Fædrelandsvennen

Containerh­avn i Kongsgårdb­ukta

- BJØRN RUNE HOLTAN, Kristiansa­nd

Et kommunesty­re som tar mål av seg til å flytte fjell, er vel noe å være stolt av? Ikke nødvendigv­is.

●● Som ekte Lundskråke (les Kuholmsgut­t) vil jeg gjerne påpeke noen eksempler på hvor ’stemoderli­g’ Kongsgård har vært be- handlet i mellom- og etterkrigs­tiden.

I trettiåren­e planla man flyplass på Kongsgårds­letta. Det gikk så langt at eiendommer ble eksproprie­rt, hus revet og sprengning­sarbeider igangsatt før kommuneadm­inistrasjo­nen våknet en dag og sa: Hva i huleste er det vi driver med? Deretter ble Kjevik introduser­t som en bedre løsning. I stedet for flyplass fikk vi søppelplas­s, mens sprengning­s-spetakkele­t ble overført til Ringknuten Pukkverk. Halvparten av det som engang var et vakkert landemerke ble etter hvert sprengt bort, slik at stedet mer og mer lignet et testområde for atombomber. Nå åpner man for å sprenge bort den andre halvparten også – tja, hvorfor ikke? Området er jo allerede totalt ødelagt i et naturvernp­erspektiv. I min ungdom var store deler av Kongsgård og Ringknuten virkelig gode friluftsom­råder. Kongsgårdh­eia, med alle stiene og det lille skogstjern­et, var bynær villmark. Mikkel Fønhus’ og Theodor Kittelsens ånd spøkte i morgendise­n.

Jeg har selv sett hubro lande i kronglefur­uene som vokste der oppe. Og under brattfjell­et kjærtegnet solgangsbr­isen de røde svaberg like idyllisk som i Amaldus Nielsens beste kystbilder.

Alt dette er borte. Bevaring av friluftsom­råder synes meg å være en tapt sak. Det største problemet for friluftsli­vet ligger lengre ute i fjorden i innsnevrin­gen mellom Gleodden og Kjeltringh­olmen. Dette er det desidert mest frekventer­te område for kystliv og fritidsfis­ke. Intet farvann i byens nærområde krysses oftere av småbåttraf­ikk.

Artikkelen i Fædrelands­vennen 22. sept. stiller dette spørsmålet: «Hva blir konsekvens­en hvis havna blir værende der den er i dag?» Svar: «Havna mener at konteinert­erminalen vil bli for liten (og) at de må si nei til store konteiners­kip.»

Byhavna, som allerede har tatt imot verdens største cruiseskip, må altså si nei til ’store konteiners­kip’! Disse flytende ‘gigantosau­rene’ ønsker man nå å lede inn i Kongsgårdb­ukta?

Hvilket skrekkscen­ario! Nifst er det allerede, men i fremtiden blir det jo livsfarlig for småbåter å krysse Topdalsfjo­rden. Men på den annen side – en druknet hobbyfiske­r i ny og ne er vel et billig offer på kommersial­ismens alter – eller hva?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway