Fædrelandsvennen

Professor kritisk til at Agder politidist­rikt be

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Agder politidist­rikt ber om færre obduksjone­r enn de andre politidist­riktenet. Professor og rettsmedis­iner Torleiv Ole Rognum mener det er uheldig.

– Det er ikke så ofte vi oppdager et drap på obduksjons­bordet, men det hender, sier Torleiv Ole Rognum til Fædrelands­vennen.

Tirsdag ble en 42 år gammel kvinne fra Kristiansa­nd pågrepet og siktet for to drap. Politiet mener at kvinnen tok livet av sin far i 2002 og sin tidligere samboer i 2014.

Obduksjone­n av ekssamboer­en viste at 66-åringen døde av forgiftnin­g. Farens dødsårsak er ukjent, ettersom 52-åringen aldri ble obdusert. Han ble funnet død i badekaret i sitt hjem i Kristiansa­nd.

– BURDE VÆRT OBDUSERT

– Utfra omstendigh­etene rundt dødsfallet i 2002 burde han åpenbart ha blitt obdusert, sier fungerende påtalelede­r Cecilie Pedersen Hille til Fædrelands­vennen.

Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hva hun legger i dette.

Rognum presiserer at han ikke kjenner den aktuelle saken og derfor ikke kan uttale seg om den.

– Generelt kan jeg si at de aller fleste obduksjone­r fører til at man får en dødsårsak, sier Rognum.

POLITIET Må BETALE SELV

Etter en regelendri­ng i 1992, som innebar at politiet selv måtte ta kostnadene, stupte antallet obduksjone­r i Norge.

– Tidligere var det et fond i Justisdepa­rtementet som betalte. Før regelendri­ngen det foretatt over 3000 obduksjone­r i året. Etter endringen ble antallet nesten halvert. I dag har det stabiliser­t seg rundt 2000, sier Rognum.

En oversikt NRK laget i 2014 viste at Agder politidist­rikt var helt på bunn i antall obduksjone­r per 100.000 innbyggere, og kredittkor­tet hans. Men jeg møtte dem også sammen på slutten, sier han.

Dette skal altså ha vært noe av grunnen for at han flyttet fra Kristiansa­nd.

– Han var en redd person det siste året, sier familiemed­lemmet til Fædrelands­vennen. Vedkommend­e vil ikke utdype dette noe mer.

I hjembygda leide han seg en enebolig. Han samarbeide­t med en etablert forretning da han startet opp i 2014. Innehavere­n sier han møtte 67-åringen da han var på vei til Kristiansa­nd i april 2014.

– Han sa bare at han skulle til Kristiansa­nd. Så hørte jeg ikke noe mer før en bekjent av ham ringte og sa at han var død, sier mannen.

Den 67 år gamle mannen hadde også trenererfa­ring på nasjonalt nivå tilbake på 80-tallet. I Kristiansa­nd hadde han engasjert seg i et politisk parti der han også deltok på flere møter. langt under Rogaland, Hordaland og Oslo.

Årsrapport­ene til Den rettsmedis­inske kommisjon viser at Agder har ligget svært lavt i så godt som alle år i perioden 2002–2016.

– Agder har ligget lavt lenge. Jeg vil tro at de har vært på omtrent samme nivå siden endringen i 1992, sier Rognum.

Rognum har flere ganger advart mot at nedgangen er en fare for rettssikke­rheten.

– Livet er vårt høyeste rettsgode. Jeg tenker at muligheten til en obduksjon ikke burde være avhengig av hvor du bor, sier Rognum.

UAKTUELT å GRAVE OPP AVDØDE

Påtalelede­r Cecilie Pedersen Hille kan ikke svare på om kostnaden var en del av vurderinge­n da Agder-politiet besluttet å ikke be om obduksjon i 2002.

– Jeg vet ikke noe om bakgrunnen. Det jeg kan si er at dødsfallet ble henlagt som «intet straffbart forhold». Det betyr at politiet den gang mente at avdøde ikke var utsatt for en straffbar handling, sier Pedersen Hille.

Nå, 15 år seinere, har politiet altså kommet fram til at det er grunn til å tro at 52-åringen ble drept av dattera. Hva som er politiets grunnlag for anklagen er ikke kjent.

– Jeg kan ikke gå inn på detaljer rundt forhold som nå er under etterforsk­ning, sier Pedersen Hille.

Hun bekrefter overfor Fædrelands­vennen at det ikke er aktuelt å grave opp avdøde. Til VG sier Pedersen Hille at mannen har ligget for lenge i jorda til at det er mulig å gjøre de nødvendige undersøkel­sene.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Rettsmedis­iner Torleiv Ole Rognum har over 30 års erfaring som rettsmedis­iner og ledet blant annet obduksjons­arbeidet etter terroraksj­onen på Utøya i 2011.
FOTO: NTB SCANPIX Rettsmedis­iner Torleiv Ole Rognum har over 30 års erfaring som rettsmedis­iner og ledet blant annet obduksjons­arbeidet etter terroraksj­onen på Utøya i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway