Fædrelandsvennen

Vil ikke lage snarvei for venndøler

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Partiet Venstre ville ikke gjøre det lettere for venndøler å ta en snarvei til byen.

– Vi skal ikke gjøre det enklere for venndøler ved å lage en snarvei over elva for at de skal komme seg raskt til byen. Da blir det ikke mindre trafikk til byen, mens det blir mer til Eg. Jeg håper partiene er med på å følge opp nasjonale mål om nullvekst i personbilt­rafikken, sa Petter Benestad (V) i byog miljøutval­get torsdag.

Regulering­splan for Egsbroa er til sluttbehan­dling, med endelig vedtak i bystyret i oktober.

Kommunens standpunkt har hittil vært at Egsbroa skal forbeholde­s nettopp kollektivt­rafikk, utryknings­kjøretøy, gående og syklende.

Statens vegvesen åpner nå for at broa kan tillates for biltrafikk. Det faller noen tungt for brystet.

– FØLER MEG LURT

– Jeg har vært tilhenger av broa siden 2009 og skrytt av veivesenet – under forutsetni­ng av at dette blir kollektivb­ro. Nå føler jeg meg rett og slett lurt. Det er helt tydelig at deres plan er å slippe flere biler over til Eg. Det er et langt skritt i feil retning, mente Marte Rostvåg Ulltveit-moe fra Miljøparti­et De Grønne.

Fra Vennesla har politikern­e avgitt høringsutt­alelse om at broa bør være åpen for privatbili­sme med lett adgang til sykehuset og Kvadrature­n. Da vil følgelig trafikken på Torridalsv­eien gå ned.

Et konsulents­elskap har gjort beregninge­r som anslår at vel halvparten av biltrafikk­en kan bli gjennomgan­gstrafikk, da mange vil velge Egsveien som snarvei til byen.

I tillegg kan bussen bli forsin- ket av kø i rushet.

På den annen side viste flere til den planlagte helsebydel­en på Eg, og sykehuset som stor arbeidspla­ss og senter for hele landsdelen. Da bør atkomsten være god.

– VI ER GODE NABOER

– På Benestad høres det ut som det skal bygges en Golden Gate for at venndølene skal komme seg til byen. Dette blir bro både for biler, sykler, gående og busser. Blir det kaos og masse kjøring gjennom Eg-området, så blir det endringer. Jeg synes vi skal gi dem en sjanse. Det er bra for Vennesla, og helt på sin plass. Vi er gode naboer med dem, sa Vidar Kleppe (Dem).

Bare MDG og Venstre ville si kategorisk nei til biltrafikk.

Resten stemte for at det før broa åpnes skal gjøres en helhetlig vurdering av skilting og trafikkreg­ulering som gir minst biltrafikk og best forhold for syklende, kollektivt­rafikk og utryknings­kjøretøy. Ap nevnte muligheten for at Lundsbroa blir kollektivb­ro.

Prisen er estimert til rundt 350 millioner kroner, og finansieri­ng skjer hovedsakli­g ved bompen- ger gjennom kommende bymiljøpak­ke.

Byggestart er forventet i perioden 2020–2022.

 ?? FOTO: NORCONSULT ?? Den nye broa over Otra blir sett på som avgjørende for å få til en skikkelig satsing på kollektivt­rafikk i Kristiansa­nd. Den vil binde sammen Kvadrature­n, UIA, sykehuset og de nye utbyggings­områdene på Lund. Her er broa sett fra Sødal-sida.
FOTO: NORCONSULT Den nye broa over Otra blir sett på som avgjørende for å få til en skikkelig satsing på kollektivt­rafikk i Kristiansa­nd. Den vil binde sammen Kvadrature­n, UIA, sykehuset og de nye utbyggings­områdene på Lund. Her er broa sett fra Sødal-sida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway