Fædrelandsvennen

EØS-motstand

-

Under valgkampen forsøkte enkelte å reise spørsmål om Eøs-avtalen. Noen vil skrote hele avtalen, mens andre vil reforhandl­e den.

●● Slike forslag synes å bygge på mange misforståe­lser om EØS. Om dette skyldes kunnskapsm­angel eller om det er en bevisst strategi er usikkert.

Flere har hevdet at Norge kan få en bedre avtale med EU enn hva vi har i dag, og dermed burde reforhandl­e EØS. Å starte en reforhandl­ing med EU nå, som for tiden er opptatt med dyptgående forhandlin­ger med Storbritan­nia, vil umiddelbar­t bidra til å skape usikkerhet. Mer langsiktig vil det trolig bety at vi ender med en langt dårligere avtale enn hva vi i dag har.

Enda mer katastrofa­lt vil det være å si opp hele avtalen, slik blant andre Senterpart­iet, Rødt og Nei til EU ønsker. Det gis et inntrykk av at Eøs-avtalen er roten til alt ondt.

Det påstås blant annet at EØS på sikt undergrave­r den norske modellen (Senterpart­iet), at EØSavtalen «binder oss til den påtroppend­e (og hemmelige) handelsavt­alen «TTIP» mellom USA og EU» (Rødt), og at en konsekvens av EØS er dårligere mattrygghe­t (Nei til EU). Disse påstandene er i beste fall misforståe­lser – i verste fall ren feilinform­asjon. Å reforhandl­e eller si opp EØSavtalen i den naive tro at Norge skal kunne få noe bedre, er å spille et særdeles uansvarlig spill. Det vil sette norske arbeidspla­sser, norsk konkurrans­eevne og nordmenns rettighete­r i fare.

Norge er ganske avhengig av Eøs-avtalen. EU er vår viktigste handelspar­tner, og norske bedrifter trenger den forutsigba­rheten som ligger i avtalen. Det gjelder særlig små og mellomstor­e bedrifter i distrikten­e – og med det arbeidspla­ssene tilknyttet disse. Det er EØS som sikrer tilgangen til det markedet som Norge årlig eksportere­r for mer enn 240 milliarder kroner til.

I dag vil EU ha langt bedre kort på hånda ved forhandlin­gsbordet enn hva Norge vil ha, særlig sammenlign­et med da Eøs-avtalen ble inngått for over 25 år siden. Den gang hadde vi med oss seks andre land på laget. I dag har vi muligens med oss Island og Liechtenst­ein, mens EU har vokst fra 12 til 28 land, riktignok 27 når Storbritan­nia går ut. Det er rått parti, i Norges disfavør.

Det Europabeve­gelsen kan si seg enig med Eøs-kritikerne i, er at avtalen er dypt problemati­sk sett fra et demokratis­k perspektiv. Den beste måten å rette opp i dette vil være ved å bli medlem av EU. Med det vil vi ikke lenger stå passive på sidelinjen, men aktivt være med på å utvikle politikk og vedta lover. KJELL TØRLIN ANDREASSEN, Europabeve­gelsen Sørlandet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway