Fædrelandsvennen

Det er håp for unge grekere. Men ikke i Hellas

Hundretuse­ner av unge grekere har snudd ryggen til nedbygde offentlige tjenester, et dødt arbeidsmar­ked og elendige arbeidsfor­hold. Tyskland kaller.

-

«Helsen Deres er i gode hender», forsikrer sykehusets hjemmeside. På øre-nese-hals-avdelingen i utkanten av Berlin er det ganske ofte hendene til assistentl­ege Vasilis Kaperonis som tar imot folk med for trange nesebor eller svulst i svelget.

– Vi har tid til å ta oss av pasientene. Det har vi ikke på greske sykehus, der du må hjelpe 60 eller 80 pasienter på ett skift. Her har vi kanskje 20, sier Kaperonis.

På lokalsykeh­uset nord for Berlin har 29-åringen fra Trikala i Hellas for tiden bare én gresk kollega. Men på enkelte andre sykehus spøker de med at legerunden kan tas på gresk, så mange er de. Kaperonis er del av en bølge av helseperso­nell som har latt seg lokke til landet som virkelig skriker etter folk som dem: Tyskland.

SOM NATT OG DAG

I sommer satte Tyskland en uønsket rekord: 1,1 millioner ubesatte jobber. Nesten 34.000 var for helseperso­nell, og landet utdanner på langt nær nok til å fylle dem. En kraftig eldrebølge bygger seg dessuten opp og vil sette systemet på enda hardere prøver i årene som kommer. Derfor importerer Tyskland leger, sykeplei- ere og pleiemedhj­elpere fra sørog øst-europa.

I fjor hadde 11 prosent av legene i Tyskland utenlandsk pass. Over 3000 av dem kom fra Hellas, ifølge legeforeni­ngen.

En assistentl­ege i Tyskland tjener rundt 6000 euro brutto i måneden, med nattillegg. Det er minst tre ganger det han ville fått på et gresk sykehus, der leger har fått lønningene sine hardt kuttet, og mange sykehus er måneder bakpå i lønnsutbet­alingene.

Vasilis Kaperonis savner hjembyen, familien, vennene, været, maten og omgangsfor­men. Men han ser seg foreløpig ikke tilbake. Etter ett år på gresk lokalsykeh­us vet han hva alternativ­et ville ha vært. Det evige problemet var mangelen på penger til den daglige driften, sier han; penger til å kjøpe alt fra engangshan­sker til operasjons­verktøy. Tomografer og annen teknologi støvet ned fordi det ikke fantes penger til å betale for reservedel­er.

Den typen problemer er ukjente på hans tyske klinikk. – Bestill en scan, og den blir tatt. Her er det penger til å drive, og alt er godt organisert. Alle vet nøyaktig hva de har å gjøre, sier Kaperonis.

Nesten halvparten av helsearbei­derne i en undersøkel­se ved greske sykehus i 2014, sa at de var utbrent. – Jeg har hatt turnuskand­idater som har besvimt av utmattelse på operasjons­salen, sa hjertekiru­rgen Panagiotis Dedeilia ved Evangelism­os-sykehuset i Athen, til avisen Kathimerin­i i 2015. Selv jobbet han 80-timersuke og hadde aldri tatt fri etter en 24-timersvakt, sa han.

Anslag over hjernefluk­ten fra Hellas varierer fra 350.000 til 427.000 siden 2008. De fleste dro for å finne arbeid, ettersom arbeidsløs­heten i Hellas har ligget over 25 prosent i kriseårene.

Landet har hatt utvandring­sbølger før. Det nye er at det ikke er ufaglærte, men unge med høy utdanning som har reist. Hele 64 prosent av de spurte i en fersk undersøkel­se hadde master eller doktorgrad.

EKSPORTPRO­DUKT NUMMER 1

Såkalt menneskeli­g kapital er blitt gresk eksportpro­dukt nummer én i krisen, ifølge entreprenø­r-organisasj­onen Endeavor. Men mens olivenolje gir Hellas umiddelbar­e inntekter, er det først og fremst mottakerla­ndet som tjener på eksporten av landets beste hjerner – i hvert fall på kort og mellomlang sikt, mener Endeavor. Det greske samfunnet og staten, som har kostet utdanning på folk, står igjen som taper.

Vasilis Kaperonis drømte ikke egentlig om å dra ut. Men da han

 ??  ??
 ?? FOTO: MONA LISA FIEDLER ?? 29 år gamle Vasilis Kaperonis fra Hellas har spennende jobb som ørenese-hals-lege på et sykehus ved Berlin. Han hadde ikke egentlig tenkt å forlate Hellas, men så ikke jobbmuligh­eter i landets nedkjørte helsevesen. For Tyskland og Vasilis er det...
FOTO: MONA LISA FIEDLER 29 år gamle Vasilis Kaperonis fra Hellas har spennende jobb som ørenese-hals-lege på et sykehus ved Berlin. Han hadde ikke egentlig tenkt å forlate Hellas, men så ikke jobbmuligh­eter i landets nedkjørte helsevesen. For Tyskland og Vasilis er det...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway