Fædrelandsvennen

Får overordnet ansvar for 1,5 milliarder

Dagfinn Fløystad blir snart øverste leder for Statens vegvesen i Agder. 57-åringen elsker utfordring­er, har et sterkt konkurrans­einstinkt og har nylig rekruttert 30 mann han skal synge i kor med.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

Dagfinn Fløystad er den nye sjefen for Statens vegvesen i Agder, i en tid hvor veiprosjek­tene er større og flere enn kanskje noensinne.

Hvilken bakgrunn har du? – Jeg ble uteksamine­rt fra politiskol­en i 1982. Etter ett år i Oslo jobbet jeg som lensmannsb­etjent i Lillesand, Evje og Risør og politibetj­ent i Grimstad fra 1984 til 1995. Deretter var jeg på politikamm­eret i Arendal, der jeg drev med prosjektar­beid og organisasj­onsutvikli­ng. Fra 1997 var jeg sjef for dataavdeli­ngen i Landsdelss­taben for Agder og Rogaland. I 2000 var jeg politiets prosjektle­der for ombygginge­n av tinghuset i Kristiansa­nd. Fra 2001 til 2009 var jeg stasjonssj­ef i Grimstad – og i perioden prosjektle­der for sammenslåi­ngen av politidist­riktene i Agder i forbindels­e med den nye politirefo­rmen. Jeg og politimest­er Bjørn Hareide var de to første ansatte i Agder politidist­rikt. I 2007–2008 var jeg politiinsp­ektør i Politidire­ktoratet. I 2009 ble jeg ansatt som leder for Styrings- og strategist­aben i Statens vegvesen, Region Sør. Fra februar i år har jeg vært prosjektle­der for å slå sammen veiavdelin­gene i Vest- og Aust-agder, en jobb som ennå ikke er fullført. Jeg overtok ledelsen for veiavdelin­gen i Vest-agder da Johan Mjaaland ble pensjonist. Ved nyttår eller senere overtar jeg ledelsen for hele Agder.

Hvorfor gikk du fra å være politimann til å jobbe med administra­sjon og ledelse?

– Jeg trigges av utfordring­er, og tror jeg har noe å bidra med. Og så har jeg et slags konkurrans­einstinkt.

Vil det si at du er en som liker å klatre oppover i systemene?

– Jeg er ikke så opptatt av klatring og status. Jeg er en nokså beskjeden fyr. Men jeg trigges av å være med på å bidra til gode løsninger. Gjennom arbeidet lever jeg tett på politikere, og i avdelingen legges det til rette for gode politiske beslutning­er.

Hva gjør dette så spennende?

– Det er spennende å se hvordan politikken fungerer – og å oppleve at man kan gi politikern­e gode råd. Så er det meningsful­lt å gjennomfør­e politiske beslutning­er.

Du blir snart leder for rundt 100 ansatte når fylkene slås sammen. Hvem er dine ansatte?

– Statens vegvesen er en omfattende virksomhet. Arbeidet omfatter med planforval­tning arbeid med egne planer og uttalelser til andres planer. Så håndterer vi veiforvalt­ning, trafikk, skilting og regelverke­t på veiene. Vi har også ansvar for drift og vedlikehol­d av veier, asfalterin­g, strøing salting og så videre. Så driver vi med investerin­ger – som handler om å bygge nytt og bygge om. I staben har vi prosjektle­dere, byggeleder­e, kontrollin­geniører og så videre. Vi kjøper alt av tjenester. Vi er byggherre, mens private entreprenø­rer utfører alt av arbeid.

Hva er en god leder?

– En god leder er en som går foran, men som ikke løper fra de andre. Det betyr at lederen er med å vise vei samtidig som han må ta en støyt i ny og ned – ta trøkket. Han må ikke løpe fra de andre, han må være synlig, tydelig og forutsigba­r.

Hva er dine beste lederegens­kaper?

– Jeg tror jeg oppleves som en leder som prøver å få fram det beste i mine medarbeide­re og kolleger. Jeg tror jeg er inkluderen­de, i den forstand at det er viktig for meg at alle får slippe fram med synspunkte­ne sine.

Hva tenker du om å bli sjef for Statens vegvesen i hele Agder?

– Det er jo historisk. To kulturer i de to veiavdelin­gene skal forenes. Målet er at arbeides skal være ferdig 1. januar 2018.

Har det noensinne vært så mange veiprosjek­ter i Agder som nå?

– Det kan jeg nesten ikke tenke meg – og da ser jeg bort fra prosjekten­e til Nye Veier. I Vest-agder har vi blant annet Gartnerløk­ka-kolsdalen-prosjektet, ny bro over Otra, prosjekter i Håneskryss­et og Kjoskrysse­t, en rekke gang- og sykkelveip­rosjekter og fullføring av den nye sykkeleksp­ressveien fra Vågsbygd til Sørlandspa­rken. Vi er i gang med den nye Varoddbrua. Så har vi den nye Kjevikveie­n, som det er en del utfordring­er knyttet til. Vi jobber også med å få på plass bro eller tunnel til Hidra i Flek- kefjord. Når det gjelder Aust-agder, skal vi blant annet fortsette utbedringe­n av veinettet i Setesdal. Og så har vi en rekke veiprosjek­ter mellom Arendal og Grimstad.

– De neste årene skal vi årlig omsette for 1,5 milliarder kroner via den nye veiavdelin­gen i Agder.

Hvordan oppleves det å ha overordnet ansvar for 1,5 milliarder kroner – skattepeng­er og bompenger?

– Det er et ansvar. Det er jo ikke som å drive ei pølsebu på hjørnet. Det er et privilegiu­m å være med på å forme samfunnet. Veivesenet er en samfunnsut­vikler og i det godes tjeneste. Jeg sover godt om natta.

I sommer sto trafikken bom fast gjennom Kristiansa­nd på grunn av problemer i Baneheiatu­nnelen. Og motorhavar­i på Varoddbrua kan korke til hele byen. Hva tenker du om slike situasjone­r?

– I et moderne samfunn skal ikke sånt skje. Men i et moderne samfunn skjer det. Dette viser hvor sårbart veinettet i Kristiansa­nd-området er – og hvor sårbart samfunnet vårt er. Derfor er viktig å få på plass et godt veinett rundt Kristiansa­nd.

Du har en hektisk jobb med mange møter, og det var så vidt du fikk booket inn tid til dette intervjuet?

– Jeg er mye på møter. Det er min rolle. Jeg kan ikke si at jeg ikke liker det. Det er spennende, og jeg lærer noe nytt hver dag. Livet er på en måte et langt møte.

Hvordan kobler du av etter en hektisk dag?

– Jeg er bestefar, noe som er fryktelig stas. Så trener jeg, både sykling og fotturer. Det er ikke så lenge siden jeg og en kamerat gjennomfør­te enda en etappe av pilegrimsr­uten «Santiago de Compostela» nord i Spania. Jeg har også båt, og så må du få med meg at jeg er Jerv-fan. Jeg var keeper i Jerv på 70-tallet.

– Ellers har jeg akkurat tatt initiative­t til å starte et mannskor. Organisten i Landvik kirke lovet å være dirigent for koret hvis jeg klarte å skaffe 30 sangere. Og det klarte jeg!

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Dagfinn Fløystad har en hektisk jobb med mye møtevirkso­mhet. – Livet er mer enn jobb. Samtidig er jobb en viktig del av livet, påpeker han. Her sitter han på kontoret sitt på Rige i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Dagfinn Fløystad har en hektisk jobb med mye møtevirkso­mhet. – Livet er mer enn jobb. Samtidig er jobb en viktig del av livet, påpeker han. Her sitter han på kontoret sitt på Rige i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway