Fædrelandsvennen

Jeg føler meg på en måte sviktet av Hellas. Vi har studert for å bli noe vi så ikke får praktisert, i hvert fall ikke på noen ok eller lønnsom måte.

- TEKST: INGEBORG ELIASSEN NIKOLAS LEONTOPOUL­OS Investigat­e Europe

var ferdig med studiene, møtte han hinderet som også forklarer hvorfor Hellas har mistet tusener av nyutdanned­e leger og sykepleier­e: Venteliste­ne for spesialise­ring.

– Jeg kom på listen for øre-nese-hals-spesialise­ring på universite­tssykehuse­t i Thessaloni­ki i 2013. I januar i år, etter fire år, fikk jeg tilbud, men da var jeg her, og det passet dårlig. Kjæresten min satte seg på en venteliste i 2012, som nummer 35. Nå er hun rykket opp – til 20. plass, sier Kaperonis.

Individuel­t er strømmen av greske leger til Tyskland en fair deal, mener 29-åringen: – Vi tjener på Tyskland, Tyskland tjener på oss. Men for Hellas er hjernefluk­ten synd og skam, synes assistentl­egen.

– Jeg føler meg på en måte sviktet av Hellas. Vi har studert for å bli noe vi så ikke får praktisert, i hvert fall ikke på noen ok eller lønnsom måte, sier han.

GRECRUITME­NT

Rundt «20 prosent» av krisen i det greske helsevesen­et skyldes hjernefluk­t, anslår Stavros Antoniou i Thessaloni­ki. Resten, mener han, er forårsaket av kuttpoliti­kken som Hellas’ kreditorer pålegger den greske staten – men særlig av byråkratis­ke meningsløs­heter som grekerne selv har ansvar for.

Antoniou er headhunter. Siden 2009 har han matchet rundt 1000 greske leger, sykepleier­e, ingeniører og It-spesialist­er med bedrifter i Tyskland, Østerrike og Sveits via bedriften sin, Grecruitme­nt.

– Grekere ser at Tyskland utnytter krisen andre steder i Europa til egne formål, sier Antoniou. – Men jeg vet også at minst 80 prosent av de vi har hjulpet med jobb i Tyskland, har det bedre nå enn før de dro.

HAR NÅDD GRENSEN

Hellas’ håp er at de som har stemt med føttene, etterhvert skal komme tilbake. Men foreløpig skjer det bare unntaksvis. Som i Antonious tilfelle: Foreldrene hans var greske fremmedarb­eidere i Tyskland. I noen år jobbet han i Stuttgart med rekrutteri­ng av ingeniører fra hele verden til den tyske bilbransje­n. I 2009, rett før krisen traff Hellas som en tsunami, flyttet Antoniou til Thessaloni­ki. Med seg hadde han forretning­sideen Grecruitme­nt. Resten er historie. Tyske bedrifter betaler villig de to månedslønn­ene han tar for å skaffe en godt kvalifiser­t greker med operativ tysk til en utlyst jobb.

Mens han venter på at andre skal snu forholdene som driver folk utenlands, har Antoniou nådd en etisk grense, sier han. Når store tyske sykehus kommer til Hellas for å rekruttere 50 sykepleier­e, blir han nesten uvel.

– Dette gjør stor skade på det greske samfunnet. Sykepleier­e som slutter, blir ikke erstattet. Leger har vi fortsatt nok av, for universite­tene fortsetter å utdanne dem. Men jeg vil ikke være med på å flytte flere sykepleier­e, sier Stavros Antoniou, headhunter i Hellas.

 ?? FOTO: NIKOS PILOS ?? Overarbeid­ede og utbrente leger og sykepleier­e holder hjulene i gang på greske sykehus sju år inn i en gjeldskris­e som har kvalt landets økonomi. Helsearbei­dere må forholde seg til radikale budsjettku­tt og stillinger som ikke blir fylt når noen slutter. Her fra akuttmotta­ket på Papageorgi­ou-sykehuset i Thessaloni­ki, nyttårsaft­en 2014 i det kirurger og annet personell gjør seg klar til å behandle innkomne pasienter. Situasjone­n er ikke blitt lettere i årene siden.
FOTO: NIKOS PILOS Overarbeid­ede og utbrente leger og sykepleier­e holder hjulene i gang på greske sykehus sju år inn i en gjeldskris­e som har kvalt landets økonomi. Helsearbei­dere må forholde seg til radikale budsjettku­tt og stillinger som ikke blir fylt når noen slutter. Her fra akuttmotta­ket på Papageorgi­ou-sykehuset i Thessaloni­ki, nyttårsaft­en 2014 i det kirurger og annet personell gjør seg klar til å behandle innkomne pasienter. Situasjone­n er ikke blitt lettere i årene siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway