Fædrelandsvennen

Et opprykk vil bety mye økkonomisk for Start

Minst ti millioner kroner vil forskjelle­n være på et opprykk eller ikke for Start. Trolig er summen enda høyere.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no -

– For oss er det lysten på å lykkes som er det viktigste. Vi vil bli svært skuffet om vi ikke rykker opp, men det vil ikke gjøre noe med ambisjonen­e på lang sikt. Det vil bare utsette dem i minst ett år, sier Even Øgrey Brandsdal.

Start-direktøren leder en klubb som kjemper om opprykk til Eliteserie­n. En klubb som i mange år har kjempet mot økonomi- en, men som i sommer fikk hjelp fra velvillige investorer – og som nå har en helt annen økonomisk trygghet enn på veldig lenge.

ØKTE MEDIEINNTE­KTER

Samtidig er det liten tvil om at et opprykk til Eliteserie­n vil bety mye økonomisk for Start. Det er snakk om minst ti millioner. Sannsynlig­vis er summen enda høyere enn som så.

For mens Start En Drøm AS sine 40 millioner fortsatt står ved lag, selv om det ikke skulle bli opprykk, vil nok en sesong i 1. divisjon bety at man går glipp av store summer.

Start mistet cirka tre millioner kroner i sponsorinn­tekter etter nedrykket. I 2016 budsjetter­te klubben med et sponsorbud­sjett på 22 millioner kroner. Ifølge Start-direktøren er det noen, men da kun et fåtall, av dagens sponsorer som sitter med en avtale som sier at man skal øke sine bidrag ved et opprykk. Samtidig vil det bli enklere å lokke til seg samarbeids­partnere når man spiller på øverste nivå.

I tillegg vil medieinnte­ktene ved et opprykk økes kraftig. Antakeligv­is vil dette være den stør- ste posten for Start. Hver klubb får en andel av medieinnte­ktene norsk fotball har gjennom rettighets­salg. I 2016 ble 166 millioner fordelt på de 16 klubbene i Eliteserie­n. Halvparten flatt, mens resten ble fordelt etter sluttplass­ering. Bare der er man sikret over ti millioner kroner.

Til sammenlign­ing fikk Brann fem millioner i tv-inntekter i 1. divisjon i 2015, men var da en større attraksjon for tv-kanalene enn Start er i årets 1. divisjon.

Ifølge Aftenblade­t kan Viking tape 7,5 millioner kroner i medieinnte­kter om de nå rykker ned.

UNDER 4000 I SNITT

– Tv-avtalen er veldig aktuell der-

som man lykkes. Det er litt avhengig av hvilke plassering­er man får, men det er snakk om noen millioner, sier Brandsdal.

I tillegg kommer billettinn­tekter, som ikke er den største posten, mener Start-sjefen. Start budsjetter­te før denne sesongen med 4000 tilskuere i snitt, og ligger rett bak det med 3959 i snitt før de to siste hjemmekamp­ene. Samtidig var kampen mot Florø med på å trekke snittet opp, da de nye eierne inviterte hele Sørlandet på kamp for én krone.

Før sesongen mente Start at man ville tape en million kroner for hver 500 de lå under snittet etter sesongen.

Totalt mener Brandsdal et tall

❞ For oss er det lysten på å lykkes som er det viktigste. Vi vil bli svært skuffet om vi ikke rykker opp, men det vil ikke gjøre noe med ambisjonen­e på lang sikt. EVEN ØGREY BRANDSDAL, administre­rende direktør i Start En drøm AS

på ti millioner kroner i forskjell på opprykk eller ikke er et trygt estimat.

– Samtidig kan det være mindre, det kan være mer. Det er litt avhengig av arbeidet som legges ned, sier Brandsdal.

LØNNSØKNIN­G

– Vi vet at publikum på Sørlandet ønsker et lag i Eliteserie­n, og det virker i år som om folk sitter på gjerdet og avventer at Start skal bli et topplag igjen. Samtidig har vi fått inn et markedstea­m som jobber knallhardt for å utvikle nye konsepter, branding og andre posisjoner inn i markedet. Vi er i dialog med mange som ønsker å samarbeide med Start i et lengre perspektiv, og det er først da vi får muligheten til å videreutvi­kle avtalene, sier Brandsdal.

Kostnaden rundt sport vil trolig øke ved et opprykk. Klubben sparte mellom tre og fire millioner kroner i lønnskostn­ader ved nedrykk, og Brandsdal bekrefter at «en god del» av det sportslige apparatet har i sine avtaler lønnsøknin­g ved opprykk.

 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX ?? Starts Eirik Wichne etter 1. divisjons-kampen mellom Start - Levanger på Sør arena.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX Starts Eirik Wichne etter 1. divisjons-kampen mellom Start - Levanger på Sør arena.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/ NTB SCANPIX ?? Even Øgrey Brandsdal, administre­rende direktør i Start En Drøm AS.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/ NTB SCANPIX Even Øgrey Brandsdal, administre­rende direktør i Start En Drøm AS.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway