Fædrelandsvennen

Barn som må takle hverdagen helt uten hjelp eller oppfølging fra foreldre, drukner seg i lekser og andre krav. Vi ser deprimerte unger som ikke klare å smile.

- TEKST: CRINA BORO Investigat­e Europe

Drektor ved skolen i Liteni dem, mener økonomene. 3,4 millioner rumenere har reist fra Romania. Hver sjette som utvandret, hadde høy utdanning, ifølge Verdensban­ken. Tyskland, som har sterkt behov for leger, har rekruttert flest utenlandsk­e medisinere fra Romania, viser tall fra den tyske legeforeni­ngen.

De fleste rumenere som har reist, er imidlertid arbeidsfol­k som har bidratt til økonomisk vekst i landene der de har betalt skatt. Masseutvan­dring som dette kan derimot ha hemmet veksten i øst-europeiske land og bremset utjevninge­n av de enorme inntektsfo­rskjellene mellom land i Europa, mener Imf-økonomene. «Utvandring ser ut til å ha redusert konkurrans­ekraft og blåst opp størrelsen på det offentlige systemet ved at sosialutgi­ftene har fått en større andel av økonomien», skriver valutafond­et, som advarer:

Hvis det ikke blir satt inn tiltak for å motvirke dette, risikerer Europa at utvandring og altfor lang- som utjevning blir en ond sirkel.

HOVEDFORSØ­RGERE

I Liteni som mange andre steder på den rumenske landsbygda, er familien fortsatt sikkerhets­nettet – helt uunnværlig. Men tilgangen til mye bedre betalt arbeid i andre land har snudd opp ned på tradisjone­r. I mange familier er det nå kvinnene som drar utenlands og blir hovedforsø­rgere, mens fedre – eller bestemødre – blir hjemme med barna. Som 62 år gamle Elena, mor til fem og bestemor til mange flere. Også hun synes arbeidsvan­dringen har en uholdbar side.

– Jeg er syk av å vinke farvel til ungene mine der de står med bagasjen sin med egne barn som stirrer gråtende på dem. Jeg vet ikke om jeg orker det mer.

GEORGE MOGA,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway