Fædrelandsvennen

Drøy sportsbil fra Mercedes

AMG GT R er ikke sterkest av dagens Mercedes-modeller – men likevel heftigst.

- TEKST: MORTEN ABRAHAMSEN

Noen få biler er laget slik at man som sjåfør må prøve seg litt fram før man føler seg helt fortrolig med kjøretøyet.

Når man setter seg ned i en Mercedes-amg GT R, er det lite i kupeen som forteller at dette er en slik farkost. Der er det solid Mercedes-kvalitet med funksjoner man kjenner igjen fra store og små biler fra merket. Riktignok har den ikke produsente­ns aller nyeste løsninger, men det er et rimelig høyt nivå av komfort.

Samtidig gir bilen visse hint. Her er det ikke mykt skinn, men alcantara. I seteryggen er det slisser, slik at setet er klargjort for firepunkts sikkerhets­seler. I tillegg er det en gul bryter midt på midtkonsol­len.

DOBLE TURBOER

Sittestill­ingen er lav, og forover skimter man et panser som nærmest forsvinner inn i solnedgang­en.

Langt bak i motorromme­t sitter det en V8-motor med doble turboer som, idet man trykker inn startknapp­en, gir fra seg et solid signal om at dette er potente saker.

Motoren byr på 585 hestekreft­er, som via noen saftige bakdekk er i stand til å sende AMG GT R fra stilleståe­nde til hundre på 3,6 sekunder – og den gir seg ikke før hastighete­n er oppe i 318 kilometer i timen.

KLASSISK OPPSETT

Lar man bilen være i modusen som kalles «Comfort», vil den oppføre seg ganske sivilisert.

Men det føles hele tiden som om den egentlig vil nappe til og rive seg løs fra denne tvungne tilstanden av normalitet. Lydnivået er i kupeen er høyt, både fra motor og vei, og det virker en smule bortkastet at bilen har et kostbart Burmeister-stereoanle­gg.

Mercedes-amg GT er i utgangspun­ktet en sportsbil av det klassiske slaget. Med bakhjulstr­ekk, en kupé som er trukket langt bak, og et digert panser. Da bilen kom for et par år siden, fikk man to versjoner, hvorav den sterkeste versjonen hadde 522 hestekreft­er.

GT R har samme motor, men en rekke tekniske knep har fått opp ytelsen med vel 60 hestekreft­er. I tillegg betyr gjerne bokstaven R i forbindels­e med heftig sportsbil at det er en mer racingorie­ntert versjon.

Med AMG GT R har de skavet av noen kilo, gjort bilen stivere og reprogramm­ert girkassen. Med den gule knappen på midtkonsol­len kan man dessuten selv styre hvor ivrig bilens antispinnr­elaterte system skal være.

AGGRESSIV

I og med av vi kun prøvde bilen på offentlig vei, var vi heller varsomme med å fikle med den gule knappen.

For det er store krefter i virksomhet. Settes drivverket i et mer racingorie­ntert oppsett, blir bilen virkelig aggressiv.

På veier som har vært gjennom en norsk vinter eller to, kjenner man stadig vekk at bakhjulene leter etter det beste grepet på det noe ujevne underlaget, og det tar tid å finne fram til komfortson­en der man føler at man spiller på lag med bilen.

Man må føle seg litt fram. Det går så vanvittig fort å nå hastighete­r som er helt på viddene både i Norge og ellers i verden. Veigrepet er helt hinsides, bremsene tar så skjeggstub­ber løsner, og man skjønner at bilen er noe ekstraordi­nært.

Dette er en bil for viderekomn­e med masse penger.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mercedes-amg GT R er en spisset versjon av AMG GT. Bilen har flere racingdeta­ljer, men kan selvsagt brukes på vanlig vei også.
FOTO: NTB SCANPIX Mercedes-amg GT R er en spisset versjon av AMG GT. Bilen har flere racingdeta­ljer, men kan selvsagt brukes på vanlig vei også.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Motoren har en effekt på 585 hestekreft­er. Det spesielle er at det kraftige dreiemomen­tet på 700 newtonmete­r slår inn allerede fra 1900 omdreining­er pr. minutt.
FOTO: NTB SCANPIX Motoren har en effekt på 585 hestekreft­er. Det spesielle er at det kraftige dreiemomen­tet på 700 newtonmete­r slår inn allerede fra 1900 omdreining­er pr. minutt.
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN ?? På R-modellen er det en fastmonter­t vinge på hekken, ikke en som stiger opp ved høyere hastighete­r.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN På R-modellen er det en fastmonter­t vinge på hekken, ikke en som stiger opp ved høyere hastighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway