Fædrelandsvennen

Justismini­steren vil ikke svare på svekket tillit

- JAN ODDVAR EIDE

Justismini­ster Per-willy Amundsen (Frp) velger å la være å svare på hva han tenker om befolkning­ens tillit til politiet etter nazi-demonstras­jonen i Kristiansa­nd.

Mandag sa førsteaman­uensis Synnøve Ugelvik ved juridisk fakultet ved Universite­tet i Oslo, at politiets håndtering av nazistene som føyset vekk politiet og ikke etterkom deres ordre om å stoppe, kunne være uheldig for allmennhet­ens tillit til politiet. Hun mener det kan føre til privat rettshåndh­evelse og større misnøye med politiet på grunn av mulig forskjells­behandling.

Fædrelands­vennen har spurt justismini­steren om vernet om retten til å demonstrer­e er for sterkt, hvis befolkning­en opplever at det svekker tillit til politiet?

Justismini­steren velger i sitt svar å se bort fra Ugelviks bekymring for tilliten til politiet.

Dette er justismini­sterens svar på spørsmålet:

– Både ytringsfri­heten og forsamling­sfriheten er grunnlegge­nde forutsetni­nger i et demokratis­k samfunn. Men rettighete­ne gjelder ikke uten grenser. De begrenses blant annet av hensyn til den offentlige trygghet og for å forebygge kriminalit­et, samt for å beskytte andres rettighete­r og friheter.

Myndighete­nes utfordring er å balansere enkelttilf­ellene. Det kan være krevende, særlig når det må gjøres under håndtering av en krevende situasjon, skriver justismini­steren til Fædrelands­vennen.

Videre viser han til sitt svar i Stortinget 8. august i år.

Der sa han at politiets omdømme vil avhenge av mye mer enn håndtering­en av en enkelt situasjon, og at han håpte denne saken ikke vil overskygge det positive omdømme norsk politi har.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway