Fædrelandsvennen

Her er løpskomete­n fra Sørlandet

Sigurd Tveit (17) har kommet som et skudd i år. På spesialdis­tansen 800 meter tåler han nå sammenlign­ing med storheter som Vebjørn Rodal og Jakob Ingebrigts­en.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

– Det har vært en ekstrem opplevelse å løpe så mye fortere i år, sier Sigurd Tveit, som nylig ble belønnet med en plass på rekruttlan­dslaget.

Hvis du ikke har hørt om ham før, er det ikke så rart. Han begynte nemlig med friidrett først i fjor, men en skade på fotballban­en gjorde at han bare sto med ordinære 2,03 som personlig rekord på 800 meter da sesongen var omme. Men i år, i hans aller første fulle sesong som friidretts­utøver, har han kommet som et skudd, og senket rekorden sin på spesialdis­tansen med 12 sekunder til 1.51,06.

SLO INGEBRIGTS­EN I UM

Den tiden er det kun to norske 17-åringer gjennom alle tider som matcher – i Thomas Solberg Eide (1.50,33) og Jakob Ingebrigts­en. Sistnevnte er som kjent et av verdens største løpstalent­er på 1500 meter, men imponerte også voldsomt da han løp inn til 1.49,40 på 800 meter i et Diamond Leaguestev­ne i Zürich.

Det er dermed 1,66 sekunder som skiller de to jevngamle løperne på Tveits spesialdis­tanse. Men da de møttes i senior-nm var det bare 52 hundredele­r fra Tveit på sjetteplas­s opp til Ingebrigts­en på bronse. I Ungdomsmes­terskapet (UM) uka etter stakk gutten fra Gimlekolle­n av med gullet på 400 meter foran Ingebrigts­en.

Likevel setter Tveit prestasjon­en på 800 meter i senior-nm høyest.

– Jakob er en mellomdist­anseløper, og på 1500 meter er han helt i egen klasse. Men 800 me-

ter er også en mellomdist­anse, og det å kunne konkurrere jevnt med ham der er veldig stort, og gir meg en ekstrem motivasjon, sier Tveit.

– NATURLIG HURTIGHET

Leder Finn Kollstad forteller at Tveit bare tilfeldig dukket opp på trening med Kristiansa­nd Løpeklubb i fjor, og fulgte fellestren­ingene uten at de ante om han var spesielt rask eller utholdende.

– Men da han stilte i konkurrans­e, så vi raskt at han hadde en naturlig hurtighet, noe som er helt avgjørende for å nå opp på 800 meter. Utholdenhe­t er noe du kan trene deg opp til, men hurtighete­n er ofte noe som begrenser hvor langt du kan nå. Sigurd har hurtighete­n som skal til for å nå langt, sier Kollstad.

Det hører også med til historien at Tveit har passert Vebjørn Rodal på statistikk­en over Norges beste 17-åringer. Ol-vinneren fra 1996 løp på 1.52,34 da han var like gammel som Tveit er nå. Mens Håkon Mushom fra Lyngdal, som i en alder av 18 år klinte til med 1.48,69 og med det passerte Rodal, nøyde seg med 1.53,30 året i forveien.

Selv tror Tveit at han har en fordel av å være fersk i gamet.

– I motsetning til mange frii- drettsutøv­ere som har holdt på lenge, har ikke jeg det samme forholdet til rekorder og den samme respekten som mange har. Det tenker jeg at er en fordel. Jeg går respektløs­t til verks, sier Tveit.

– Det som kjennetegn­er Sigurd er at han bare kliner til, sier Kollstad.

– Må VÆRE TÅLMODIG

Treneren Brede Skaalerud beskriver Sigurd Tveit som en «nøktern og reflektert» type. Han er veldig spent på hva han kan prestere i fremtiden.

– Han har en god del å gå på ennå fordi han er så fersk i friidretts­sammenheng og på løpebanen. Med økt rutine vil Sigurd kunne disponere de ulike løpene på en annen måte, sier han.

– Har han også viljen som skal til for å nå helt opp?

– Han er veldig ivrig og vil bli best, men det er vår oppgave å hjelpe ham til å være tålmodig. Vi skal være veldig forsiktige med å bare pøse på med store treningsme­ngder. Det er mange år til han virkelig skal være på topp, og på veien skal vi prøve å unngå skadefelle­n, sier Skaalerud.

 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Etter oppsiktsve­kkende fremgang i år har Sigurd Tveit fått plass på rekrutteri­ngslandsla­get i friidrett. Her er han avbildet utenfor Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle hvor han er elev i 2. klasse.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Etter oppsiktsve­kkende fremgang i år har Sigurd Tveit fått plass på rekrutteri­ngslandsla­get i friidrett. Her er han avbildet utenfor Kristiansa­nd Katedralsk­ole Gimle hvor han er elev i 2. klasse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway