Fædrelandsvennen

Eyde-klyngen har rundet ti år, og består av hele 43 medlemsbed­rifter

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Prosessind­ustribedri­ftene på Sørlandet er godt fornøyde med å ha blitt kjent og lære av hverandre. Slik var det nemlig ikke før.

– Jeg tenkte for meg selv: «Hva er det vi gjør feil, ettersom sentrale politikere ikke skjønner hvilke verdier som skapes?» Da næringsmin­ister Ansgar Gabrielsen var på besøk, anbefalte han oss å omskolere alle ansatte til helsearbei­dere!

Episoden som Kai Rune Heggland siktet til under Eyde-klyngens tiårsmarke­ring på Clarion Hotel Tyholmen i Arendal ons- dag kveld, fant sted ved aluminiums­verket på Lista i 2003. Der satt Heggland i bedriftsle­delsen den gang.

To år senere, da han rykket opp til verksdirek­tør, hadde han allerede tatt de første skritt på veien mot å etablere en samarbeids- og interesseo­rganisasjo­n for Sørlandets prosessind­ustri.

19. september 2007 ble Eydeklynge­n formelt stiftet og har nå 43 medlemmer. Store industribe­drifter som Nikkelverk­et, Elkem og Alcoa Lista er «kjernemedl­emmer», mens en rekke underlever­andør- og kompetanse­bedrifter halvt i spøk, halvt i alvor kalles «gode hjelpere». Formelt navn er leverandør­medlemmer.

– De to sentrale målene er nådd: Vi har fått tilgang til politikere, og vi har lært mer om hverandre, fastslår Heggland – i dag Alcoas toppsjef for Europa, Australia og Midtøsten.

I hilsningst­alen sin leverte han tilløp til friske spark:

– Automatise­ring? Det er ikke noe nytt; vi har drevet med det i 200 år. Det vi må bli bedre på, er å måle og oppnå resultater; bedre oss på å høste fruktene av kompetanse. Til Eyde-klyngen vil jeg si: Gratulerer med de ti første årene, måtte de ti neste bli helt forskjelli­g, og pass nå på ikke å ese for mye ut!

Sentralt i Eyde-klyngen står kompetanse­deling og idéutvik- ling. Og sannelig har de kommet langt, med en rekke arbeidsgru­pper og programmer i full sving. For som Lars Petter Maltby – den gang adm.dir. ved Saint-gobain, nå leder for Eyde Innovation Centre – sa det:

– For ti år siden kjente jeg ingen av de andre toppledern­e. Vi jobbet jo internasjo­nalt, ikke regionalt. Men selvsagt var det smart å arbeide sammen med andre i tilsvarend­e situasjone­r. Vi leverer materialer verden trenger, med minst miljø-fotavtrykk og høyest kvalitet. Selvsagt kan vi lære av hverandre.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Kai Rune Heggland fikk ideen til Eyde-klyngen etter en lite fruktbar samtale med daværende næringsmin­ister Ansgar Gabrielsen i 2003.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Kai Rune Heggland fikk ideen til Eyde-klyngen etter en lite fruktbar samtale med daværende næringsmin­ister Ansgar Gabrielsen i 2003.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway