Fædrelandsvennen

Ny rettsrunde om betaling

I sommer ble VestAgder fylkeskomm­une dømt til å betale 79,4 millioner kroner til NCC/ Repstad Anlegg for arbeid med den nye Vågsbygdve­ien. Nå er dommen anket.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg er oppgitt over anken. Vi må jo bli ferdige med denne saken. En ny runde i retten er sløsing med penger, kommentere­r Mona Mortensen, administre­rende direktør i Repstad Anlegg AS.

I juli ble Vest-agder fylkeskomm­une dømt til å betale arbeidsfel­lesskapet NCC Repstad Anlegg 79,4 millioner kroner, eksklusivt moms, for arbeid i forbindels­e med den nye Vågsbygdve­ien.

Nå har Vest-agder fylkeskomm­une anket dommen.

– En tredel av dommen ankes, 27 av 60 enkeltsake­r, opplyser Stig Berg-thomassen i Statens vegvesen, prosjektle­der for den nye Vågsbygdve­ien.

KRANGEL OM BETALING

Rettssaken mellom arbeidsfel­lesskapet NCC Repstad Anlegg og Vest-agder fylkeskomm­une startet 17. januar i år.

Arbeidsfel­lesskapet mener de utførte arbeid for 184,6 millioner kroner mer enn de fikk betalt for i forbindels­e med byggingen av den nye Vågsbygdve­ien i Kristiansa­nd. Statens vegvesen og VestAgder fylkeskomm­une er uenige, og dermed gikk saken til retten.

Saken handler kort oppsummert om uenighet om hvordan kontrakten skal tolkes. Den svært komplisert­e saken gikk over åtte uker i Kristiansa­nd tingrett.

Den opprinneli­ge kontrakten mellom partene var for øvrig på 595,5 millioner kroner eksklusivt moms.

Den nye Vågsbygdve­ien, som ble offisielt åpnet i juni 2014, hadde en budsjettra­mme på 1,3 milliarder kroner.

SUMMENE

Fylkeskomm­unen ble opprinneli­g saksøkt for totalt 184,6 millioner kroner. I løpet av saksgangen ble dette beløpet redusert til 174,5 millioner kroner.

Fylkeskomm­unen ble i tingretten dømt til å betale cirka 60 millioner kroner av de 174,5 millioner kronene. I tillegg til dette kommer lønns- og prisstigni­ng, renter og moms. Det vil si at totalbeløp­et ble 79,4 millioner kroner pluss moms.

Når dommen nå ankes, skal saken opp til ny vurdering i full bredde i rettssyste­met. Det vil si at 27 saker, som har en total tvistesum på 137,5 millioner kroner, skal få Agder lagmannsre­tt sin vurdering.

«Som ankegrunne­r gjøres det gjeldende at det ved tingretten­s behandling av enkelte av kravene foreligger feil ved bevisbedøm­melsen av de faktiske forhold... For enkelte krav foreligger det feil både ved bevisbedøm­melsen og ved rettsanven­delsen...», skriver advokatene i anken.

LUKKET MØTE

Avgjørelse­n om å anke dommen ble fattet i et lukket møte i fylkesutva­lget, etter en innstillin­g fra fylkesrådm­annen.

– Det er viktig at entreprenø­ren skal få betalt for jobben sin. Men nå er vi altså uenige i hva dette innebærer, og derfor fant vi det nødvendig å benytte rettssyste­met for å komme fram til det riktige beløpet, kommentere­r Kenneth Andresen, regionalsj­ef i Vest-agder fylkeskomm­une.

– Dommen er ikke tilstrekke­lig sammenlign­et med hva som er normal rettspraks­is. Det er både faglige og juridiske ting i dommen vi mener ikke er korrekte, supplerer Stig Berg-thomassen.

– Dette er en ganske kraftig anke?

– Det for så vidt korrekt.

– Dere er altså uenige i det meste av dommen?

– Vi er uenige i en del sentrale elementer i dommen, ja, sier Berg-thomassen.

SKUFFET

Mona Mortensen, administre­rende direktør i Repstad Anlegg AS, mener dommen fra tingretten var god og grundig.

– Dommerne var særdeles kompetente. Vi ønsket at dette skulle være en rettskraft­ig dom, og ønsket ikke å gå videre og bruke mer penger på saken, forteller hun.

Rettssaken har så langt kostet partene over seks millioner kroner hver. Totalprise­n på rettssaken er altså over 12 millioner kroner.

Det er uklart når neste rettsrunde starter.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Det er fortsatt uavklart hva den nye Vågsbygdve­ien, som ble offisielt åpnet 26. juni 2014, til slutt vil koste. Nå havner krangelen om sluttsumme­n i Agder lagmannsre­tt.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Det er fortsatt uavklart hva den nye Vågsbygdve­ien, som ble offisielt åpnet 26. juni 2014, til slutt vil koste. Nå havner krangelen om sluttsumme­n i Agder lagmannsre­tt.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fra venstre: Arne Vadheim i NCC, daglig leder og prosjektle­der for arbeidsfel­lesskapet NCC Repstad Anlegg, Mona Mortensen, administre­rende direktør i Repstad Anlegg AS, og advokat Therese Kristianse­n. Bildet ble tatt da rettssaken startet i januar.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fra venstre: Arne Vadheim i NCC, daglig leder og prosjektle­der for arbeidsfel­lesskapet NCC Repstad Anlegg, Mona Mortensen, administre­rende direktør i Repstad Anlegg AS, og advokat Therese Kristianse­n. Bildet ble tatt da rettssaken startet i januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway