Fædrelandsvennen

To farlige menn

Det er nå en reell fare for krig i Nord-korea. Da trenger verden minst av alt ledere som Kim Jong-un og Donald Trump.

-

Nord-korea har i mange år vært et uromoment i internasjo­nal politikk. Landets ledere har på en hensynsløs og knallhard måte holdt befolkning­en nede for å beholde egen makt. Og de siste årene har regimet brutt flere avtaler med det internasjo­nale samfunn ved å skaffe seg atomvåpen. I tillegg gjennomfør­es det nå nærmest ukentlig oppskyting av raketter med stadig lengre rekkevidde.

Det sier mye om Trump at han nå oppleves som en like stor krigsfare som hans motpart i Nord-korea.

Den store frykten i regionen er et Nord-korea som utstyrer mellomdist­anserakett­er med atomstrids­hoder. Den store frykten i USA er et Nord-korea som utstyrer langdistan­seraketter med atomstrids­hoder. Og det store spørsmålet for alle er: hvordan håndtere dette regimet?

Det er det ingen fasitsvar på. Ulike strategier har vært prøvd gjennom mange år. Ingen har vært vellykkede.

Men det er ett åpenbart svar på hvordan man i alle fall ikke bør håndtere Nord-korea: ved å true med å utslette landet. Det er nettopp dette regimet selv i alle år har hevdet at USA egentlig ønsker. Og nå har det plutselig fått det bekreftet fra USAS øverste leder. Donald Trump synes å tro at jo «tøffere» uttalelser han kommer med, desto mer skremt og føyelig blir Nord-korea. Mens det er det motsatte som åpenbart er tilfellet. Jo større trusler regimet føler seg utsatt for, desto viktigere blir det å skaffe seg våpen og leveringsm­ekanismer som kan avskrekke USA fra å gjøre alvor av truslene om å utslette landet. Og jo hardere ordbruk som kommer fra de to lands ledere, desto større er sannsynlig­heten for at handling følger ord, og at krig utløses ved et uhell eller enda verre – gjennom et bevisst valg.

Bruk av makt vil ikke løse noen problemer. Tvert imot. Det vil kunne føre til et enormt tap av menneskeli­v. Derfor finnes det ingen annen vei enn fortsatte og forsterked­e sanksjoner kombinert med dialog og etter hvert forhåpentl­ig reelle forhandlin­ger.

Kjernen i dette problemet er Nord-korea og et regime som totalt ignorerer det internasjo­nale samfunnet. Men det sier mye om Trump at han nå oppleves som en like stor krigsfare som hans motpart i Nord-korea.

 ??  ?? USAS president Donald Trump og Nord-koeas leder Kim Jong-un.
USAS president Donald Trump og Nord-koeas leder Kim Jong-un.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway