Fædrelandsvennen

Skagen regnes som farlig avfall

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Den gamle danskebåte­n Skagen skulle selges ut av Norge. Men Miljødirek­toratet mener skipet er å anses som avfall og har derfor stanset eksporten.

Skipet, som seilte mellom Kristiansa­nd og Danmark på 50- og 60-tallet, heter nå Pan Trader og har lagt til kai ved Drammen Yard de siste årene.

Ifølge en pressemeld­ing fra Miljødirek­toratet er det solgt til Russland der det skulle gjenvinnes i Kaliningra­d.

Men dette har direktorat­et stanset.

– Det er ulovlig å eksportere Pan Trader til Kaliningra­d, sier direktør i Miljødirek­toratet Ellen Hambro i en pressemeld­ing.

I GOD STAND

Om bord i gamle Skagen er inventaret nesten helt likt som det var den gang skipet seilte over Skagerrak. Både salongen og lugarene er omtrent som på 60-tallet.

– Jeg var om bord i skipet i forbindels­e med at det skulle selges. Da ble jeg overrasket over at det var så mye igjen av den originale innredning­en, sa kulturvern­leder ved Bredalshol­men, Svein Vik Såghus, da Fædrelands­vennen skrev om saken i slutten av august.

Han interesser­er seg for gamle skip og har dokumenter­t både interiøret og maskinromm­et i skipet.

Men denne innredning­en er også noe av problemet når skipet nå skal ut av Norge. Det kom fram da Miljødirek­toratet inspiserte skipet.

«Slik det fremstod under tilsynet, skulle skipet taues bort med alt av inventar, elektronik­k, isolasjon og så videre, om bord. Skipet inneholder dermed mer enn rent metall, og anses som farlig avfall ved eksport», skriver Miljødirek­toratet i pressemeld­ingen som ble sendt ut tirsdag.

Der står det at eksport av farlig avfall skal skje innenfor OECDområde­t og Russland er ikke en del av OECD.

FORTSATT I NORGE

Dermed ligger den gamle danskebåte­n fortsatt i Norge. Men ledelsen ved Drammen Yard gir ikke noe håp om at den blir værende der. De mener det mer er snakk om å få sendt inn de rette søkna- dene før skipet kan eksportere­s.

Nå sier også direktør Per Knutsen at skipet skal til Litauen som er innenfor Oecd-området.

– Vi vet ikke hva kundens skal bruke det til, men det er snakk om flere ulike formål. Den skal kanskje brukes til flotell. Det må noen søknader som må på plass for å få den eksportert, sier Knutsen.

Han sier det var en misforståe­lse at den skulle til Russland.

– Hvis de nye eierne vil sette den i seilbar stand, kan de gjøre det. Etter alderen, er den i meget god stand.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Danskeferj­a M/F Skagen, her fotografer­t for noen tiår siden under Varoddbroa, kan være på vei til å bli skrapet.
FOTO: ARKIVFOTO Danskeferj­a M/F Skagen, her fotografer­t for noen tiår siden under Varoddbroa, kan være på vei til å bli skrapet.
 ?? FOTO: SVEIN VIK SÅGHUS ?? Fra salongen og foajeen ombord på gamle Skagen. Skipet ble bygget på verftet Pusnes Mekaniske Verksted utenfor Arendal i 1956. Siden skipet ikke er ribbet, mener Miljødirek­toratet at de kan anse det som farlig avfall og det blir dermed rammet av...
FOTO: SVEIN VIK SÅGHUS Fra salongen og foajeen ombord på gamle Skagen. Skipet ble bygget på verftet Pusnes Mekaniske Verksted utenfor Arendal i 1956. Siden skipet ikke er ribbet, mener Miljødirek­toratet at de kan anse det som farlig avfall og det blir dermed rammet av...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway