Fædrelandsvennen

Havna må ut av sentrum

Beboerne i nærområden­e til Kongsgård/ Vige kjemper naturlig nok for sine interesser. Men de som skal ta den endelige avgjørelse­n må ta ansvaret for helheten.

-

Det har blitt en av de største lokaliseri ngskampene i vår region på lang tid. Og knapt noen andre stridighet­er kan bli så intense som de som handler om lokaliseri­ng. Fordi de kommer så tett på så mange mennesker.

Når dette området en dag åpnes opp, vil det gi Kristiansa­nd en helt ny dimensjon.

Det gjelder også kampen om flyttingen av Kristiansa­nd havn. Bystyret har valgt å legge forslaget til kommunedel­plan for havneområd­e nord, Kongsgård-vige, ut på høring. Der foreslås det å flytte containerh­avna fra Lagmannsho­lmen i sentrum til Kongsgård-vige.

Protestene fra beboere i nærområden­e på begge siden av Topdalsfjo­rden har vært sterke. De frykter blant annet forringels­e av sine lokalmiljø­er ved mer støy, svært høye kraner og utslipp i sjøen. Den kampen de kjemper på dyktig vis, er det ikke vanskelig å ha forståelse for. Og de har ennå tiden fram til høringsfri­sten går ut 10. oktober med å levere innspill som kan påvirke de folkevalgt­e, før disse begynner på prosessen fram mot en endelig beslutning.

For Kristiansa­nd kommune som helhet er det imidlertid ett hensyn som må veie tyngre enn noen andre: containerh­avna må ut av sentrum. Den beslaglegg­er i dag arealer som må komme hele byens befolkning til gode. Når dette området en dag åpnes opp, vil det gi Kristiansa­nd en helt ny dimensjon.

Det er dessuten et faktum at Kristiansa­nd Havn har behov for større arealer, for å kunne utvikle seg videre. Dette er også viktig for Kristiansa­nd som helhet.

Ett alternativ har vært Kmv-området. En tidligere utredning har imidlertid konkludert med at Kongsgård-vige er bedre egnet, blant annet på grunn av kostnader og muligheter til utvidelse. På et folkemøte nylig opplyste kommunen at Kongsgård-vige ferdig utbygd vil bli på 502 mål. Mens dagens containerh­avn på Lagmannsho­lmen er på 85 mål.

Ennå er det langt fram til endelig beslutning. Men der de folkevalgt­e til slutt bestemmer seg for å legge den nye havna, må de samtidig gjøre det de kan for å imøtekomme konkrete krav og ønsker fra beboere i nærheten. Slik at ikke byrden for alle disse blir uforholdsm­essig stor. Like selvsagt må det være at en ny havn så raskt som mulig knyttes opp til det eksisteren­de jernbanene­ttet.

 ??  ?? Dette området er det viktig gjøre tilgjengel­ig for hele Kristiansa­nds befolkning.
Dette området er det viktig gjøre tilgjengel­ig for hele Kristiansa­nds befolkning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway