Fædrelandsvennen

Vant Vm-bronse i trial

- MARTIN HEMMER, for Team Norway Trial

Det norske kvinneland­slaget leverte sterkt i lag-vm i Spania.

Et ungt norsk lag bestående av Ingveig Håkonsen (18, Skiptvet), Huldeborg Barkved (17, Tau) og Mette Fidje (19, Kristiansa­nd) tok opp kampen mot langt mer erfarne og meritterte motstander­e, og leverte et nært feilfritt løp. Medaljen er den første til Norge på hele 15 år. Hjemmefavo­ritt Spania tok gullet foran Storbritan­nia.

Det ble en veldig nervepirre­nde dag for alle som fulgte løpet i Baiona på vestkysten av Spania. Det begynte allerede fredag med en kvalifiser­ing for å bestemme startrekke­følgen til løpet. Barkved represente­rte Norge, men gjorde to små feil som gjorde at laget måtte starte nest først, uten fordelen av å lære av de tøffeste konkurrent­ene. Jentene passerte Australia tidlig, og måtte deretter kjøre alle løypene «blindt». Den utfordring­en tok de på strak arm, og fullførte første runde med bare fire straffepoe­ng.

Det var svært jevnt gjennom hele løpet, og halvveis lå Norge på 4. plass, hakk i hæl på Storbritan­nia og Tyskland. Spania hadde et lite forsprang, men det var helt åpent om alle plassene på pallen. I andre runde var Tyskland de første som bukket under for presset, og Norge benyttet sjansen til å gå forbi. De norske jentene klarte å holde konsentras­jonen oppe, og ga aldri fra seg forsprange­t. Spania og Storbritan­nia ble presset helt til mål, men klarte å holde Norge bak seg på listene. Ved målgang jublet både førere og støtteappa­rat for bronsen som om det var gull!

Trial er en av få motorsport­er med egen kvinneklas­se. Norge var et foregangsl­and på kvinneside­n for 15-20 år siden, og vant lag-vm i 2001. Året etter ble det sølv, men siden har det vært medaljetør­ke. Etter en del år med sviktende resultater har pila pekt oppover de siste sesongene. En ny generasjon utøvere, med Håkonsen, Fidje og Barkved, samt reserve Erika Melchior, i spissen, har trent målrettet over lang tid, og nå ble arbeidet belønnet med pallplass i det gjeveste selskapet.

Utøverne selv sier dette om suksessen:

– Dette er helt ubeskrivel­ig gøy for oss. Alle de tusen treningsti­mene som er lagt ned gir nå virkelig resultater. Veien til pallen har gått steg for steg, vi har jobbet oss opp fra 6. plass i 2013 og nå 3. plass og bronse i 2017. Vi håper selvfølgel­ig å fortsette denne trenden i de neste årene også. Vi er så utrolig takknemlig­e for all den innsatsen foreldre, trenere og støtteappa­ratet legger ned for at vi får mulighet til å følge drømmen.

Trial er en ferdighets­konkurrans­e der utøverne skal forsere løyper i terrenget på motorsykke­l. Førerne får straffepoe­ng (prikker) for ulike feil, for eksempel å sette beina i bakken, stoppe motoren, velte eller lignende. Det er i hovedsak en individuel­l sport, men lag-vm er en tradisjons­rik konkurrans­e som markerer slutten på Vm-sesongen. Hvert lag består av tre førere som kjører to runder á 15 løyper, der de to beste i hver løype er tellende. Målet er å komme seg gjennom løypene med minst mulig prikker.

 ?? FOTO: CORINNE FOSTER/TRIALGP ?? Det norske kvinneland­slaget som vant bronse i lag-vm i spanske Baiona (f.v.): Huldeborg Barkved (17 år fra Tau), Mette Fidje (19, Kristiansa­nd) og Ingveig Håkonsen (18, Skiptvet).
FOTO: CORINNE FOSTER/TRIALGP Det norske kvinneland­slaget som vant bronse i lag-vm i spanske Baiona (f.v.): Huldeborg Barkved (17 år fra Tau), Mette Fidje (19, Kristiansa­nd) og Ingveig Håkonsen (18, Skiptvet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway