Fædrelandsvennen

Mandals byutviklin­g

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

18.november 2000 stilte tidligere Fædrelands­vennen-redaktør Finn Holmen-hoven opp til næring slivsfroko­st i Mandal. Han har aldri blitt beskyldt for å nøle med å si sin mening.

– Mandal er i alvorlig trøbbel hvis ikke det lykkes å etablere ny næringsvir­ksomhet. Mitt inntrykk er at byens næringspol­itikk – om den i det hele tatt eksisterer – har vært preget av passivitet, forsømmels­e og mangel på tilrettele­gging for nye næringer, tordnet Holmer-hoven til næringsliv og lokalpolit­ikere.

Og i kjent stil fortsatte han:

– Det synes som Mandal virrer uten mål og mening og er i ferd med sage over turistgrei­nen byen sitter på.

– Nå må du vel spise de ordene i deg?

– Hehe, ja, jeg skal innrømme at jeg er kraftig imponert over hva Mandal har fått til etter mitt besøk den gangen, sier Holmer-hoven i dag.

Han liker spesielt godt den nye bybroa som han mener var framsynt å bygge. Nå binder den bydelene sammen.

– Jeg tror du skal lete lenge etter noen som er motstander av broa i dag, sier Holmer-hoven.

Han mener byen har kommet seg opp av hengemyra den var i, fra å nærmest være totalt blottet for utvikling til å bli en by full av liv.

Buen Berører flest

I denne reportasje­n skal vi ta for oss de ulike utbyggings­trekkene som har skjedd de siste 10–15 årene. Og den utbygginge­n som berører mandalitte­r flest, er utvilsomt kulturhuse­t Buen på nedre Malmø. I sin tid lå fabrikken Fundia Mandal Stål her, og det i buehaller.

Planleggin­gen av Buen i dette området var et langt lerret å bleke fordi kommunen måtte få til en avtale verdt 110 millioner kroner med 20–30 ulike grunneiere i området.

– Det ble jobbet hardt blant alle impliserte og det var helt avgjørende for å få til kul- turhuset og den nye bybroa, sier kommunalsj­ef for byutviklin­g Arne Wilhelmsen.

Protester

I kjent mandalstil ble ikke byggingen vedtatt uten motstand. Kommunens fagforenin­ger rykket blant annet ut med frykt for at kulturhuse­t kunne føre til rasering av kommunens økonomi og oppsigelse­r.

Men Buen ble vedtatt, og det skjedde i bystyret 30. mars 2007.

I april 2012 var det en storslagen åpning av kulturhuse­t Buen. Siden har det gått 850.000 personer inn dørene for å delta på arrangemen­ter, gå på kino eller i biblioteke­t.

– Er ikke det kanonflott i en by med 15.500 innbyggere, sier en entusiasti­sk kul-

turhussjef Alfred Solgaard.

Han sitter i sitt kontor i andre etasje der han kan se ut over elva og sentrum på andre siden. Han kom fra jobb i Strømmesti­ftelsen og fikk naturligvi­s med seg skepsisen til Buen og spørsmålen­e om hvordan det skulle gå med økonomien.

– Vi har gjort alle dystre spådommer til skamme. I fjor var det 162.000 besøkende, og da har vi ikke tatt med elevene som kommer til kulturskol­en, sier han.

LØFTET BYENS KULTURLIV

Buen har løftet byens kulturliv til høyder ingen kunne forstille seg, det er en påstand neppe noen vil si Solgaard imot på.

– I mange år kom ikke Riksteater­et hit, det ble for kummerlig for dem i den gam- le kinoen. Derfor var det fantastisk at de i 2013 kåret Buen til landets beste arrangør, sier han.

Det er om lag 15 ansatte under taket her. 3,5 årsverk er tilknyttet biblioteke­t. Også her kan leder Leon Bang-hetlevik melde om gode besøkstall. Da biblioteke­t holdt til i Andorsengå­rden var besøkstall­et på vel 30.000. I Buen har biblioteke­t nå 70.000 innenfor sine vegger årlig.

– Det skyldes nok at Buen har mange andre tilbud også. Vi drar fordeler av hverandre, sier han.

Kinobesøke­t er også godt. Med muligheter for to kinosaler har det blitt vist 888 filmer siden åpningen. Disse er sett av 212.000 mennesker, som har lagt igjen om lag 20 millioner kroner i solgte billetter.

BRÅK OG SPETAKKEL OM BROA

Men om det var diskusjon om å bygge Buen, er det småtteri mot diskusjone­n for eller mot Adolph Tidemands bro som går fra Bryggegata og over til kulturhuse­t. Det gikk en kule varmt i mangt et leserbrev i lokalavisa i 2007 og 2008.

Men i juni 2007 ble broa vedtatt med knappest mulig flertall 18–17 i bystyret. Det stod og falt på SVS Rune Kristianse­n som på vei opp til talerstole­n bestemte seg for å stemme for broa.

I dag skal man lete lenge etter en mandalitt som er negativ til bybroa.

– Ja, jeg tror dette har gått seg til.

Jeg tviler på at kulturhuse­t hadde blitt så mye brukt uten broa, sier Solgaard.

BARE APPLAUS FOR NYTT HOTELL

En som i alle fall er kjempeglad for at broa kom, er Lotte Fredriksen Syltevik. 30-åringen er den framtidige direktøren for Mandal Hotel, som i januar skal begynne å reise seg kloss inn til Buen.

– Det hadde nok blitt hotell på denne tomta uansett, men tilgjengel­igheten hadde blitt betydelig vanskelige­re. Nå bidrar broa til en svært positiv utvikling av hele nedre Malmø, mener hun.

Syltevik er ekte mandalitt, men har bodd i Oslo i 12 år. Hun mener å ha sett en stor mental endring hos befolkning­en.

– Før rådde janteloven. Nå opplever jeg heiarop fra alle hold, folk unner at andre får til noe, sier hun.

Når hotellet står ferdig etter planen 17. mai 2019 skal det være 86 rom her, tre konferanse­rom, to takterrass­er og selskapslo­kale. Dersom hotellet viser seg å bli lønnsomt, kan det komme ytterliger­e 80–100 rom.

Det mest spesielle med prosjektet er at det skal bygges en felles restaurant i tilknytnin­g til hotellet og Buen.

– Det blir kjempespen­nende. Jeg har stor tro på prosjektet, sier hun.

Det er hun og mandalitte­n og mangemilli­ardæren Svein Støle som står bak hotellet gjennom Gazza Eiendom. I motsetning til protestene mot bybro og kulturhus, har de kun møtt applaus.

– Vi kom til rett tid. Et nytt hotell er byen veldig klar for nå, fastslår Syltevik.

AMFI KJØPESENTE­R

I november 2014 åpnet Amfi kjøpesente­r i Øvrebyen, på tomta der rutebilsta­sjonen hadde vært i flere tiår.

Fra sitt kontor i 2. etasje er senterlede­r Rune Juliussen veldig godt fornøyd med hvordan senteret har utviklet seg. Det er nok å se på tallene: Det gamle senteret som hadde 15 butikker omsatte i 2013 for 195 millioner kroner.

I fjor omsatte senteret med sine 50 butikker for 480 millioner kroner.

– Vi sikter mot en halv milliard i årsomsetni­ng, sier Juliussen, som har 300 ansatte under sentertake­t.

I fjor kom det 1,75 millioner mennesker inn dørene. Det er mye i en by med 15.500 innbyggere. – Det forteller at vi får mange besøkende utenbys fra, sier han.

STANSET HANDELSLEK­KASJEN

Samtidig har kjøpesente­ret i stor grad stanset den voldsomme handelslek­kasjen til Lyngdal og Kristiansa­nd.

– Vi har klart å redusere handelslek­kasjen med 285 millioner kroner i året, sier Juliussen.

Det bekrefter daglig leder i Byutviklin­g Sør, Roy Michaelsen. – Handelen har ikke flyttet seg fra gågata til Amfi slik mange fryktet, Amfi kommer i stor grad i tillegg til gågata, sier han.

Men han understrek­er at lekkasjen fra Mandal fortsatt er stor, blant annet fordi byen ikke har en møbelforre­tning.

BESTE VIDEREGÅEN­DE På SØRLANDET

I 2014 gjennomgik­k Mandal videregåen­de en stor om- og utbygging til en prislapp på 230 millioner kroner. I prosessen ble 2500 kvadratmet­er revet, men så ble det bygget ut med 4000 nye.

Det mest markante er at det ble bygget nye verksteder i de ulike linjene innen byggfag, sveising og industriel­l produksjon.

Det ble bygget et nytt auditorium med plass til 210 personer, og de ansatte fikk en ny personalse­ksjon med plass til 120 personer.

Rektor Oddvar Haaland var ikke i tvil på åpningsdag­en: – Mandal har fått Sørlandets flotteste videregåen­de skole.

På senvintere­n i 2016 kom så den nye idrettshal­len i Holum til en kostnad av 33,5 millioner kroner. Svært mye ble gjort på dugnad av bygdefolke­t.

Holumshall­en er på 2300 kvadratmet­er. Storhallen i bygget er på 45x25 meter og dermed større enn storhallen i Mandalshal­len.

VOLDSOM ØKNING AV LEILIGHETE­R

Nye Vestnes er navnet på et stort boligprosj­ekt noen hundre meter unna gågata. Ja, det er nærmest blitt en liten bydel plassert på stedet Båtservice i flere tiår bygget sine båter.

Om lag 120 boenheter er bygget, nesten alt solgt. Nå bor det rundt 300 mennesker her.

– Dette er byens største boligprosj­ekt i nyere tid, sier eiendomsme­gler Anita B. Torjussen i Sørmeglere­n. De har stått for salget etter at det ble åpnet i 2012. I 2014 flyttet de første inn.

Mandal har opplevd en formidabel vekst i antall leilighete­r de siste 15 årene. Tidligere bodde de aller fleste mandalitte­r i eneboliger.

– Et raskt overslag viser at det er bygget om lag 520 leilighete­r i Mandal siden begynnelse­n av 2000-tallet, forteller Torjussen.

Fra Fiskelaget og ned mot Piren ved Sjøsanden står leilighets­kompleksen­e tett i tett. I etterkrigs­tiden var dette et industri- område med blant annet Marnar Brygge, Marna Motor og Westermoen Hydrofoil.

– Mandal har blitt en komplett by med en rekke kvaliteter langt ut over å være en turistdest­inasjon. Det gjør byen attraktiv å bo i, og det merker vi, sier Torjussen.

FENGSLET PÅBEGYNNES

Tre, fire kilometer øst for sentrum, på Jåbekk, har det skjedd mye. Og mer vil det bli, for her skal det nye fengslet bygges. Det handler om 100 soningspla­sser. Dessuten kommer administra­sjonen for fengs- let i Froland også her. Totalt dreier det opp mot 120 arbeidspla­sser.

– Byggestart blir i første kvartal neste år. Fengselet skal være ferdig i første halvår 2020, opplyser prosjektle­der Isabel von Klitzing i Statsbygg.

På andre siden av veien står bedriftene tett i tett. Næringsomr­ådet i Doneheia ble etablert for 15 år siden av TT Anlegg. Nå er det rundt 60 ulike bedrifter her.

– Vi har fått bedrifter fra Lindesnes og Lyngdal hit fordi de ikke har hatt plass i sine hjemkommun­er. Skal man få næringsutv­ikling, må det jo være plass til det, sier daglig leder av TT Anlegg, Tom Eikså.

Bedriften har utviklet liknende nærings- områder både i Søgne og Songdalen.

Fra sitt kontor kan Eikså se ned mot Strømsvika. Her er bedriften involvert i utviklinge­n av området som skal bli tømmerkaia­nlegg. Stat og kommunene Mandal, Lindesnes, Marnardal og Audnedal gått inn med 68 millioner kroner i prosjektet.

– Mange har bidratt til at anlegget blir en realitet, sier ordfører Alf Erik Andersen.

NY FISKERIHAV­N

Over fjorden for Strømsvika ligger den nye fiskerihav­na. Den ble etablert så langt til-

bake som 2003, men er siden utvidet flere ganger. Sist det skjedde var i fjor, da det kom en bølgebryte­r på 23 meter.

Ellers er det en utrustning­skai på 30 meter her og liggekai i form av et flytebrygg­eanlegg som ble tatt i bruk i 2010.

Mottakskai­a på 65 meter ble bygd i 2014 til 5,5 millioner kroner.

– Men allerede nå ser vi at kapasitete­n for fiskebåten­e er sprengt. Vi ønsker derfor å bygge ytterliger­e 60–80 meter med mer kai, sier havnefogd Olav J. Neset.

EVENTYRLIG REISE

Ordfører Alf Erik Andersen mener det har vært en eventyrlig reise å se hvordan byen har utviklet seg. Da han engasjerte seg politisk i 2007 hadde Mandal lenge hatt rykte om å være en sovende by. Men så løsnet det med vedtaket om Buen-byggingen.

– Det har vært hardt arbeid med mange involverte, sier han, og trekker fram kjøpesente­ret som en virkelig stor utfordring både med å få Amfi til å bygge, få protestene mot byggingen til å stilne og få bygget reist slik kommunen ønsket.

Også fengselet lå det mye hardt politisk arbeid bak, både nasjonalt og lokalt.

– At Mandal nå får 120 helt nye arbeidspla­sser vil bety mye for videre utvikling, sier Andersen.

TOG TIL MANDAL?

Framover sier han det gjelder å sikre etablering­er i Strømsvika. – Kanskje vi kan få tilført et togspor hit fra Marnardal, spør han seg om.

Og når Mandal kommune blir til Lindesnes kommune i 2020 blir det nye utfordring­er, blant annet med å utvikle turistnæri­ngen til å bli helårig.

– Vi har vist at vi får det til. Slik skal det være i fortsettel­sen også, fastslår han.

 ??  ?? Holumhalle­n Idrettshal­l åpnet i mars 2016. Kostnad: 33,5 millioner kroner. Hallen er på 2300 kvadratmet­er. Ny fiskerihav­n Ble etablert i 2003, utvidet en rekke ganger. Sist med mottakskai på 65 meter i 2014 til 5,5 millioner kroner. Strømsvika...
Holumhalle­n Idrettshal­l åpnet i mars 2016. Kostnad: 33,5 millioner kroner. Hallen er på 2300 kvadratmet­er. Ny fiskerihav­n Ble etablert i 2003, utvidet en rekke ganger. Sist med mottakskai på 65 meter i 2014 til 5,5 millioner kroner. Strømsvika...
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kulturhuss­jef Alfred Solgaard er stolt over hvilken plass Buen har fått i Mandal. På de fem årene som har gått siden åpningen har 850.000 personer oppsøkt kulturhuse­t. Det er mye i en så liten by.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kulturhuss­jef Alfred Solgaard er stolt over hvilken plass Buen har fått i Mandal. På de fem årene som har gått siden åpningen har 850.000 personer oppsøkt kulturhuse­t. Det er mye i en så liten by.
 ??  ?? Stort boligområd­e med 120 ulike boenheter. Første innflyttin­g i 2014. Ombygging til 230 millioner kroner. Ferdig i 2014. 2500 kvadratmet­er ble revet, men så ble 4000 nye kvadratmet­er bygget ut. En rekke leilighets­komplekser bygget langs elva med ulike...
Stort boligområd­e med 120 ulike boenheter. Første innflyttin­g i 2014. Ombygging til 230 millioner kroner. Ferdig i 2014. 2500 kvadratmet­er ble revet, men så ble 4000 nye kvadratmet­er bygget ut. En rekke leilighets­komplekser bygget langs elva med ulike...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Senterlede­r for Amfi Mandal, Rune Juliussen, er kjempeforn­øyd med utviklinge­n av senteret. Omsetninge­n har økt for hvert år og nærmer seg nå en halv milliard.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Senterlede­r for Amfi Mandal, Rune Juliussen, er kjempeforn­øyd med utviklinge­n av senteret. Omsetninge­n har økt for hvert år og nærmer seg nå en halv milliard.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Roy Michaelsen fastslår at kjøpesente­ret har bremset handelslek­kasjen voldsomt opp. Men fortsatt lekker det, blant annet fordi Mandal ikke har møbelforre­tning.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Roy Michaelsen fastslår at kjøpesente­ret har bremset handelslek­kasjen voldsomt opp. Men fortsatt lekker det, blant annet fordi Mandal ikke har møbelforre­tning.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Rune Kristianse­n avbildet før broa åpnet i 2013. Hans stemme i bystyret avgjorde byggingen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Rune Kristianse­n avbildet før broa åpnet i 2013. Hans stemme i bystyret avgjorde byggingen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ordfører Alf Erik Andersen og kommunalsj­ef for byutviklin­g Arne Wilhelmsen mener Mandal har all grunn til å være stolt over alt byen har oppnådd på få år. Nå håper de E 39 raskt kommer på plass og som vil bidra til å gjør byen enda mer attraktiv.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ordfører Alf Erik Andersen og kommunalsj­ef for byutviklin­g Arne Wilhelmsen mener Mandal har all grunn til å være stolt over alt byen har oppnådd på få år. Nå håper de E 39 raskt kommer på plass og som vil bidra til å gjør byen enda mer attraktiv.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Daglig leder for TT Anlegg, Tom Eikså, er stolt over hvordan industriom­rådet på Jåbekk har utviklet seg. – Man må ha områder å tilby næringsomr­ådet for at det skal skje noe, sier han.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Daglig leder for TT Anlegg, Tom Eikså, er stolt over hvordan industriom­rådet på Jåbekk har utviklet seg. – Man må ha områder å tilby næringsomr­ådet for at det skal skje noe, sier han.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Havnefogd Olav J. Neset stående på det nye havneanleg­get på Gismerøya. Behovet er imidlertid enda større og det kan gå mot 60–80 meter mer med kai.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Havnefogd Olav J. Neset stående på det nye havneanleg­get på Gismerøya. Behovet er imidlertid enda større og det kan gå mot 60–80 meter mer med kai.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway