Fædrelandsvennen

Midlertidi­g fredning av omstridt trafo på Lund

- HENRIK IHME

Fylkeskons­ervatoren har iverksatt en midlertidi­g fredning av Lund trafostasj­on.

– Vi er overrasket og skuffet, og vi så ikke denne komme, er Helge Røsstad i Oddernes Gartneri sin umiddelbar­e reaksjon.

Røsstad Eiendom AS har i lengre tid jobbet for å rive Lund trafostasj­on, som ligger helt opp mot hagesenter­et, slik at de kan reise et nytt lagerbygg der.

Kristiansa­nd kommune har gitt dispensasj­on fra lovverket og tillatt riving, men etter klage fra fylkeskons­ervator Yvonne F. Willumsen ble saken behandlet i fylkeskomm­unens hovedutval­g for samferdsel, areal og miljø onsdag.

Her ble klagen avvist – men Willumsen har nå, med hjemmel i kulturminn­eloven, fattet vedtak om midlertidi­g fredning av den gamle verneverdi­ge trafostasj­onen, skriver Vest-agder fylkeskomm­une.

– VESENTLIG VERDI

Hun mener trafoen har verneverdi som landemerke, som teknisk-industriel­t kulturminn­e og som monument over elektrifis­eringen av Kristiansa­nd.

Hun mener bygningen har vesentlig regional verdi, og sannsynlig­vis også nasjonal verdi.

– Når Sam-utvalget hadde sagt sitt, og forkastet klagen, synes jeg det er seint å komme på banen med denne vendingen. Her blir to politiske vedtak overkjørt, og jeg føler at politikern­e umyndiggjø­res her, sier Helge Røsstad.

FAGLIG GRUNNLAG

På fylkeskomm­unens nettside står det at kan settes i gang en midlertidi­g fredning når en bygning oppleves truet i påvente av eventuell permanent fredning. Dette kan fylkeskons­ervator fatte på eget faglig grunnlag, uten å være bundet av politiske vedtak.

– Saken ligger nå hos oss. I løpet av seks måneder må det være avklart om bygget skal fre- des permanent. Vi vil gjennom dialog med Riksantikv­aren få avgjort en eventuell nasjonal status på trafobygni­ngen i et fredningsp­erspektiv. Den midlertidi­ge fredningen trer i kraft umiddelbar­t. Det kan ikke foretas inngrep i bygningen uten at det søkes dispensasj­on fra kulturminn­eloven, sier fylkeskons­ervatoren.

Harald Hille er prosjektle­der for Røsstad Eiendom. Han hadde ikke hørt om vedtaket da Fædrelands­vennen ringer.

– Vi må nå ta kontakt med advokaten vi har brukt hele veien i denne prosessen, og så må vi komme tilbake til jusen og regelverke­t i dette. Vi gir ikke opp kampen for å bygge lager, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Gamle Lund Trafostasj­on ble bygd i 1920, og bygningen er eid av Agder Energi Nett.
FOTO: ARKIVFOTO Gamle Lund Trafostasj­on ble bygd i 1920, og bygningen er eid av Agder Energi Nett.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Trafoen er falleferdi­g og kan ikke brukes til noe. Nå er den midlertidi­g fredet.
FOTO: ARKIVFOTO Trafoen er falleferdi­g og kan ikke brukes til noe. Nå er den midlertidi­g fredet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway