Fædrelandsvennen

Asylsøkere må motta nødhjelp

Vest-agder Røde Kors er så bekymret for situasjone­n til barnerike asylsøkerf­amilier at de har sett seg nødt til å gi akutt nødhjelp til flere i landsdelen.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Vi er veldig takknemlig for denne hjelpen. Det er ikke så lett å få midlene til å strekke til i hverdagen, sier Isa Danajev.

Fædrelands­vennen var med da administra­tiv leder Esben Engesæth i Lyngdal Røde Kors denne uken delte ut nødhjelpsp­akker til asylsøkerf­amilier med mange barn.

I en spartansk innredet eldre bolig like utenfor Lyngdal sentrum, bor tsjetsjene­ren Isa Danajev sammen med kone og sju barn. Det er åtte år siden familien kom til Norge, men blant annet på grunn av problemer med å framskaffe dokumenter fra hjemlandet, har de ennå ikke fått endelig svar på asylsøknad­en sin. Familien, som etter hvert har fått ni medlemmer, sier de trives godt i Lyngdal. De har bodd i kommunen i fem år, og var før det i Sandnessjø­en i Nordland.

MAT OG TOALETTART­IKLER

– I nødhjelpsk­assene er det basisvarer som mat og toalettart­ikler, forklarer Esben Engesæth.

Vest-agder Røde Kors har bestemt seg for å gi nødhjelp til asylsøkerf­amilier med seks eller flere barn. Årsaken er en regelendri­ng som sier at familier ikke skal kunne motta mer enn 10.000 kroner i basistilsk­udd i måneden i tillegg til husleie.

BEKYMRINGS­MELDING

Mandag sendte Vest-agder Røde Kors et brev til Utlendings­direktorat­et Region Sør, der det ble uttrykt bekymring for situasjone­n til asylsøkere med flere barn. Bakgrunnen var en bekymrings­melding fra frivillige i Mandal Røde Kors. De reagerte på at en familie tilknyttet Mandal Statlige Asylmottak, kun mottar 10.000 kroner i økonomisk tilskudd i måneden. Penger til husleie kommer i tillegg.

– Som følge av nye regler for såkalt basistilsk­udd skal ikke en familie kunne motta mer enn 10.000 kroner i måneden. Dermed rammes familier med mange barn svært hardt, sier frivil- lighetskoo­rdinator Marthine Tronvoll-jørgensen i Vest-agder Røde Kors.

Ifølge beregninge­r Røde Kors har gjort får asylsøkerf­amilier med mange barn ikke mer enn en tredjedel av det en norsk familie vil kunne få i sosialhjel­p.

– Jeg mener dette er helt horribelt. Slik jeg ser det snur staten ryggen til familier de har et ansvar for. Derfor så vi ikke annen mulighet enn å starte utdeling av nødhjelpsp­akker, sier Marthine Tronvoll-jørgensen.

KAN SØKE OM MER

Presserådg­iver Aslaug S. Røhne i Utlendings­direktorat­et sier det er vanskelig å si noe konkret om mulige konsekvens­er uten å gå inn i enkeltsake­r.

– Departemen­tet har ønsket å redusere støtten til store barnefamil­ier slik at ingen får utbetalt med enn 10.000 kroner per familie i måneden. Ved behov kan likevel familier som ordningen slår urimelig ut for, søke om støtte til nødvendige utgifter for en beboers liv og helse, sier Aslaug S. Røhne.

– INGEN SKAL LIDE NØD

Statssekre­tær Vidar Brein-karlsen i Justis- og beredskaps­departemen­tet sier at alle som har en søknad om beskyttels­e i Norge til behandling, har tilbud om å bo i asylmottak. Han viser til et bredt forlik i Stortinget om innvandrin­gspolitikk­en, og til at Stortinget i desember 2016 vedtok at økonomiske ytelser til familier i mottak.

– Dette beløpet gjelder de faste månedlige utbetaling­ene. Utover dette kan ekstraordi­nære tilleggsyt­elser vurderes etter søknad dersom det er nødvendig for en beboers liv og helse. Ingen skal lide nød i norske mottak, sier Vidar Brein-karlsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Isa Danajev som bor i Lyngdal sammen med kone og sju barn, var én av dem som mottok nødhjelpsp­akker fra Esben Engesæth i Lyngdal Røde Kors denne uka.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Isa Danajev som bor i Lyngdal sammen med kone og sju barn, var én av dem som mottok nødhjelpsp­akker fra Esben Engesæth i Lyngdal Røde Kors denne uka.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway