Fædrelandsvennen

Avskiltet lege dømt til å omgjøre aksjekjøp

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Legen var siktet for seksuelle overgrep mot pasienter og hadde mistet lisensen. Men det fortalte han ikke da han kjøpte seg inn i en næringseie­ndom i Søgne og planla helsehus sammen med de andre eierne.

– Avtalen er ugyldig. At det kan få negative, økonomiske konsekvens­er for legen, har ingen betydning for retten. Det avgjørende er at han har holdt tilbake sentrale opplysning­er for avtalemotp­arten, opplysning­er som ville ha stoppet samarbeide­t om de hadde vært kjent. Avtalelove­ns bestemmels­er om å «stride mot redelighet eller god tro» kommer til anvendelse.

FLYTTET TIL KRISTIANSA­ND

Slik konkludere­r Agder lagmannsre­tt etter gjennomgan­g av en kompleks materie hvor noen sentrale punkter er disse:

I mai 2014 flyttet en lege til Kristiansa­nd. To måneder før var han blitt arrestert og varetektsf­engslet for å ha skaffet seg seksuell omgang med to pasienter et annet sted i Norge, og han hadde mistet retten til å praktise- re. Da rettssaken senere kom opp, gikk den helt til Høyesteret­t, som dømte ham til fengsel i 2 1/2 år. I tingrettsd­ommen het det blant annet at «Det er også skjerpende at tiltalte i et forsøk på å unnslippe ansvar har rettet grove grunnløse anklager mot (...) om medvirknin­g til vold, trusler, voldtekt og utpressing».

Legen hadde en viss tilknytnin­g til Søgne og kom i kontakt med personer der som eide en næringseie­ndom. At han meldte interesse for samarbeid, ble oppfattet som positivt. «At en slik mann bare kan komme dalende ned fra himmelen er jo for godt til å være sant!» skrev en av dem i en melding.

Etter diskusjone­r endte det først opp med en avtale om at legen skulle bidra til utviklinge­n av et helsehus i eiendommen, deretter med at han fikk kjøpe 50 prosent av aksjene i det bakenforli­ggende eiendomsse­lskapet. I begge tilfeller var legens aksjeselsk­ap formell avtalepart, ikke han personlig.

TIL RETTEN

Da legens situasjon etter hvert ble kjent for søgnefolke­ne, prøvde de først å omgjøre avtalen, men det strandet på manglende finansi- ering. Deretter stevnet de legens selskap, og fikk fullt medhold i Kristiansa­nd tingrett.

Legens selskap anket, men kom altså ingen vei i Agder lagmannsre­tt. Legen må tilbakefør­e aksjene og en medfølgend­e fordring på nesten seks millioner kroner. Dessuten, i tillegg til sine egne advokatutg­ifter, må han ut med 443.000 kroner for motpartens saksomkost­ninger etter to rettsrunde­r.

At saksforhol­det er komplekst, skyldes blant annet at én av personene i Søgne var blitt kjent med legens situasjon på et tidlig tidspunkt – uten å bringe det videre til de andre, fordi han oppfattet seg selv som sjelesørge­r med taushetspl­ikt. I dommen fra lagmannsre­tten sies det at vedkom- mendes forklaring i retten om sin rolle var «til dels noe uklar og tvetydig».

Dommen gir også et innblikk i e-postutveks­lingen mellom legen og Søgne-mannen. I én av meldingene fra legen heter det at «(...) Håper og ber om at (...) Gud griper inn. Har roen og troa, men alle rundt meg frykter! Det er tøft nå broder håper du (...) er med i bønn!!! Bless! (...)»

ANKES TIL HØYESTERET­T

Svein Erling Jensen fra Egersund er advokat for legens selskap, som tapte i både tingrett og lagmannsre­tt. Han skriver dette i en sms til Fædrelands­vennen:

– Saken vil bli anket til Høyesteret­t. Det er ingen lignende saker fra Høyesteret­t. Min klient er dypt uenig i rettens konklusjon.

Advokat Helge Wigemyr var prosessful­lmektig for søgnefolke­nes eiendomsse­lskap i begge rettsinsta­nser. Han sier dette:

– Jeg er fornøyd med innholdet i lagmannsre­ttens dom, som er i tråd med hva tingretten kom fram til.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? To ganger led legen nederlag i Tinghuset i Kristiansa­nd. Først ble selskapet hans dømt i tingretten til å reversere en aksjehande­l i Søgne, siden skjedde det samme i lagmannsre­tten.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN To ganger led legen nederlag i Tinghuset i Kristiansa­nd. Først ble selskapet hans dømt i tingretten til å reversere en aksjehande­l i Søgne, siden skjedde det samme i lagmannsre­tten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway