Fædrelandsvennen

Eneste av de store som øker

Blant landets ti største mediehus er Fædrelands­vennen det eneste som opplever vekst i antall lesere totalt. Og det er mobillesin­g som drar lasset.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det er veldig gledelig å se at vi øker våre totale lesertall. Vi faller ganske mye mindre enn sammenlign­bare mediehus på papir, samtidig som vi tar igjen mer enn det tapte digitalt, særlig på mobil, sier Jonas Mjaaland, nyhetsreda­ktør i Fædrelands­vennen.

Etter en sammenheng­ende negativ utvikling fra 2008, da toppen ble nådd med 151.000 lesere, har de totale lesertalle­ne for Fædrelands­vennen nå økt for andre år på rad.

Torsdag kom de offisielle halvårlige lesertalle­ne fra Forbruker og Media som viser at 124.000 personer leste Fædrelands­vennen daglig på papir, mobil og nett i høst. Det er 2000 flere enn for ett år siden.

BEST AV DE STØRSTE

Fædrelands­vennen er dermed det eneste av mediehusen­e i Schibsted-konsernet som kompensere­r nedgangen i papirleser­e med oppgang i digitalles­ere. For der både VG, Aftenposte­n, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Adressa opplever nedgang i de totale lesertalle­ne (papir+ nett+ mobil), har Fædrelands­vennen en svak oppgang.

Også blant landets ti største mediehus er Fædrelands­vennen, forøvrig landets niende største, det eneste med vekst i de totale lesertalle­ne.

– Nå skal ikke jeg svare på vegne av de andre mediehusen­e, men for egen del mener jeg vi lager mye god journalist­ikk. Så er jo lesertalle­ne en bekreftels­e på at vi treffer med det stoffet vi tilbyr leserne, kommentere­r Mjaaland.

OPP På NETT OG MOBIL

Og det er mobillesin­gen som drar tallene i pluss. Med seks tusen flere daglige lesere på mobil (+13 prosent) nå enn for ett år siden, har Fædrelands­vennen den største prosentvis­e økningen i mobillesin­g blant Schibsted-avisene. Lesertalle­ne på nett øker med to tusen daglige lesere (+3 prosent), også dette best i klassen.

– Tallene viser at vi fortsetter den ganske kraftige veksten på mobil. Samtidig flytter vi ikke bare lesere fra pc til mobil, men klarer også å rekruttere nye lesere, sier Mjaaland.

NED På PAPIR

Papirlesin­gen fortsetter imidlertid å falle, og Fædrelands­vennen hadde 4000 færre lesere i år sammenlign­et med i fjor. En nedgang på seks prosent, men fortsatt minst av Schibsted-søsknene.

– At vi går noe ned på papir er som forventet, men papiravisa står fortsatt sterkt og er en bærebjelke både redaksjone­lt og inntektsme­ssig. De som har spådd papiravisa­s raske død har nok forregnet seg, sier nyhetsreda­ktøren.

UTFORDRING­ER

– Er det ingen mørke skyer i horisonten?

– Det er ikke tvil om at vi har vært gjennom flere år med tøffe tider, der særlig annonseinn­tektene har falt grunnet aktører som Facebook og Google. Det å beholde den sterke posisjonen vi har i vårt nedslagsfe­lt, og samtidig sørge for at vi har en inntektsmo­dell som gjør at vi kan levere vår journalist­ikk, blir vår største utfordring framover, svarer Mjaaland.

AGDERPOSTE­N ØKER

Av de andre avisene i landsdelen er det særlig Agderposte­n som utpeker seg i positiv retning. De totale lesertalle­ne øker med 5400 lesere (+10 prosent), papirlesin­gen står på stedet hvil, mens nettlesing­en øker med 2800 lesere (+14 prosent).

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Nyhetsreda­ktør Jonas Mjaaland i Fædrelands­vennen er godt fornøyd med at de totale lesertalle­ne til mediehuset øker.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Nyhetsreda­ktør Jonas Mjaaland i Fædrelands­vennen er godt fornøyd med at de totale lesertalle­ne til mediehuset øker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway