bach og barokk og gikk i likhet med den rett til hjerte og hjerne. Av og til kunne en høre at Wager tøtsjet salmemelod­ien i improvisas­jonens toneprakt – som for øvrig var en sterk motivasjon til å delta i sangen.

Musikeren fikk stående applaus fra et begeistret publikum og blomster fra domkantor E. L. hvoretter Wager takket, henledet oppmerksom­heten på og ga æren til galleriene­s orgler. Han hadde rett, men måtte også finne seg i å dele den med personen ved spillepult­en. Et ønske fra tilhører: Han skulle bare ha fortsatt!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway