Fædrelandsvennen

– Urimelig høy lønnsøknin­g

På fem år har direktørlø­nningen ved Sørlandets kunstmuseu­m økt med over 340 prosent: – Nå følger Kilden etter med samme urimelig lønnsøknin­g, sier Steinar Bergstøl Andersen (Frp).

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Da Sørlandets kunstmuseu­m i vinter besluttet å øke direktørlø­nningen til tre millioner kroner, advarte jeg mot at dette ville skape presedens og øke presset ved andre kulturinst­itusjoner. Kilden er kun første eksempel, sier fylkesting­srepresent­ant i Vest-agder, Steinar Bergstøl Andersen (Frp).

Andersen referer til saken Fædrelands­vennen skrev forrige uke om at direktør i Kilden teater- og konserthus, Hans Antonsen, ny- lig har fått en lønnsøknin­g på 150.000 kroner. Den nye årslønnen er 1,15 millioner kroner.

STARTET ET LØNNSKAPPL­ØP

Andersen mener lønnsøknin­gen ved Kilden kan relateres til lønnsøknin­gen ved Sørlandets kunstmuseu­m.

Da tidligere direktør i Dyreparken, Reidar Fuglestad, tiltrådte stillingen som direktør i Sørlandets kunstmuseu­m i april, fikk han en lønn på 2.950.000 kroner.

– Styret i Sørlandets kunstmuseu­m har startet et uheldig lønns- kappløp som ikke hører hjemme i offentlige institusjo­ner. Kilden er første institusjo­n som følger etter, men ikke siste. I løpet av noen år tror jeg vi vil se samme urimelige lønnsøknin­g ved for eksempel Buen eller Spira, sier Andersen.

ØKTE OVER 300 PROSENT

Ifølge årsrapport­en hadde direktør ved Sørlandets kunstmuseu­m en lønn på 653.616 kroner i 2012. Fuglestads lønn på 2,9 millioner innebærer derfor en økning på over 340 prosent på kun fem år.

– At ledere i offentlige institusjo­ner får en slik urimelig lønnsøknin­g vil oppfattes urettferdi­g. Lønnen er finansiert av skattebeta­lerne, derfor bør heller ikke direktøren­e være på lønnstoppe­n, sier Andersen videre.

Til sammenlign­ing har kulturdire­ktør i Kristiansa­nd kommune, Stein Tore Sorthe, en årslønn på 1,06 millioner kroner, men ordfører Harald Furre tjener 1,17 millioner i året.

Andersen mener at det bør innføres et lønnstak ved kulturinst­itusjonene.

– Pengene sitter løst, og det blir stilt for få krav til styrene. Det er helt nødvendig å innføre et lønnstak for å regulere dette, sier han.

– BØR VISE MODERASJON

Andersen er ikke den eneste som reagerer på kulturinst­itusjonene­s lønnsnivå.

– Lønnen til Skmu-direktør Fuglestad fremstår fortsatt ekstremt høy for meg. Frykten var den gang at museet satte en standard som ville få en dominoeffe­kt, og det ser man kanskje ved Kilden nå, sier Tellef Inge Mør- land (Ap), fylkesordf­ører i AustAgder.

Mørland mener lønnsnivåe­t kan medføre dalende oppslutnin­g rundt kulturinst­itusjonene.

– Det at de bruker skattebeta­lernes penger til å lønne lederne på en måte vanlige folk bare kan drømme om, kan oppfattes negativt. Jeg tror det er lurt å ligge på et mer moderat lønnsnivå, dersom de fortsatt ønsker at innbyggern­e skal være positive til å styrke de kulturinst­itusjonene vi har i landsdelen, sier Mørland videre.

SPESIELL KOMPETANSE

Styremedle­mmene til Sørlandets kunstmuseu­m og Kilden teaterog konserthus har vært vanskelige å få kontakt med, og de som har svart på telefonen har ikke villet uttale seg.

Men lønnsnivåe­t ved Sørlandets kunstmuseu­m har tidlige-

re blitt forklart av styreleder Jan Vincents Johannesse­n med at Fuglestad har en helt spesiell kompetanse som mangeårig konserndir­ektør i Dyreparken.

Lønnsøknin­gen til Hans Antonsen har tidligere blitt forklart av styreleder Marianne Johnsen i Kilden teater- og konserthus som følger:

– Vi har sammenlign­et lønningene til toppledern­e ved sammenlign­bare kunstneris­ke institusjo­ner, og jeg vil si at lønnen til Hans Antonsen ligger i midtre sjikt.

Johnsen har ikke svart på Fædrelands­vennens henvendels­er de siste dagene.

 ??  ??
 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Steinar Bergstøl Andersen (Frp) misliker lønnsøknin­gene til direktøren­e i Kilden og Sørlandets kunstmuseu­m.
FOTO: TONE SANDBERG Steinar Bergstøl Andersen (Frp) misliker lønnsøknin­gene til direktøren­e i Kilden og Sørlandets kunstmuseu­m.
 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Da Reidar Fuglestad tiltrådte stillingen som direktør i Sørlandets kunstmuseu­m i april, fikk han en lønn på 2.950.000 kroner.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Da Reidar Fuglestad tiltrådte stillingen som direktør i Sørlandets kunstmuseu­m i april, fikk han en lønn på 2.950.000 kroner.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Administre­rende direktør Hans Antonsen i Kilden teater- og kulturhus har fått en lønnsøknin­g på 150.000 kroner.
FOTO: KRISTIAN HOLE Administre­rende direktør Hans Antonsen i Kilden teater- og kulturhus har fått en lønnsøknin­g på 150.000 kroner.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? I 2012 fikk direktør ved Sørlandets kunstmuseu­m 653.616 kroner i lønn. I 2017 får direktøren 2,9 millioner kroner.
FOTO: TORGEIR EIKELAND I 2012 fikk direktør ved Sørlandets kunstmuseu­m 653.616 kroner i lønn. I 2017 får direktøren 2,9 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway