Fædrelandsvennen

Ja til flytting av havna

Fylkespoli­tikerne sier ja til å flytte containerh­avna til Vige. De er ikke lenger så nøye på når ny jernbane kommer.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG

– Veldig skuffende. Kristiansa­nd havn ligger der med jernbane i dag. Områdene mot Glencore burde utredes mye bedre. Flytting bør glemmes, sa Arne Rosenvold.

Han og flere fra aksjonen mot havneflytt­ing fulgte debatten fylkeskomm­unens samferdsel-, areal- og miljøutval­g i går.

Hele fylkeskomm­unens samferdsel­s-miljø og arealutval­g støtter planen om å flytte havna. Også De Grønnes Birte Simonsen stemte for.

– Jeg er mot å flytte havna, men nå er det en høring til en plan og vi får ta ting etter tur. Når vi skal nærme oss vedtak om flytting, er vi mot, sier hun til Fædrelands­vennen.

Debatten handlet om jernbaneti­lknytninge­n. Vennesla kommune har krevd at den nye havna må ha jernbaneti­lknytning. Fylkesrådm­ann Tine Sundtuft kre- ver jernbanetr­ase finansiert i Nasjonal Transportp­lan før ny havn på Vige tas i bruk.

Det kravet har utløst brevskrivi­ng fra Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre. Han mener finansieri­ngskravet i realiteten er en stopp for havneflytt­ingen

– Det er umoderne å bygge ei havn uten jernbane i dag, sa Sps Sigmund Oksefjell.

– Nå må vi stå fast på jernbaneti­lknytning. Vi må ikke planlegge med fortidens løsninger. Jeg skulle ønske vi snakket mer om den sårbare Topdalsfjo­rden, sa Birte Simonsen.

Også Krfs Olaug Tjomsland syntes de strenge kravene om jernbane var greie.

PROSJEKT – IKKE KRAV

Flertallet av Høyre, Ap og Frp var uenige.

Høyres Harald Fauskanger Andersen mener hele havneflytt­ingen vil ryke hvis fylket sto fast på innsigelse­n om ferdig finansiert jernbaneti­lknytning. Han foreslo å trekke innsigelse­n om jernbane. Det må holde at Kristiansa­nd starter et arbeid for å få staten med på å bygge jernbane og at jernbanetr­asé ligger klart og planlagt.

Dette forslaget fikk flertall med åtte mot tre stemmer.

– Det er jo et sterkt signal at vi også støtter kravet om at det må legges inn en jernbanetr­asé, men vi kan ikke være med på at utbygginge­n må være finansiert før ny havn tas i bruk, sa Mathias Bernander fra Høyre.

RINGKNUTEN

Det ble også diskusjon om fylkesrådm­annens krav om nedsprengn­ing av Ringknuten. Tine Sundtoft mener sprenging må vente til to år før ny havn skal tas i bruk. Høyre frykter at dette er teknisk vanskelig. Det tas derfor forbehold om tekniske utfordring­er.

Rosenvold syntes det var leit at fylkespoli­tikerne svekket kravet om jernbane.

– Høyre stemmer mot krav som er en direkte følge av Parisavtal­en, som kom på plass med stor innsats av deres egen klimaminis­ter, som den gang var Tine Sundtoft, sier han.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Gisle Saudland (Frp) drar snart til Stortinget. I siste møte som leder av Sam-utvalget var han med på å vedta at jernbane til ny havn kan utsettes.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Gisle Saudland (Frp) drar snart til Stortinget. I siste møte som leder av Sam-utvalget var han med på å vedta at jernbane til ny havn kan utsettes.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Harald Andersen og Mathias Bernander fra Høyre fikk kjempet fram en beslutning om å ønske jernbane, men ikke kreve det.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Harald Andersen og Mathias Bernander fra Høyre fikk kjempet fram en beslutning om å ønske jernbane, men ikke kreve det.
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Birte Simonsen (MDG) og Sigmund Oksefjell (Sp) mener havn uten jernbane er umoderne.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Birte Simonsen (MDG) og Sigmund Oksefjell (Sp) mener havn uten jernbane er umoderne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway