Fædrelandsvennen

Frifunnet for «sovevoldte­kt»

- TEKST: EIRIN MARGRETHE FIDJE eirin.margrethe.fidje@fvn.no

Lagmannsre­tten har frikjent en 23-åring for «sovevoldte­kt». I tingretten ble han dømt til fire års fengsel

Mannen og kvinnen i 20-årene var begge beruset da de endte i samme seng på en hjemmefest i januar 2016. Ifølge vitner ble kvinnen båret opp til soverommet og lagt i senga med klær på, og sov ved siden av den nå frikjente mannen i flere timer.

I løpet av natta hadde de to samleie, men kvinnen har fortalt at hun husker lite av hva som egentlig skjedde mellom dem, før hun våknet under samleie neste morgen. Et vitne som kom inn på rommet, har også fortalt at han så to personer oppå hverandre under dyna.

PÅFØRT SKADER

Ifølge vitner kom kvinnen etter hvert ned til de andre festdeltak­erne. Hun gråt og skalv, og hadde smerter i underlivet.

Da hun påfølgende ettermidda­g ble undersøkt på voldtektsm­ottaket, slo legen fast at skadene hos kvinnen var uvanlige både etter ufrivillig og frivillig sex. I rapporten står det at dersom en slik skade hadde kommet under frivillig samleie, ville man «anta at det hadde vært så pass smertefull­t at aktivitet var blitt avbrutt før så pass omfattende skade var påført».

«BLACK OUT»

Vitner på festen har beskrevet kvinnen som svært aktiv og til stede under festen, men hun husker ingenting av dette. Kvinnen har fortalt at hun også tidligere har hatt episoder med «black out» – hukommelse­stap – når hun har drukket alkohol, og at hun i ettertid har blitt fortalt at hun har gjort ting hun ikke husker. Et vitne har også fortalt at den fornærmede kvinnen i etterkant av den aktuelle festen har sagt at hun i starten ikke var sikker på om det var voldtekt, og at hun trodde at de bare hadde hatt sex.

23-åringen ble i sommer dømt til fire års fengsel, og til å betale 150.000 kroner i oppreisnin­g til kvinnen. Han anket saken, og er nå frikjent på begge punkter i Agder lagmannsre­tt. I dommen understrek­es det at retten har sett hen til legens sakkyndige antakelse, men at det totale bildet ikke gjør det mest sannsynlig at samleiet var ufrivillig.

STEMPLET

Mannens forsvarer Monica Haugedal sier til Fædrelands­vennen at 23-åringen føler en enorm lettelse over å ha blitt frikjent.

– Han føler at han har fått livet tilbake etter å ha vært stemplet som voldtektsm­ann i over halvannet år. Venner og familie sier at han har forandret seg og mistet livsgniste­n, sier Haugedal.

Mens det i straffesak­er må bevises utover enhver tvil at tiltalte er skyldig for at han eller hun kan bli dømt, stilles det lavere krav til bevisførse­l i erstatning­srett. Haugedal sier at hun ikke er overrasket over at mannen ble frikjent på begge punkter, og at hun hadde sterke forhåpning­er om det i forkant av ankesaken.

– Bevisbilde­t er ofte vanskelig i sovevoldte­ktssaker generelt – det sier seg jo selv når det ofte bare er to personer til stede, og den ene skal ha sovet eller av andre grunner vært bevisstløs. Han synes det var godt at han ble frifunnet også for erstatning­skravet, og han føler at han er blitt hørt også av fagdommern­e, sier Haugedal.

Kvinnens bistandsad­vokat Erik Glad Balchen har foreløpig ikke vært tilgjengel­ig for kommentar.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Mannens forsvarer Monica Haugedal.
ARKIVFOTO Mannens forsvarer Monica Haugedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway