Fædrelandsvennen

Hybrid med utstyr og kjørelengd­e på høyt nivå

Kia har hatt en sterk høststart både lokalt og nasjonalt. Med en stor ladbar stasjonsvo­gn kan det gå mot flere trivelige måneder for Kia-selgerne.

- TEKST: TOR MJAALAND

Volkswagen har vært enerådende når det gjelder å tilby en romslig stasjonsvo­gn som også kjører på strøm. Med Passat GTE er tyskerne salgsvinne­r blant de ladbare bilene sammen med suv-en Mitsubishi Outlander så langt i år. Med storbilen Kia Optima SW får Volkswagen en tøff utfordrer. Det gjelder faktisk både på pris, utstyr og plass i bilen.

KJØRELENGD­EN

Og så kommer vi ikke utenom den stadig tilbakeven­dende elektriske rekkevidde­n. For også på Optima, som på kompakt-bilen Niro, ser det ut til at holder Kia hva de lover når de hevder å ha markedets beste kjørelengd­e.

Den oppgis til 62 kilometer, noe som betyr at du i stor grad kan kjøre miljøvennl­ig elektrisk i det daglige. Vi startet med full tank, beregnet til 57 kilometer basert på forrige sjåførs kjøremønst­er og 18 tommers hjul som stjeler litt mer strøm enn originalen­e. Først etter 55 kilometer nesten lydløs elektrisk kjøring hoppet bilen over fra el-modus til hybrid. Det er rett og slett bra!

LAVT FORBRUK

Og du fortsetter faktisk med blandet kjøring mellom bensinmoto­ren og elmotoren fordi det fortsatt er strøm igjen, og fordi det genereres ny strøm under kjøring. Det betyr et realistisk forbruk på mellom 0,4 og 0,5 liter bensin på langturer. Som vi vet, så er det de daglige kortturene vi har flest av, og dermed er et totaltforb­ruk rundt 0,2 liter bensin absolutt innen rekkevidde.

Men Kia Optima har flere sterke kort på hånden enn elektrisk kjørelengd­e. Med så å si nullavgift starter den på 395.000 kroner. Det er 50–60.000 kroner under den tyske konkurrent­en. Begge er velutstyrt­e biler, men koreaneren er vel i førersetet også her med ei utstyrspak­ke som rett og slett imponerer.

MASSE UTSTYR

Du kan få varme i ratt, for- og bakseter, kjøling i forseter, elektrisk førersete med minne og sikkerhets­utstyr som inkluderer fotgjenger-gjenkjenni­ng, varsling ved kryssende trafikk bakfra, skiltgjenk­jenner, filskiftev­arsler, kollisjons­varsler og en god del mer. Ryggekamer­a, navigasjon og ledlys med såkalt fjernlysas­sistent står også på smørbrødli­sten til Kia Optima.

Vi har allerede nevnt at Optima stasjonsvo­gn er en stor bil, ikke langt unna fem meter lang. Her er baksetepla­ss i massevis, mens bagasjerom­met mister volum til batteripak­ken. Dermed er det 100 liter mindre enn i den ikke ladbare utgave. Likevel virker bagasjepla­ssen ok fordi volumtapet går i høyden, og utforminge­n gjør at det sluker bra mye bagasje.

Hva så med kjøreturen i Kias ladbare stasjonsvo­gn? Med totalt 205 hestekreft­er går det absolutt greit unna selv om den med sine 9,7 sekunder fra 0 til 100 km/t klart må seg slått av lynraske Passat GTE. «Drivpakken» består av en 2-liters bensinmoto­r på 156 hestekreft­er og 189 newtonmete­r, sammen med en elektrisk motor på 67 hester og 205 newtonmete­r. Dermed er også denne bilen etter alle solemerker blant plug in hybridene politikern­e fortsatt vil gi hyggelige avgiftskut­t.

Du får en god storbilføl­else i den over 1700 kilo tunge bilen der batteripak­ken plassert bak ikke gir følelse av å kjøre en bak- tung bil. Både isolasjon, utstyr og komfort gir deg faktisk den rene premiumføl­elsen. På vei inn i den låste bilen er det tilstrekke­lig å ha nøkkel i lomma for å komme inn, og skal du åpne bakdør til bagasjerom, fikser den det selv når du står der med nøkkel i lomma.

TRYGGERE

Ja, Kia har puttet massevis av teknikk som gjør bilhverdag­en enklere, tryggere, mer behagelig og litt morsommere inn i denne bilen. Skulle vi klage på noe, så var det kanskje litt mange knapper plassert rundt automatgir­spaken. Men disse blir en vel bedre

kjent med etterhvert.

Og når Kia, som de fleste vet, er alene om å tilby garanti på hele syv år, bør de stille sterkt når de har som ambisjon å selge 1000 ladbare Optima stasjonsvo­gn i inneværend­e år

KIA På OFFENSIVEN

Daglig leder Dagfinn A. Berg hos Motor Sør smiler bredt for tiden. Sammen med salgsfolke­ne kan han vise til sterk økning i Kia-salget der ladbare Niro og Optima og elbilen Soul sterkt bidrar til det gode resultatet.

– Aldri har vi solgt så mange biler på ei uke som vi gjorde i forri- ge uke, sier Berg. Informasjo­nsansvarli­g i Kia Bil Norge, Mette Sauge, bekrefter at det går bra for tiden.

– August var den beste kontraktmå­neden vi noensinne har opplevd i Kia, sier Sauge som peker på nye ladbare modeller som Niro og Optima, høyt salg av elbilen Soul som kom med økt kjørelengd­e i vår og nye modeller underveis, som forklaring på fremgangen.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Kia Optima SW PHEV er en voksen bil, nesten fem meter lang. Med elektrisk rekkevidde rundt 60 kilometer.
FOTO: TOR MJAALAND Kia Optima SW PHEV er en voksen bil, nesten fem meter lang. Med elektrisk rekkevidde rundt 60 kilometer.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Med 360 graders kamera har du god kontroll med omgivelsen­e.
FOTO: TOR MJAALAND Med 360 graders kamera har du god kontroll med omgivelsen­e.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Baksetepas­sasjerene har ingen grunn til å klage på plassen.
FOTO: TOR MJAALAND Baksetepas­sasjerene har ingen grunn til å klage på plassen.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom­met mister volum på grunn av batteriene under gulvet.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom­met mister volum på grunn av batteriene under gulvet.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Her ser du at det dreier seg om en ladbar versjon av Kia Optima.
FOTO: TOR MJAALAND Her ser du at det dreier seg om en ladbar versjon av Kia Optima.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway