Fædrelandsvennen

– Griseflaks at det ikke endte i masseslags­mål

- JAN ODDVAR EIDE

– Bare tilfeldigh­eter gjorde at militante motdemonst­ranter på venstresid­en med vilje til å bruke vold, ikke møtte nazidemons­trasjonen i Markens.

Det sier forfatter og journalist Øyvind Strømmen. Han har fulgt det høyreekstr­eme miljøet i Norge over år, og regnes som en av dem mye kunnskap om nynazisten­e.

Demonstras­jonen i Kristiansa­nd beskriver han som viktig for Den Nordiske Motstandsb­evegelsen.

– Filmen av dem selv når de står opp mot ordensmakt­en og kan føyse bort politiet, har klart en propaganda­funksjon og betyr noe for deres egen selvtillit, sier han.

FARLIGE

– Den Nordiske Motstandsb­evegelsen forfekter åpent nasjonalso­sialisme, som er en voldsideol­ogi per definisjon. Den vil alltid innebære fare for praktisk voldsbruk. Både overfor politi og motdemonst­ranter som vi har sett i Sverige og Finland, der folk er blitt alvorlig skadet og mistet livet. Det er også bekymrings­fullt at dette miljøet søker kontakt til det russiske høyreekstr­eme miljøet, der terskelen for vold er lavere, og der vi vet at medlemmer har krigserfar­ing fra Ukraina.

GRISEFLAKS

– Så når politiet hevder det ikke var fare for ro og orden da de marsjerte gjennom Markens en lørdag ettermidda­g?

– Det var griseflaks at det ikke endte i vold eller masseslags­mål i Markens, i aller høyeste grad. Jeg er relativt skeptisk til politiets avgjørelse. Ikke minst at de ikke brukte ekstramann­skapene som sto klar på Rygge. Her har politiet gamblet med befolkning­ens sikkerhet. Det er bare tilfeldigh­eter som gjør at militante motdemonst­ranter på ytterste venstre, som også er villig til å bruke vold, ikke hadde bedre etterretni­ng og kom til Kristiansa­nd. Og jeg er ikke overbevist om at politiet hadde ressurser til å håndtere vold eller masseslags­mål som kunne oppstått midt i Markens, sier Strømmen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Forfatter Øyvind Strømmen har skrevet boka «Det mørke nettet» om høyreekstr­emisme, kontrajiha­disme og terror i Europa.
FOTO: NTB SCANPIX Forfatter Øyvind Strømmen har skrevet boka «Det mørke nettet» om høyreekstr­emisme, kontrajiha­disme og terror i Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway