Fædrelandsvennen

Spår norske husholdnin­ger en lys framtid

Arbeidsled­igheten er på vei ned, lønnsvekst­en på vei opp. Sentralban­ksjef Øystein Olsen tegnet et optimistis­k bilde av norsk økonomi da han besøkte Kristiansa­nd onsdag.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det er morsomt å få se en så tradisjons­rik bedrift som Falconbrid­ge, som det het da jeg vokste opp, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen.

Den årlige samlingen for Norges Banks regionale nettverk i sørøst inkluderte nemlig en omvisning på det som nå heter Glencore Nikkelverk.

Noen timer tidligere hadde sentralban­ksjefen levert sin presentasj­on av norsk økonomis utsikter for en krets av sørlandske næringsliv­sfolk på Universite­tet i Agder.

OPTIMISME

Og de fremmøtte fikk servert en rekke positive nyheter.

Veksten har tatt seg opp, det regionale nettverket forventer oppgang, bunnen for oljeinvest­eringene er nådd, lønnsvekst­en er på vei opp, konkurrans­eevnen er bedret og arbeidsled­igheten har passert toppen.

– Utover olje- og leverandør­industrien er det plusstall i nesten alle andre sektorer. Men også oljeinvest­eringene skal ta seg opp igjen fremover. Det viser tall fra SSB, oljedirekt­oratet og oljeselska­pene selv. Slår dette bildet til, blir vi kvitt en voldsom negativ impuls vi har hatt de siste årene, sa Olsen og siktet til den tosifrede prosentned­gangen i oljeinvest­eringene de siste to årene.

RENTE OG LØNNSVEKST

For den enkeltes lommebok er fortsatt lave renter og reallønnsv­ekst av det positive slaget.

– Reallønnsv­eksten er anslått å ligge på mellom 1,5 og 2 prosent mot slutten av kommende treårsperi­ode, fortalte Olsen.

Styringsre­nta er også forventet å holde seg på sitt nåværende rekordlave nivå i ett år til. Ifølge siste rentebane fra Norges Bank forventes renteoppga­ngen å komme noe tidligere enn anslått i sommer.

– Det skyldes kort fortalt at vi nå ser litt bedre utvikling i realø- konomien, et noe strammere arbeidsmar­ked og at rentebunne­n er nådd ute.

– POSITIVT!

– Du snakker om «lys i tunnelen» og et «relativt optimistis­k syn på norsk økonomi» Det virker som norske husholdnin­ger kan se lyst på framtiden?

– Ja, det store bildet er positivt, svarer Olsen.

– Vi har hatt en fantastisk periode bak oss, som stoppet brått i 2014. For dem som har mistet jobben har de siste årene vært tøffe, men vi har unngått å få en generell økning i arbeidsled­igheten. Norsk næringsliv har vist en god omstilling­sevne, noe jeg tror har å gjøre med kulturen, stå på-evnen, innovasjon­slysten og også moderasjon­slinjen til partene i trepartssa­marbeidet, utdyper sentralban­ksjefen.

IKKE KRISE

– Har vi vært gjennom en krise?

– Nei, det ordet har jeg ikke brukt før, og vil ikke bruke det nå heller. Men det har vært en betydelig omstilling som smerter for alle som rammes, sier Olsen.

At norsk økonomi går såpass bra som den gjør, tross halvering av oljeprisen og rundt 40.000 tapte jobber, mener sentralban­ksjefen skyldes to ting:

– Norsk økonomi har flere bein å stå på enn oljeindust­rien. I tillegg har vi spart store deler av oljeinntek­tene; noe som kommer godt med nå gjennom en ekspansiv finanspoli­tikk, sier Olsen.

1000 MRD DOLLAR På BOK

– Vi kunne tatt fri i to og et halvt år alle sammen. Så hadde vi brukt opp pengene, sa Trond Grande, nestledere­n i Norges Bank Investment Management (forvalter av oljefondet, journ. anm.), til rungende latter fra forsamling­en på

UIA.

Tirsdag 19. september 2017 kl.

02.01 var verdien av fondet for første gang over 1000 milliarder dollar, etter en styrking av hovedvalut­aene i verden mot dollar og positiv utvikling i aksjemarke­dene har ført til en rask økning i fondets verdi målt i amerikansk­e dollar i 2017.

Grande viste også i sitt foredrag at oljepenger står for 17 prosent av statsbudsj­ettet.

– Det betyr at omtrent hver femte lærer og hver femte sykepleier er finansiert av oljeformue­n. Noe som i seg selv bør være et tankekors, sa Grande.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen (til høyre) fikk onsdag en omvisning på Glencore Nikkelverk av produksjon­s- og vedlikehol­dsdirektør Nils Gjelsten.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Sentralban­ksjef Øystein Olsen (til høyre) fikk onsdag en omvisning på Glencore Nikkelverk av produksjon­s- og vedlikehol­dsdirektør Nils Gjelsten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway