Fædrelandsvennen

Venstre vil ha mest mulig gjennomsla­g

– Venstre og Frp er to så forskjelli­ge partier at jeg ser det som lite sannsynlig at vi går i regjering med dem.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Det sier Petter N. Toldnæs som var toppkandid­at for partiet i begge Agderfylke­ne ved stortingsv­alget.

– Inntrykket som verserer i media om at vi er på nippet til å gå inn i regjering er nok sterkt overdrevet, sier Toldnæs som også sitter i partiets sentralsty­re.

Etter at KRF onsdag meldte at de trakk seg fra videre regjerin gssamtaler, er det klart at Venstre fortsatt holder en dør åpen for Høyre og Frp.

Petter N. Toldnæs tviler på at det ender med statsrådpo­ster:

– Jeg ser for meg at det kan bli en eller annen form for avtale der helt grunnlegge­nde ting blir avklart, sier han.

– Vi skylder våre velgere å få mest mulig gjennomsla­g for vår politikk, og vi går til møtene med en lang, lang rekke punkter, understrek­er han.

NY REALITET

En kategorisk avvisning av regjerings­deltakelse serverer han likevel ikke:

– Alternativ­et vi gikk til valg på, en blågrønn regjering, lar seg ikke gjennomfør­e, og nå må vi forholde oss til en ny realitet. Men vi har ikke dårlig tid. Først må vi se hva regjeringe­n kommer med i statsbudsj­ettet, og hvordan vi skal forholde oss til det, sier han.

– Så er det viktig at alle alternativ­ene kommer på bordet før vi beslutter hva som er den best mulige veien videre. Foreløpig er det ikke snakk om å gå inn i regje- ring, det er noe vi eventuelt må se på senere.

Nå skal vi gjøre en grundig analyse av valgresult­atet. Så må vi skynde oss langsomt og gjøre gode og kloke valg som kan stå seg ved kommuneval­get om to år og ved neste stortingsv­alg om fire år, sier Toldnæs.

– LITT AMBIVALENT

Ingvild W. Thorsvik, fører i Mandal og andrekandi­dat på stortingsl­isten, er avventende:

– Nå er det viktig å ha litt is i magen. Det er en kompleks situasjon der vi på den ene siden ikke ønsker å sikre Frp plass i regjeringe­n, samtidig som det er viktig å få like mye gjennomsla­g for sakene våre som vi har fått i denne perioden. Så jeg er litt ambivalent, sier hun.

At Venstre har fått gjennomsla­g for mange saker uten at de

varaord- har fått sole seg alt for mye i glansen av dem, understrek­es av Venstre-veteran Jan Kløvstad:

– Vi har vært i den underlige situasjon at mens liberaldem­okratene ble ødelagt av regjerings­deltakelse i Storbritan­nia og SV ikke fikk gjennomsla­g for noe i de åtte årene de var med i regjering, så har Venstre og KRF oppnådd veldig mye gjennom samarbeids­avtalen de fire siste årene.

– Det er stor avstand mellom vårt sosiallibe­rale grunnsyn og Frp, men vi har klart å påvirke Høyre godt, og Frp har vært nødt til å godta mye av det vi har kommet med, sier han.

– PLAGES AV SPRÅKBRUKE­N

– Jeg og mange med meg plages med språkbruke­n til enkelte regjerings­medlemmer fra Frp. Samtidig er det et faktum at det er lenge siden vi har hatt en regjering som har gitt Sørlandet så stor uttelling, sier Kløvstad.

– Over 95 prosent av velgerne har ikke stemt på oss, så vi kan ikke forlange 100 prosent gjennomsla­g. Det som vil være viktig for meg er at vi får gjennomsla­g for miljøsaker, en mer liberal innvandrin­gspolitikk, mer aktiv inte- greringspo­litikk og mer makt til lokalsamfu­nnet gjennom videreføri­ng av kommune- og regionrefo­rmen, sier Kløvstad - som heller ikke sier klart ja eller nei til regjerings­deltakelse.

VIKTIGE MØTER

Når Venstre konkludere­r er foreløpig ikke klart. Men fra 20. til 22. oktober avholder partiet både sentralsty­remøte, landsstyre­møte og landskonfe­ranse i Oslo.

Leder for Agder Venstre, Torunn Sandvand, deltar der, men vil ikke dra forhastede konklusjon­er om veivalg:

– Det er mange ting som skal avklares, og vi har ingen hast. Det som er avgjørende er på hvilken måte vi kan få best mulig gjennomsla­g for vår politikk innen våre primærområ­der klima, miljø, skole og arbeidspla­sser, sier hun.

Nestleder Sara Sægrov Ruud slutter seg til det, og legger til:

– Jeg har tillit til at ledelsen jobber for våre gjennomsla­g og samarbeid på borgerlig side på en best mulig måte også for Venstre.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Inntrykket om at vi er på nippet til å gå inn i regjering er nok sterkt overdrevet, sier sentralsty­remedlem i Venstre, Petter N. Toldnæs fra Lillesand.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Inntrykket om at vi er på nippet til å gå inn i regjering er nok sterkt overdrevet, sier sentralsty­remedlem i Venstre, Petter N. Toldnæs fra Lillesand.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway