Fædrelandsvennen

Slipper å rive ulovlig lager

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Lageret på 184 kvadratmet­er er oppført uten søknad, på grunn som er regulert til vei. Nå får det stå inntil videre.

– Jeg sitter med inntrykk av at denne veien ikke kommer i min levetid. Uansett står bygget der, jeg skjønner at det har en funksjon, sa leder Stian Storbukås (Frp) i by- og miljøutval­get torsdag.

I industriom­rådet Dalane, fem kilometer nord for sentrum, er det reist et lagerbygg på størrelse med en romslig enebolig – 184 kvadratmet­er.

Men byggesøkna­d ble aldri fremmet, og kommunens byggesaksl­eder meddelte Fædrelands­vennen i fjor at han aldri hadde sett større ulovlig bygning.

KOM HJEM OG FIKK SJOKK

Lagerbygni­ngen er attpåtil oppført på et sted som i regulering­splanen er avsatt til intern kjørevei for bedriftene, som i dag har direkte utkjøring til riksvei 9.

I fremtiden blir det en felles vei i bakkant, som leder til et kryss med tryggere påkobling til riksveien.

– Dere må behandle saken som om bygget ikke er oppført. Og det må være hvis søker ikke har plass til bygget et annet sted på tomta. En godkjennin­g vil danne presedens, advarte byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen under befaringen.

Grunneier er Cast Eiendom AS ved Kjell Åge Glastad.

– Det er ikke administra­sjonens feil at vi har dummet oss ut, for det har vi, sa Glastad til politikern­e.

Han hevdet en litt for ivrig leietaker, som hadde lite å gjøre en periode, hadde iverksatt byggingen i en tid han selv var syk og på ferie.

– Jeg kom hjem og fikk sjokk. Men jeg kan bare beklage, det er min feil, sa grunneiere­n.

Når det er sagt, mente Glastad bygget ikke er til sjenanse for noen. Han hevdet også naboer hadde bygd i strid med plan.

Det som fikk politikern­e på glid var forslag til en erklæring, som grunneier har fremmet via sin advokat.

Denne forteller at lagerbygge­t vil bli fjernet av huseier innen tre måneder, dersom kommunen krever det og vei er på trappene.

– LA OSS FINNE EN LØSNING

– La oss finne en løsning, og ikke legge hindringer for næringsliv­et, mente Helene H. Knudsen (H).

– Å båndlegge ting til noe som ikke blir noe av, er å gripe inn i eiendomsfo­rhold. Det skal ikke lønne seg å sette opp bygg uten tillatelse, men her kan vi løse det med noe midlertidi­g, hvor bygget må rives dersom det skal bygges vei, sa Odd Nordmo (H).

Med seks mot tre stemmer vedtok utvalget at bygget kan stå inntil videre. Ap og MDG stemte imot.

Byggesaksl­eder la til at dette kravet om vei vil bli fremmet så snart noen av bedriftene i området sender inn en byggesøkna­d.

Lagerbygni­ngen er oppført helt inntil tomtegrens­en mot nord, der betongelem­entfabrikk­en Nor Element holder hus.

Den aktuelle eiendommen huser bedriften Elatec AS, tilhørende nevnte Glastad, som leverer formingspr­odukter, leker, sykler, idrettsuts­tyr og annet til idrettsklu­bber, barnehager, skolefriti­dsordning, skoler og offentlige institusjo­ner.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Stian Storbukås (Frp) ledet befaringen på Dalane med by- og miljøutval­get. Til høyre byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Stian Storbukås (Frp) ledet befaringen på Dalane med by- og miljøutval­get. Til høyre byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway