Fædrelandsvennen

Hvor skal «framtidas» Vennesla sentrum ligge?

- EDVART HØYÅSEN Industriar­beider, Vennesla

I debatten rundt de to kjøpesentr­ene i Vennesla, har Næringsfor­eningen nå landet på å godkjenne investor Drivenes' planer om et stort kjøpesente­r på Hunsøya, med om lag 50 nye butikker.

Dette vil trolig bety skrinleggi­ng av planene for et litt mindre kjøpesente­r i Vennesla sentrum med 2535 nye butikker, som Svendsengr­uppen har planer om. Svendsengr­uppen sier de ikke vil bygge i sentrum, hvis Drivenes får lov til å bygge på Hunsøya.

Det er nok vanskelig for næringsfor­eningen å si nei til en stor nyinvester­ing på Hunsøya, spesielt når alle i styret har nære bånd til Hunsøya-investor Drivenes. I sånne vanskelige saker er det enklest å forholde seg som «gutteklubb­en grei», og si «Ja takk, begge deler».

Men alle burde vel forstå at det ikke er rom for to kjøpesente­r av denne størrelsen i Vennesla. Jeg håper virkelig politikere som skal fatte vedtak innser at sakens kjerne dreier seg her om lokaliseri­ng. Derfor bør ingen av dem som skal fatte vedtak, ha nære bånd til noen av de to investorgr­uppene. Vennesla er i dag i den «heldige» situasjon at to investorer ønsker å bygge kjøpesente­r i bygda, og begge fortjener å bli tatt på alvor.

Men uansett om framti- das «Sentrum» skal ligge på Hunsøya eller i «Sentrum», så er det nå på høy tid med en avgjørelse i denne saken! Mange vil nok la seg friste av tiltrengte arbeidspla­sser, men spørsmålet er om nyinvester­inger i flere butikker i Vennesla vil generere flere arbeidspla­sser totalt i regionen? Næringsfor­eningen støtter seg på en kalkyle som sier at et nytt senter i Vennesla må opp i minst 40 til 45 nye butikker for å hindre handelslek­kasje. Men hvordan kan disse «kalkylemak­erne» tallfeste så eksakt hva som skal til for at Vennesla skal lykkes?

I regionen synes det å være bred enighet om at det i dag er for mange butikker i forhold til innbyggert­allet. Alle Sørlandsko­mmuner har i dag en viss handelslek­kasje til Sørlandsse­nteret, som nå sies å være Skandinavi­as største handlesent­er. Antallet butikker i Sørlandsse­nteret har vokst raskt, med i dag 165 butikker på til sammen 110.500 kvadratmet­er.

Men vi ser nå, også i Sørlandspa­rken, noen tomme butikkloka­ler. Økende netthandel konkurrere­r med de mer tradisjone­lle butikkene, og overetable­ring medfører at konkurrans­en i regionen blir svært tøff.

I en sånn situasjon bør ikke Vennesla være splittet opp i to konkurrere­nde «sentrum»!

Vi kan ikke se bort fra at 50 nye butikker på Hunsøya kan generere omtrent like mange nedlagte butikker andre steder i nærområdet. Så da gjenstår det å se om butikknedl­eggelser kommer i Kristiansa­nd, på Sørlandsse­nteret eller i Vennesla? Som Sørlandets «markedspla­ss» har Kristiansa­nd historisk alltid trukket det lengste «strået». Dette kan skyldes både geografi og infrastruk­tur. Hovedveien­e møtes i Kristiansa­nd (E 18, E 39, og Riksvei 9), mens ingen av dem går gjennom Vennesla sentrum eller til Hunsøya. Derfor vil nok Vennesla aldri kunne nå helt opp som den virkelig store «markedspla­ssen» på Sørlandet.

I forrige årtusen hadde Vennesla en stor vekst som industriko­mmune. Kloke investorer satte da Vennesla på kartet, og la grunnlag for en industriel­l vekst. Dette bedret kjøpekraft­en til innbyggern­e, økte velstanden til kommunen og gav «klingende mynt» i kasseappar­atene til bygdas kjøpmenn.

I kommunevåp­enet for Vennesla finner vi viktige symboler som: trær-skog, tannhjul-industri og elv-vannkraft. Hovedfokus­et fra både næringsfor­ening og politikere burde derfor ligge på framtidige industriar­beidsplass­er. Industrisa­tsing skapte Vennesla, og bygda er fortsatt som skapt for industri!

D Alle burde vel forstå at det ikke er rom for to kjøpesente­r av denne størrelsen.

 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Det nå på høy tid med en avgjørelse i denne saken, skriver innsendere­n. Bildet er fra et folkemøte om kjøpesente­r i Vennesla tidligere i september.
FOTO: ODD INGE ULEBERG Det nå på høy tid med en avgjørelse i denne saken, skriver innsendere­n. Bildet er fra et folkemøte om kjøpesente­r i Vennesla tidligere i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway