Fædrelandsvennen

Trist som f...

- LIV IREN HOGNESTAD, Høgskolele­ktor i journalist­ikk NLA Høgskolen Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

Vendela Kirsebom får eggeplomme i eggehviten på ‘Kjendisres­tauranten’. Bannordene hagler.

●● «Kan vi bytte kanal, mamma? Kan vi? Jeg skjønner ikke hvorfor de må banne slik», sier 11-åringen.

Jeg skjønner det heller ikke. Hva er det som gjør at godt voksne mennesker, mange av dem forbilder, lirer av seg bannord i beste sendetid, i det ene programmet etter det andre som selges inn som familiepro­gram, ‘tillatt for alle’. Farmen, Stjernekam­p, The Voice, Norske talenter, Sinnasnekk­eren, sportssend­inger og mange, mange flere.

Både språk og samfunn er i endring. Professor Ruth Vatvedt Fjeld ved Universite­tet i Oslo forsker på banning i et internasjo­nalt perspektiv. Engelske kraftuttry­kk mister noe av sin kraft i en norsk kontekst. Anette Bakken konkludere­r i sin masteroppg­ave om banning blant ungdom på Jæren at ungdom banner, og banner grovt. Samtidig har de noen sperrer på hva man kan si til hvem. Man banner ikke foran barn og eldre. På tv kan det synes som om denne terskelen er i ferd med å forvitre.

På journalist­ikkutdanni­ngen lærer vi kommende journalist­er at bannord som hovedregel skal unngås, og når de brukes, skal det være gode grunner til det. Det er en norm som har lange røtter i norske redaksjone­r. Du kan støte både intervjuob­jekter og publikum med bannord. Det handler om respekt.

Søk i mediedatab­asen Retriever viser en liberalise­ring. Søk på fire vanlige, norske bannord gir mange treff, og utviklinge­n er tydelig. Bannord brukes oftere i norske medier. VG og Dagbladet topper alle kategorier, og ikke overrasken­de kommer avisa Nordlys høyt opp. Fædrelands­vennen er langt mer konservati­v. Det er jeg glad for.

Jeg forventer ikke at ungene mine skal vokse opp i et bannefritt samfunn. Jeg har nok fyrt av en salve eller to selv også, når sant skal sies. Samtidig er det åpenbart at vi har et rikt, mangfoldig språk med rom for kreativite­t og nyskaping som lar oss uttrykke hva det måtte være. Tenk hvis vi i alle fall på familiepro­grammer kunne slippe å skifte kanal på grunn av banning. Det hadde vært fint, det!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway